reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dieta naszych dzieciaków :) mniam mniam

moja je wszystko :-) nie daje tylko samego pomidora i czekolady; jak jem kanapke i ona to widzi to dzika rozpacz :-p
macie racje, te nasze dzieci juz sa takie duze...

Heksa zdrowka dla smyka

reklama
Ja Kubie staram się dawać nasze jedzenie. Nie zawsze jest to możliwe ale wczoraj jadł ryż z kurczakiem i zjadł o wiele więcej niz jest w słoiczku:tak:

Tosika - odpowiedając na Twoje pytanie odnośnie jedzonka to u nas jest teraz tak:

około 05:00 rano - 200 ml kaszki
około 08:00-09:00 - śniadanko - kanapeczka z wędliną lub serkiem żółtym
około 11:00- deserek lub jogurt lub kisiel około 150-200 ml
około 14:00-15:00 - obiadek jak słoiczek to około 200 ml, jak moja zupka to i 300 ml
około 17:00 - drobna przekąska, dziś np brzoskwinia
około 20:00 - 200-250 ml kaszki

w międzyczasie chrupki, biszkopcik, oczywiście woda do picia lub rozcieńczony soczek, często po swoim obiedzie je jeszcze troszkę mojego.
ale moja to z tych drobizn lipcowych, wygląda pewnie jak Tosia Twoja.

a moja Tosia je następująco:
5.00- 6.00 rano 180 kaszy
9.00-10.00 jogurcik, kanapeczki mlaśnie pare gryzków ale bez rewelacji:no:
11.00-12.00 deserek
15.00 obiadek - od jakiegoś czasu 120 ml zupki to max:-( (wcześniej bylo 240 ml:tak:)
17.00 deserek albo kisielek albo owocek
19.00 180-100 ml kaszka
1.00-2.00 w nocy też 180 ml kaszki
i też dostaje biszkopciki, chrupki

Pabla a Ty kaszkę w butelce dajesz, czy łyżeczką?? Bo moja lyżką to nie chce. I ile zjada Ci kanapeczki?

A mój żarłok je raczej wszystko czasem dostaje nawet czekoladę.
Dzisiaj wyglądało to tak:
9:00 mleko modyfikowane z płatkami cherriose + biszkopcik
11:30 mały deserek homogenizowany a la danonek z Biedronki 60g + z 5 łyżeczek jogurtu naturalnego Bakoma = ok150ml jogurtu + sok
14:00 zupa pomidorowa mojej produkcji na oko ok.200ml + sok+biszkopcik
16:00 1,5 pieroga ruskiego , ok.10 truskawek + sok
18:30 kaszka 200ml

a inne dni wplatana jest jeszcze kanapeczka z wędlina bądź pasztetem czy innym cudem. No i kaszka zazwyczaj jest później bo ok.19:45 a godzinę wcześniej właśnie np. kanaka.

Tosika czy ja wiem czy malo twoja je?? wyglada oki; teraz jest cieplo to maluchy maja prawo nie miec apetytu

moja je tak
6-7 210 mleka (od brdzo niedawna, nie wypijala 180)
9 sniadanie, kanapka lub kaszka-zbrzydly jej :sorry2: albo mleko
12 obiadek
14-15 deserek np. jablko, banan (owoc w kazdym razie)
17 koniecznie cos konkretnego, moze byc bulka, owoc, ugotowane warzywa albo mleko
19-20 mleko 210
w miedzyczasie przekaski- paluszki, chrupki itp

Tosika, też mi się wydaje, że to wcale nie mało. Florka je tak:
8-9: 250-300 ml kaszy na gęsto
11-12: 150 ml jogurtu lub kisielu + kanapka
15-16: obiad, zwykle tylko drugie danie w ilościach dość sporych:) Czasem też zupka
19: 250-300 ml kaszy

do tego, zależnie od dnia, podjada ciasteczkami, owocami + picie od 250 do 1000 ml

Tosika - moja kaszkę pije z butli ale to dla mojej wygody.
Czasem nie chce z butli i wtedy karmię łyżeczką - nie ma problemu czy butla czy łyżeczka.
Kanapkę je jedną kromkę, czasami więcej, ale więcej niż dwie nie zje. I chęniej je jak sama może z talerzyka kawałeczki brać niż jak ja jej daje.

reklama
Tosika Toska wcale malo nie je. Moj pulpecik tez tyle je.Misia pierwszyposilek je zwzwyczaj ok 8-9, (mleczko z kaszka) a ostatni 20-21(mleczko z kasza). Tak wiec na sniadanko ma mleczko a potem ok 11-12 dostaje jakis owoc.

Do góry