reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dodatnie przeciwciała ANA1, ANA2, ANA3, dsDNA i inne badania po poronieniu

Ja brałam przed ciąża immunosupresje czyli Equoral i Encorton przez 14 dni, w kolejnym cyklu zaszłam w ciąże i do 20 tygodnia brałam Encorton. Teraz jestem w 25 tygodniu ciąży. Biorę tez Acard 150 mg i Clexane 0,4 ml z powodu trombofili
Jeśli mogę wiedzieć, jaką dawkę brałaś Encortonu? Ja mam SM i dodatkowo przeciwciala Ana, miano 1:320 lub 1:160, moja reumatolog twierdzi że nie mam tocznia, bo żadne inne wyniki nie są powyżej normy, twierdzi że to może być związane z SM, obie choroby są autoimmunologiczne, jednak całą pierwsza ciążę brałam profilaktycznie clexane

reklama
Mialam dokładnie ta samą sytuację 3 lata temu. Dokładnie te same przeciwciała w ANA3 tylko z trzema plusami plus zamiast trombofilii miałam zespół antyfosfolipidpwy. Dwie ciąże poroniłam jedna 9tc a kolejna 16 TC.

Jedna ciążę donosilam.
Ja na własną rękę w tej donoszonej ciąży od pozytywnego testu zaczęłam brać encorton. Żadne lekarz nie chciał prowadzić mojej ciąży aż w końcu znalazłam ginekologa który się podjął i współpracował z immunologiem dr Sydorem. Według niego powinnam brać encorton w dawce 10 mg.
W 20 tygodniu zaczęłam odstawiać 2,5 mg co tydzień.

Aktualnie jestem w czwartej ciąży w prawie 22 tygodniu i też teraz odstawiam encorton.
Dodatkowo neoparin 0,4 a w trzecim trymestrze 0,6 oraz acard 150.

Dziecko mam zdrowe jak ryba a brałam sporo leków. Niestety moja psychika nie pozwoliła mi na podjęcia ryzyka i ja sama zaczęłam łykać encorton bo wiązałam z nim moja ostatnia nadzieję. Może dobrze może nie ale czy to przypadek że kobiety z dodatkowym Ana tracą ciążę?

A i w tej ciąży przeszłam covid na tych sterydach w 8 tygodniu. Było naprawdę ciężko więc poprostu radzę się izolować w czasie pobierania tego sterydu. Miałam nawet teleporade z rodzinnym który powiedział mi że mam się pakować i jechać na zakaźny a na zakaźnym lekarz powiedział mi że 10 mg nie jest to dawka kosmiczna i miałam poprostu badać sobie saturację w domu.

A nie mówił ci lekarz że większość immunosupresyjnych przenika do łożyska
Ale nie brałam immunosupresji w ciąży tylko przed ciąża, poza tym gdyby nie leczenie to o łożysku mogłabym tylko pomarzyć bo kończyło sie to dużo wczesniej poronieniami. Mam ANA 1:320 i w moim przypadku to wystarczyło zeby odrzucać zarodek. Encorton brałam do 20 tygodnia ciąży, są osoby które biorą całą ciąże i też jest to ok

Jeśli mogę wiedzieć, jaką dawkę brałaś Encortonu? Ja mam SM i dodatkowo przeciwciala Ana, miano 1:320 lub 1:160, moja reumatolog twierdzi że nie mam tocznia, bo żadne inne wyniki nie są powyżej normy, twierdzi że to może być związane z SM, obie choroby są autoimmunologiczne, jednak całą pierwsza ciążę brałam profilaktycznie clexane
Brałam 10 mg rano i 5 mg w południe co jest tak naprawdę małą dawką. Też nie mam tocznia póki co ani żadnej choroby ale jednak przeciwciała robią swoje w organizmie

Brałam 10 mg rano i 5 mg w południe co jest tak naprawdę małą dawką. Też nie mam tocznia póki co ani żadnej choroby ale jednak przeciwciała robią swoje w organizmie
Dziękuję za odpowiedź, balam się używać sterydów bo wiem że mają działanie teratogenne, ale uspokoiłaś mnie, muszę jeszcze o tym pogadać z reumatologiem, ja z kolei biorę metypred

Ale nie brałam immunosupresji w ciąży tylko przed ciąża, poza tym gdyby nie leczenie to o łożysku mogłabym tylko pomarzyć bo kończyło sie to dużo wczesniej poronieniami. Mam ANA 1:320 i w moim przypadku to wystarczyło zeby odrzucać zarodek. Encorton brałam do 20 tygodnia ciąży, są osoby które biorą całą ciąże i też jest to ok
no to fajnie ja mam plaqenil ale to nie biorę czuje się po nim jak dno totalne

Ja też mam dodatnie przeciwciała ANA, w profilu wyszły przeciwciała anty SSA (Ro) i anty SSB (La) wskazujące na zespół Sjogrena. Od wielu lat przyjmuję Plaquenil, u mnie akurat bez żadnych skutków ubocznych. W ciąży i podczas karmienia też przyjmowałam. Synek zdrowy, wszystko w porządku.
Ktoś wyżej pisał o ginekolog z Wwy specjalizującej się w takich przypadkach- potwierdzam, dr Teliga Czajkowska bardzo dobrze poprowadziła moją ciążę.

reklama
Odświeżę troszkę temat, byłam dziś u reumatologa, powiedziała że nie diagnozuje u mnie tocznia bo dodatnie mam tylko Ana 1:320 i Ro52, i że nie muszę brać ani Acardu ani nic przeciwzakrzepowego, mam trochę mieszane uczucia, nie wiem czy się skonsultować jeszcze z innym lekarzem [emoji2368]

Do góry