Witam, jestem pedagogiem w Poradni. Tak jak napisała wesolutka, Twoje dziecko zostało zaliczone do dzieci z ryzyka dysleksji. Wklejam objawy u dzieci w wieku przedszkolnym:
[FONT="]*[/FONT]obniżona sprawność ruchowa (np. trudności z nauczeniem się jazdy na rowerze)
*wady wymowy, błędy gramatyczne, trudności z budowaniem zdań
*trudności z zapamiętywaniem tekstów wierszy i piosenek, złożonych poleceń
*trudności w zakresie analizy i syntezy sylabowej i głoskowej słów (dzielenie słów na sylaby i głoski, scalanie sylab i głosek w słowa, różnicowanie głosek podobnych, np. d-t)
*obniżony poziom grafomotoryki (trudności z odtwarzaniem figur, wzorów, szlaczków)
*trudności ze składaniem elementów pociętego obrazka
*trudności z poprawnym używaniem określeń stosunków przestrzennych (na, pod, za, przed, nad, obok)
*oburęczność
*mylenie strony prawej i lewej.
Zaburzenia spowodowane dysleksją mogą mieć różne nasilenie. Obserwując uczniów zgłaszających się do naszej poradni, mogę stwierdzić, że uczniów z głęboką dysleksją jest na szczęście niewielu. Dobry poziom intelektualny dziecka powinien dobrze rokować na jego naukę, a praca nad zaburzonymi funkcjami przyniesie na pewno efekty.
Jeśli chcesz, mogę przesłać Ci zestaw ćwiczeń usprawniających, które dołączam do informacji dla rodziców po badaniach przesiewowych 6-latków.