reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dobrze zrobiłam? Zmiana przedszkola.

Lusia62

Fanka BB :)
Zastanawiam się czy dobrze zrobiłam, zmieniając przedszkole synowi.
Zacznę od początku.
Syn ma obecnie 5 lat, od 2 lat chodził do przedszkola Państwowego.
Od samego początku nie chciał współpracować ani z dziećmi, ani z nauczycielem.
W taki sposób minęły 2 lata, a temat przedszkola był tematem tabu dla niego.
Nie chciał mówić co robił, nie chciał brać udziału w konkursach, zabawie itd.
Wczoraj byliśmy u psychologa, po rozmowie z wychowawcą w lutym, stwierdziła że warto z nim się wybrać.
Stawiał opór przy zajęciach logopedycznych, mówi szybko i nie wyraźnie.
Przez pandemie termin się wydłużył.
No i wczoraj od Pani psycholog usłyszałam, że trzeba z nim pracować, że jest strasznie wystraszony, wycofany i żeby go zapisać na terapię psychologiczną, żeby zmienić jego nastawienie.
Przedszkole znajduje się a wsi, a wiadomo jak to na wsi jest, wszyscy o wszystkim i wszystkich wiedzą lepiej.
Wróciliśmy do domu i wieczorem porozmawialiśmy z synem, czy chciałby zmienić przedszkole.
Jego jedyne pytanie było, czy będzie tam Bartek który go bije, odpowiedziałam że nie.
Po dłuższej rozmowie, słowa zamieniliśmy czyny.
Z racji tego, że rekrutację w przedszkolach już były, podpisałam umowę z prywatnym przedszkolem z bardzo dobrymi opiniami o wychowawcach i placówce.
Zapisałam tam również młodszego syna, z czego starszak bardzo się ucieszył, oczywiście tlumaczymy mu, że każdy będzie z osobna.
To będzie ogromne obciążenie dla nas, ale nastawiam się żeby wrócić do pracy i zarobić na te przedszkole.
Powiedzcie mi czy to dobrze zrobiłam zmieniając tak szybko przedszkole?
Czy faktycznie w prywatnych jest lepiej?

reklama
Rozwiązanie
Powiem szczerze, że nie wiem jak jest w miejskich placówkach.
Ale w Tej co uczęszczał niestety tak jest, zgadzam się zamiast dawać te pieniądze powinni zainwestować w żłobki, przedszkola. :(
W żadnej placówce nie powinny rządzić znajomości i w żadnej placówce nie powinno się dziać źle, obojętnie czy to miasto czy wieś czy placówka państwowa czy prywatna.. Może doczekamy że to się zmieni a narazie trzeba sobie radzić w tej często smutnej rzeczywistości.
Ja mam jeszcze trochę czasu zanim wyśle synka do przedszkola ale jak czytam niektóre wpisy na temat tych placówek to mi się słabo robi...znajomości "pomagają" nawet w przedszkolu.
Nerw mnie łapie bo ja zamiast pobierać te 500+ to wolałabym żeby Państwo zainwestowało w żłobki, przedszkola, szkoły w ich kadrę, w pomoc dla dzieci - również tę psychologiczną, w jakieś świetlice, programy... To przyniosłoby więcej pożytku...ale jest jak jest...
Ale w Tej co uczęszczał niestety tak jest, zgadzam się zamiast dawać te pieniądze powinni zainwestować w żłobki, przedszkola. :(

reklama
W żadnej placówce nie powinny rządzić znajomości i w żadnej placówce nie powinno się dziać źle, obojętnie czy to miasto czy wieś czy placówka państwowa czy prywatna.. Może doczekamy że to się zmieni a narazie trzeba sobie radzić w tej często smutnej rzeczywistości.

Rozwiązanie
Drogie Mamy
Córka w sierpniu skończy 2,5 roku
Czy jest szansa dostać się do państwowego przedszkola od września 2024 ? Czy dopiero w 2025 kiedy rocznikowo skończy 3 lata ?
W przedszkolu do którego uczęszcza mój syn (placówka państwowa) można zapisać dziecko 2,5 letnie pod warunkiem faktycznego ukończenia przez dziecko 2,5 roku. W pierwszej grupie jeden chłopiec zaczął chodzić do przedszkola od października bo w październiku ukończył 2,5 roku - dobra wola Pani dyrektor.
Ja proponuje Ci porozmawiać z dyrekcją jeśli masz już upatrzone przedszkole, dowiesz się wtedy wszystkiego.

Jest szansa, ale z tego co wiem, to dziecko w tym wieku nie może korzystać z rekrutacji. Decyzję o przyjęciu do przedszkola podejmuje dyrektor przedszkola.
W ten sposób lata temu mój syn dostał się jako 2,5 latek do przedszkola. W grupie było kilku 2,5 Latków i 3 latki. Dodatkowo 2,5 latki miały być już bez pieluszek i w miarę samodzielnie jeść.

W naszym żłobku specjalnie dla takich rodziców i dzieci powstała grupa maluszków "dwa i pół". Dzieciaki miały już bardziej ambitne przeżycia w ciągu dnia i podstawową naukę życia typu myjemy ząbki albo pomagamy pani sprzątnąć po śniadaniu, ale nie jechały jeszcze regularnym programem dla trzylatków. A rodzice mieli spokój, że ich młodsze dziecko nie będzie odstawać, bo przecież pół roku dla takiego to czasem przepaść. Plus jeszcze taki, że takie dzieci przygotowane jakby w tej grupie, łatwiej wbijają w przedszkolny program nauczania. I mogą nosić misie w każdy dzień tygodnia, a nie tylko w wesołe piątki, kiedy wszyscy tak mogą :)

Do góry