reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dieta naszych dzieciaków :) mniam mniam

Tosika owszem szpinak ma dużo witamin, a ten kwas to kwas szczawiowy, taki sam występuje w szczawiu, i on się odkłada. Poza tym ja wyczytałam że szpinak dopiero po 9 miesiącu :confused: więc jak możesz to lepiej ogranicz.:tak:

Jedynym mankamentem jest to, że szpinak zawiera kwas szczawiowy, który w połączeniu z wapniem tworzy nierozpuszczalny związek - szczawian wapnia nieprzyswajalny przez organizm. Dlatego też nie powinien być spożywany przez osoby cierpiące na artretyzm, reumatyzm, wątrobę, nerki

reklama
no ale przeciez sa sloiczki szpinak+ziemnieki od 4 m-ca:baffled:
Ja ze dwa razy dalam,tzn raz sam sloiczek ,a raz ten sloiczek zmieszalam jeszcze z innymi warzywami.

Sylcia mistrzu nasz powiedz mi czy ja mogę dawać młodemu już danonki,danio? Bo dałam mu parę razy i chłopak jest zachwycony smakiem :happy: Żadnej wysypki nie ma. Moja koleżanka daje swojej córce danonki od 5 m-ca bo tak jej pediatra zaleciła ( bo młoda w żadnej postaci nie chciała mleka). Powiedz mi czy już mogę w małych ilościach mu dawać danio i danonki? Bo inne jogurty to mają jakieś barwniki. No i powiedz mi co to jest żelatyna wieprzowa?:baffled: Co jest lepsze barwniki czy ta żelatyna:confused:

ja musze sie pochwalic bo wczoraj z Waszych przepisow zupowych ugotowalam dziecku pierwszy raz obiadek. troche zmniejszylam proporcje niz wasze ale tyle mi tego wyszlo ale jak zaczelam do sloiczkow pakowac to sie kazalo ze tylko 3:szok: a myslalam ze na dwa tygodnie starczy czy cos...:crazy:

Madzia ja nie mówię żeby całkiem przestać dawać, ale dawać mniej. A że są od 4 miesiąca , może ten szpinak w słoiczku jest jakoś tak przygotowany że nie ma podstaw do obaw :confused:

Liwus jeśli już chcesz podać coś z nabiału tak wcześnie to raczej jogurt naturalny niż danio , czy danonki te serki są bardzo słodkie, zawierają barwniki, i nie sądzę żeby były najzdrowsze dla tak małych dzieci, Na stronie danone pisze że Danonki są od 3 roku życia :blink:A nabiał wprowadzamy raczej dopiero ok 10 miesiąca.

A dla takich maluchów jak nasze dzieci to niezbyt anu żelatyna, ani barwniki jeśli da się ich uniknąć.

Pamiętam z liceum jak pani na chemii mówiła że szpinak wchodzi w reakcje z wapniem i dlatego dziecku podają zawsze do szpianku jajko:dry:ale czy to miało być jako ciekawostka czy to prawda to nie wiem:sorry2:z tego co Sylcia napisała to hcyba coś miała racje ta babka:-D

Liwus ja kiedyś czytałam artykuł o danonkach że to wcale nie jest taki świetny deserek, aczkolwiek opinię z instytutu ma i u mojej mamy w pracy roczne dzieciaczki jedzą:tak:myślę ze jeden na jakiś czas możesz dać jak Adaś z checią je:happy:

Ok. Wielkie dzięki :-)
Na kontroli u nowej pani dr jeszcze się dopytam...
Mówisz że nabiał od 10 miesiąca to dlaczego niektóre deserki ( np.Gerbera ) są z twarożkiem? No nic ...

reklama
Sylcia a ja mam prosbe, czy moglabys mi powiedziec jak to jest z ananasem, kiedy mozna podawac? bo kupilam malemu taki desetek gruszka z ananasem ale nie wiem czy podac czy nie

Do góry