reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dwunastotygodniowe dziecko nie chcę jeść

Moja mała teraz tyle waży a urodzeniowa identyczna (czyli dobrze kojarzyłam, że podobnie coś ważyli).
Z mową spokojnie ruszy. Mój starszy też podobnie szedł wagowo (do dziś szczuplak) też mało mówił a ok 2,5 roku ruszył z pełnymi zdaniami jak "stara wyga". Córka nadaje jak małe radio, wszędzie jej pełno i spała to co zje. My też za dzieciaka szczuplaki byliśmy (też było ciężko nam przytyć) U nas to genetyka, bo alergii i innych nieprawidłowości brak. Może i u was uwarunkowania genetyczne dochodzą do tych wszystkich problemów.
Mam nadzieję, że znajdziecie przyczynę, bo trzeba mu ulżyć.
U mnie problemy skończyły się z problematyczna ciążą a u Ciebie dalej niestety coś 😔 Przytulam 🤗
Mój Jaś to żywa energia. Nie usiedzi na miejscu. Wszędzie go pełno więc tym się pocieszam ze jest tako energiczny. W dzień ma jeszcze 2 drzemki i noc śpi bez pobudek na jedzenie. Tyle spokoju by coś zrobić jak śpi tylko 🥰

reklama
Absolutnie nie jest to podstawą do zamartwiania się o autyzm. Mówię Ci to jako specjalista.

Przez te problemy to boję się że nie będzie mówił bo jak do tej pory to mówił tylko mama tata i baba.. A czytałam że dzieci autystyczne w wieku niemowlęcym właśnie takie problemy z jedzeniem mają.

Czy syn sie uśmiecha? Komunikuje się z wami? Chce się z wami bawić? Utrzymuje kontakt wzrokowy?

Absolutnie nie jest to podstawą do zamartwiania się o autyzm. Mówię Ci to jako specjalista.

Czy syn sie uśmiecha? Komunikuje się z wami? Chce się z wami bawić? Utrzymuje kontakt wzrokowy?
Super, że jest tutaj mama specjalistka w tej dziedzinie. Chociaż w tym temacie się uspokoje..Tak uśmiecha się do nas. Odmowiada uśmiechem na nasz uśmiech do niego. Rozumie jak go wołam po imieniu. Chcę się z nami bawić praktycznie cały czas 😝 utrzymuje kontakt wzrokowy. Ale z drugiej strony czytałam też wypowiedzi rodziców którzy mówili że ich dziecko rozwijało sie prawidłowo dopiero później cos się zadziało.

Albo raczej nie wyłapali różnicy w zachowaniu dziecka. Znam rodziców dzieci 6 i wiecej letnich, gdzie dziedziaki na tle grupy rówieśniczej ewidentnie zachowują się odmiennie a rodzice nie dają sobie wytłumaczyć, że dziecko jest inne i trzeba mu pomóc. Jakby wypierali problem.

Zawsze masz możliwość udania się z synem do PPP i poproszenia o diagnozę. Standardowe jest spotkanie z psychologiem, pedagogiem i ewentualnie logopedą, fizjoterapeutą. Jeśli byłoby cos nie tak dostaje się opinie o potrzebie objęcia dziecka wczesnym wspomaganiem rozwoju.
Super, że jest tutaj mama specjalistka w tej dziedzinie. Chociaż w tym temacie się uspokoje..Tak uśmiecha się do nas. Odmowiada uśmiechem na nasz uśmiech do niego. Rozumie jak go wołam po imieniu. Chcę się z nami bawić praktycznie cały czas [emoji13] utrzymuje kontakt wzrokowy. Ale z drugiej strony czytałam też wypowiedzi rodziców którzy mówili że ich dziecko rozwijało sie prawidłowo dopiero później cos się zadziało.

Albo raczej nie wyłapali różnicy w zachowaniu dziecka. Znam rodziców dzieci 6 i wiecej letnich, gdzie dziedziaki na tle grupy rówieśniczej ewidentnie zachowują się odmiennie a rodzice nie dają sobie wytłumaczyć, że dziecko jest inne i trzeba mu pomóc. Jakby wypierali problem.

Zawsze masz możliwość udania się z synem do PPP i poproszenia o diagnozę. Standardowe jest spotkanie z psychologiem, pedagogiem i ewentualnie logopedą, fizjoterapeutą. Jeśli byłoby cos nie tak dostaje się opinie o potrzebie objęcia dziecka wczesnym wspomaganiem rozwoju.
Mogę już iść z takim maluszkiem 14misiecznyn? Zawsze myślałam że można iść tylko z dziećmi w wieku szkolnym.

Super, że jest tutaj mama specjalistka w tej dziedzinie. Chociaż w tym temacie się uspokoje..Tak uśmiecha się do nas. Odmowiada uśmiechem na nasz uśmiech do niego. Rozumie jak go wołam po imieniu. Chcę się z nami bawić praktycznie cały czas 😝 utrzymuje kontakt wzrokowy. Ale z drugiej strony czytałam też wypowiedzi rodziców którzy mówili że ich dziecko rozwijało sie prawidłowo dopiero później cos się zadziało.
Szkoda ze pani psychodietetyk nie wypowiedziala sie w tym temacie. Liczylam ze zabierze glos tutaj.

reklama
Jak u was? Jakies zmiany?
Po lekach: ketotifen i zwiększonej dawce debridat jest troszeczkę lepiej. Tzn chętniej zjada ale i tak muszę się nagimnastykować przy bajkach zabawkach i innych cudach. Ale też strzykawka muszę go do karmić. Ale nie jest najgorzej. Szkoda ze to przez leki. Jak odstawie będzie koszmar! A jak u Was?

Do góry