reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Do dziewczyn ze skracajaca sie szyjka i rozwarciem w III trymestrze

Od 32tc leżałam w szpitalu z rozwarciem 4 cm później postąpiło do 8 cm. Dostałam sterydy na rozwój pluc i baterie leków. W dniu odstawienia leków urodziłam. Wykezaalm do 36 tc i urodziłam zdrowego syna. Oczywiście w szpitalu leżenie plackiem nawet do wc ruszyć się nie mogłam. W drugiej ciąży profilaktycznie po 14tc miałam założony pessar i przy jego zdjęciu w 37 tc okazało się, że mam już 3-4 cm rozwarcia. W 39tc urodziłam córeczkę.
Przygotowujac się do drugiej ciąży mój ginekolog od razu zaznaczył że zakłada pessar. Rozwarcie w pierwszej ciąży było zaskoczeniem. Kilka dni przed wizytą u ginekologa bolało mnie spojenie łonowe co na tym etapie ciąży było normalne. W szpitalu na ktg zapisywały się skurcze, których nie czułam. Jedyne co czułam to wiercenie się dziecka. Najwidoczniej mam skłonność do niewydolności szyjki, gdyby nie pessar w kolejnej ciąży w opinii mojego lekarza problemy zaczęły by się wcześniej niż w 32tc poprzedniej.

reklama
A na jakiej podstawie miałaś podejrzenie odpływania wod ? Na usg wyszlo ze masz za mało czy Ty w jakiś sposób odczuwałaś?
Któregoś dnia leżąc w łóżku kichnęłam i się zalałam wydzieliną. Myslałam, że to wody, bo to było zupełnie inne uczucie niz wypływająca wydzielina. Ale testy w szpitalu to wykluczyły, na USG wody miały idealną ilość.

Myślę, że warto się skonsultować z kimś innym. Na pewno na tym etapie też warto spotykać się z lekarzem częściej niż co 4 tygodnie. Dobrze, że bierzesz luteinę – może inny lekarz zwiększyłby Ci dawkę itd., założył ten pessar. Z jednej strony 32 tydzień brzmi naprawdę dobrze, a z drugiej jeśli szyjka poleciała nagle, zmiękła i jest rozwarcie to jest ryzyko wcześniejszego porodu i lepiej dmuchać na zimne. Przy ewentualnej niewydolności szyjki naprawdę może ona się skrócić w bardzo krótkim czasie.

Jeśli chodzi o miękką i/lub skracającą się szyjkę to najważniejsze zagrożenia to skurcze i infekcje. Warto więc odpoczywać i nie przemęczać się, a także regularnie sprawdzać czy nie ma infekcji (wymaz z szyjki z posiewem i badania moczu częściej niż co miesiąc). Często lekarze zalecają też przyjmowanie magnezu, niektórzy także leków rozkurczowych (na stałe lub doraźnie).

Poczytaj sobie może tu na forum więcej w wątku szyjkowym. Znajdziesz tam dużo pozytywnych historii. Ja akurat walczyłam z szyjką i rozwarciem wewnętrznym od początku drugiego trymestru, leżałam 22 tygodnie i 5 dni temu urodziłam donoszonego synka – chociaż nic nie zapowiadało takiego scenariusza 🙂

Ostatnia edycja:
Cześć dziewczyny, właśnie mam podobny "problem".
Mam zbyt krótką szyjkę macicy w porównaniu do tygodnia ciąży. Trochę się boję i zastanawiam jak to będzie. Dostałam luteinę i czekam na efekt 😕

Cześć dziewczyny, właśnie mam podobny "problem".
Mam zbyt krótką szyjkę macicy w porównaniu do tygodnia ciąży. Trochę się boję i zastanawiam jak to będzie. Dostałam luteinę i czekam na efekt 😕
A który to tydzień? Jaka długość? Pamiętaj, że poza długością istotna jest też kondycja – czy jest miękka, rozwiera się itd. 🙂

Rozumiem. Na pewno na tym etapie jest jeszcze trochę możliwości gdyby się coś działo – poza progesteronem doustnie albo/i dopochwowo można jeszcze założyć szew czy pessar. Najważniejsze, że lekarz wyłapał 🙂 Głowa do góry! Na pewno warto się teraz oszczędzać.

reklama
Do góry