reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

droznosc jajowodow

Moni1103

Początkująca w BB
Miasto
Hamburg
Witam,
mam 32 lata i od roku staramy sie o dziecko, dlugo walczylam z zawysoka prolaktyna teraz gdy hormony sie wyregulowaly i mam potwierdzona owulacje i tak w ciazy nie jestem.
Moja ginekolog skierowala mnie na badanie droznosci jajowodow. Czy to badanie moze pomoc i czy jest to niebezbieczne?
Pozdrawiam

reklama
Oczywiście że HSG bez sensu robić laparoskopię jak nie jest wiadomo czy jest ona potrzebna. Zrób HSG i już. Laparoskopia jest drogim badaniem , HSG jest dużo tańsze. Ja starałam się o drugie dziecko 1,5 roku i zaszłam po HSG. Jajowody się przytkały i podczas badania się odblokowały. Podobno jeden bo drugi mam nie drożny

reklama
Oczywiście że HSG bez sensu robić laparoskopię jak nie jest wiadomo czy jest ona potrzebna. Zrób HSG i już. Laparoskopia jest drogim badaniem , HSG jest dużo tańsze. Ja starałam się o drugie dziecko 1,5 roku i zaszłam po HSG. Jajowody się przytkały i podczas badania się odblokowały. Podobno jeden bo drugi mam nie drożny
Dziękuję za odpowiedź. Osoby takie jak Ty pomagają swoją opinią wrócić do świata żywych, bo czuje, że mam "sprany mozg" tymi informacjami że szpitala prywatnego. Też jestem za HSG, przy czym lekarz może chciał więcej zarobić i dlatego nakłania mnie na laparoskopie... Nie lubię czegoś takiego, bo nie jest to z korzyścią dla pacjenta, a dla zarobku. Zadzwonię dzisiaj do swojego ginekologa i poproszę również go o jego opinię. Mam nadzieję, że może on zechce zrobić mi HSG w szpitalu gdzie pracuje, a jeśli faktycznie by coś wyszło to wtedy laparoskopia.

Ja miałam robioną laparoskopię na której nic nie wyszło a kilka lat póżniej histeroskopię z płukaniem jajowodôw. Zaszłam w ciążę po pierwszym zabiegu.
Ja zdecydowalam sie po zastanowieniuna laparoskopie wlasnie. Glownie chyba dlatego, ze mieszkam za granica i nie mam mozliwosci i szybkiej dostepnosci do lekarza na zabieg w Polsce. Boje sie, ze jak wyjdzie cos na HSG to wtedy trzebaby zrobic laparoskpie, a na jednym urlopie tego zrobic nie zdaze. A w jaki sposob na laparoskopi jest sprawdzana droznosc jajowodow? Jest tez jakies plukanie jajowodow?

Do góry