reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Drugie szczepienia niemowlaka

Jagoda132

Zaangażowana w BB
Witam,
W poniedziałek córka skończy 9 tyg. i czekają nas drugie zaraz po szpitalu szczepienia.
Myślałam nad szczepionka 5w1 i pozostałe jednak chciałabym to rozbić na 2 wizyty. Wiem, ze nie ma to uzasadnienia medycznego, ale tak wolałabym zrobić.
Czy jest wśród was ktoś kto rozdzielał szczepienia obowiązkowe w 2 mż. na dwie wizyty? Wtedy jakie szczepienia były wykonywane maluszkom i w jakim odstępie? 5w1 na pierwszej, a żółtaczka, pneumokoki i rotawirusy na 2 i np. Odstęp między nimi 2 tyg.?
Oczywiście będę to konsultować z pediatra, ale chciałabym wiedzieć jak to u was przebiegało?
Pozdrawiam

reklama
Witam,
W poniedziałek córka skończy 9 tyg. i czekają nas drugie zaraz po szpitalu szczepienia.
Myślałam nad szczepionka 5w1 i pozostałe jednak chciałabym to rozbić na 2 wizyty. Wiem, ze nie ma to uzasadnienia medycznego, ale tak wolałabym zrobić.
Czy jest wśród was ktoś kto rozdzielał szczepienia obowiązkowe w 2 mż. na dwie wizyty? Wtedy jakie szczepienia były wykonywane maluszkom i w jakim odstępie? 5w1 na pierwszej, a żółtaczka, pneumokoki i rotawirusy na 2 i np. Odstęp między nimi 2 tyg.?
Oczywiście będę to konsultować z pediatra, ale chciałabym wiedzieć jak to u was przebiegało?
Pozdrawiam
Ja tak nie robiłam, ale z tego co pamiętam, to przy szczepionkach zabitych odstęp może być nawet kilka dni, a przy żywych minimum 4 tyg. Więc nie wiem, czy potem ci się nie skumuluje i tak... najlepiej to byłoby porozmawiać z pielęgniarką/pediatra jak to rozłożyć sensownie.
Zdaje się, że nie bez powodu stara się to robić w ramach 1 wizyty. Z tych co wymieniłaś, to szczepienie na rota to szczepionka żywa.

Najlepiej to wszystko przedyskutowac z pediatra lub pielegniarka szczepienna. Oni wiedzą, które preparaty można ze sobą łączyc i jakie powinny być odstępy między dawkami.

Witam,
Pozdrawiam
Rozbijanie na dwie wizyty nie ma sensu z jednego powodu:
Tych szczepień na początku i tak jest dużo. A szczepienie to koniecznośc wizyty w przychodni. Mamy sezon chorobowy i każda taka wizyta naraża dziecko na kontakt z chorobami. Chocby z tego względu warto łączyć tyle, ile się da.

Może zamiaat 5w1 weźmoesz 6w1 i będzie już zółtaczka w pakiecie? Wtedy masz na jednej wizycie 6w1 i pneumokoki, plus rota doustnie.

Warto jeszcze pomyslec o meningokokach.

Ja 5w1, rota i pneumo na jednej wizycie. Pytałam się pediatry o to czy mogę przyjść na rota i pneumo po tygodniu od 5w1. Odmówiła, powiedziała że to nie ma wskazań medyczynych i tak jak @Lady Loka napisała im szybciej zaszczepimy tym bezpieczniej, więc już nie dyskutowałam. Po pierwszych i drugich szczepieniach na razie brak objawów. Jedynie po rota problemy z brzuszkiem były. Myślę, że po prostu porozmawiaj z pediatrą, który będzie kierował na szczepienie :)

Ja może odbiegnę od tematu, ale ja nie wiem jakie Wy macie przchodnie, że chore dzieci są razem ze zdrowymi. U mnie jest osobna poradnia dla dzieci zdrowych i z osobnym wejściem.
Nawet jak ja byłam mała to chodziłam też do takiej przychodni gdzie były dwa osobne wejścia.
To taka dygresja bo dla mnie to coś dziwnego co piszecie.

Ja może odbiegnę od tematu, ale ja nie wiem jakie Wy macie przchodnie, że chore dzieci są razem ze zdrowymi. U mnie jest osobna poradnia dla dzieci zdrowych i z osobnym wejściem.
Nawet jak ja byłam mała to chodziłam też do takiej przychodni gdzie były dwa osobne wejścia.
To taka dygresja bo dla mnie to coś dziwnego co piszecie.
U nas jest tak, że jak pediatra jest 8-11 to do 9 są zdrowe dzieci a od 9 do 11 chore

reklama
I właśnie tego Rota się boje, moje dziecko ma spore problemy brzuszkowe, a co dopiero jak jeszcze dojdzie to i może inne dolegliwości związane ze szczepieniami.

Do góry