reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Duphaston czy to normalne?

paula101095

Zaciekawiona BB
Biorę 5 dzień ten lek. Od jakiś 2 godzin mam skąpe plamienie jest to bladoróżowy śluz .
Minimalne ilości.

Myślałam że może zaczyna mi się okres ale jednak nie. Czy to normalne ?

Może któraś z was brała i się wypowie , dostalam duphaston na wywołanie miesiączki

reklama
Ja dostałam po owulacji duphaston , miałam brać przez 10 dni , jeżeli test by wyszedł pozytywny to brać dalej a jak nie to przestać po 10 dniach i czekać na okres. W efekcie po 6 dniach dostałam plamienia które przerodziło się w normalny okres , a lekarz kazał przestać brać . W ten sposób mega skrócił mi się cykl bo powinnam mieć okres później , a dostałam po 21 dniach , kolejny za to przyszedł później

Ja dostałam po owulacji duphaston , miałam brać przez 10 dni , jeżeli test by wyszedł pozytywny to brać dalej a jak nie to przestać po 10 dniach i czekać na okres. W efekcie po 6 dniach dostałam plamienia które przerodziło się w normalny okres , a lekarz kazał przestać brać . W ten sposób mega skrócił mi się cykl bo powinnam mieć okres później , a dostałam po 21 dniach , kolejny za to przyszedł później
Ok ale te plamienie to ile sie rozkręcało?

Ok ale te plamienie to ile sie rozkręcało?
wieczorem zaczęłam mieć różowy śluz ,ale tak mega mega delikatnie , w kolejny dzień popołudniu dopiero znowu zaczął być różowy , i tak przez cały dzień podczas korzystania z toalety ,na wieczór już było więcej krwi , a od następnego dnia już miałam normalnie sama krew . Byłam w szoku ,bo zawsze słyszałam że dopiero po odstawieniu powinna przyjść @ , zresztą kiedys też brałam i faktycznie dopiero po odstawieniu dostałam po jakiś 2-3 dniach

No mi ginekolog inaczej mówiła, że jak do 4 dni nie dostanę okresu po zakończeniu brania to na bank ciąża
Na bank? Mi lekarz powiedział, ze maksymalnie do 2 tygodni powinien pojawić sie okres. Zresztą po tych 4 dniach od odstawienia możesz zrobić test i się dowiesz czy na bank jesteś w ciąży. Tylko z tego co wiem, jeśli ktoś bierze duphaston w 2 połowie cyklu to powinien od razu po odstawieniu sprawdzić czy jest w ciąży, bo w przypadku ciąży zazwyczaj kontynuuje się przyjmowanie duphastonu.

Ostatnia edycja:
Na bank? Mi lekarz powiedział, ze maksymalnie do 2 tygodni powinien pojawić sie okres. Zresztą po tych 4 dniach od odstawienia możesz zrobić test i się dowiesz czy na bank jesteś w ciąży. Tylko z tego co wiem, jeśli ktoś bierze duphaston w 2 połowie cyklu to powinien od razu po odstawieniu sprawdzić czy jest w ciąży, bo w przypadku ciąży zazwyczaj kontynuuje się przyjmowanie duphastonu.
Jadę właśnie zrobić beta hcg

reklama
Cześć Dziewczyny, nadpiszę się w tym wątku z moim problemem.
Od tego cyklu ginekolog przepisał mi Duphaston od 17 do 25 dnia cyklu ze względu na uciążliwe plamienia, które pojawiały się u mnie od kilku miesięcy w każdym cyklu, od dnia owulacji aż do miesiączki.

26 dnia cyklu z samego rana wykonałam test ciążowy, który okazał się negatywny. Duphastonu już nie przyjęłam (a więc zgodnie z zaleceniem, ostatnia dawka przyjęta w 25 dniu cyklu).

Dzisiaj mija tydzień od przyjęcia ostatniej tabletki, a miesiączki brak. Jedynie ogromny ból piersi, który zaczął się od 7 dnia stosowania duphastonu (23 dc) i z dnia na dzień się nasilał.

Podpowiedzcie mi proszę co może być powodem braku miesiączki i tego bólu piersi? Zaburzenia hormonalne? Czy na tym etapie powinnam wykonać jakieś badania? Wcześniej przed miesiączką pojawiał się ból piersi, ale trwał z 3, maksymalnie 4 dni, ale nigdy 10...

reklama
Cześć Dziewczyny, nadpiszę się w tym wątku z moim problemem.
Od tego cyklu ginekolog przepisał mi Duphaston od 17 do 25 dnia cyklu ze względu na uciążliwe plamienia, które pojawiały się u mnie od kilku miesięcy w każdym cyklu, od dnia owulacji aż do miesiączki.

26 dnia cyklu z samego rana wykonałam test ciążowy, który okazał się negatywny. Duphastonu już nie przyjęłam (a więc zgodnie z zaleceniem, ostatnia dawka przyjęta w 25 dniu cyklu).

Dzisiaj mija tydzień od przyjęcia ostatniej tabletki, a miesiączki brak. Jedynie ogromny ból piersi, który zaczął się od 7 dnia stosowania duphastonu (23 dc) i z dnia na dzień się nasilał.

Podpowiedzcie mi proszę co może być powodem braku miesiączki i tego bólu piersi? Zaburzenia hormonalne? Czy na tym etapie powinnam wykonać jakieś badania? Wcześniej przed miesiączką pojawiał się ból piersi, ale trwał z 3, maksymalnie 4 dni, ale nigdy 10...
Czemu lekarz kazał przyjmować tylko od 17dc do 25dc? Przecież to bez sensu 🤔
Duphaston przyjmuje się zazwyczaj 12-14 dni po owulacji i po 14 dniach robi test/betę i w przypadku negatywnego wyniku, odstawia się duphaston.
Nie wiem, w którym dc masz owulację? W 25dc może być zwyczajnie za wcześnie na test i odstawienie duphastonu może zaszkodzić ewentualnej ciąży na tym etapie. 🤔

Który teraz masz dc? Ile okres się spóźnia?

Do góry