reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dieta naszych dzieci

reklama
Mili wiesz co ja kupiłam małemu pange bo tylko taka była w sklepie jadł już dwa razy nic mu nie było wręcz przeciwnie bardzo mu smakowało :)
a Chrupeczki kukurydziane to synuś bardzo lubi a podaje mu jak skończył 6 miesiecy :)
Madzieńka- proszę dla zdrowia dziecka, zanim powtornie podasz pangę przeczytaj
Panga, którą w coraz większych ilościach sprowadza się do Europy pochodzi z Wietnamu, a dokładnie z Mekongu. Jeśli żyje w stanie naturalnym, samice rok w rok płyną w górę rzeki, aby tam złożyć ikrę. Niestety, ta "góra rzeki" leży poza granicami Wietnamu, więc z ekonomicznego punktu widzenia, to dla Wietnamczyków cios. Dlatego zakładają masowo sztuczne hodowle - na mniejszą skalę (interesy rodzinne) lub na większą (hodowle i przetwórnie zatrudniają tysiące osób, a będą jeszcze większe). Aby zmusić ryby do rozmnażania w zamknięciu, samicom robi się zastrzyk hormonalny. Używa się do tego importowanych z Chin fiolek zawierających hormon pobierany z moczu kobiet w zaawansowanej ciąży - hormon, który u ludzi wyzwala akcję porodową. Umieszczone w niewielkich basenach pangi rosną w potwornym ścisku - wyglądało to tak, jakby w zamkniętych basenach było więcej ryb niż wody. Podobno żaden inny gatunek nie wytrzymałby takiej koncentracji.

by nie być gołosłowną zapraszam do artykułu http://www.wprost.pl/ar/147376/Rybka-zwana-panga/

Ostatnia edycja:
Właśne jak jest z tym żółtkiem?????????????????????????A i powiedzcie mi jakie ryby podajecie swoim maluchom?Ja jeszcze dla Oliwiera nie podawałam ale to tylko dla tego że nie wiem jaka mam podawać.
jesli chodzi o żółtko to (oczywiście dobrze ugotowane)
Żółtko
-
dzieci karmione butelką – w 7. miesiącu,
- dzieci karmionepiersią – w 7–9. miesiącu.
Najpierw pół żółtka jako dodatek do potraw co drugi dzień, w 11–12. miesiącu – całe żółtko co drugi dzień.
Uwaga! Całe jajka, np. omlet, jajecznicę na parze, wprowadź po 12. miesiącu.

Ryba najlepiej rodzimy dorsz gotowany, bez ości oczywiście i dobrze zmiksowany odrobinkę
a najlepiej to , zapraszam do lektury
Rozszerzanie diety - artykuł

Z ryb polecam TILAPIE przepyszna rybka i na ogol zero osci :tak: sama juz tylko taka na obiady robie. Ale ciut sie boje malemu sama mixowac bo w razie osci spanikowalabym ;-) i przewaznie rybke dodaje ze sloiczka (do ugotowanych warzyw)

A co do zoltka jeszcze nie podawalam wczoraj kupilam sloiczek krem dyniowy z zoltkiem (tak jak pisalam nowy produkt podaje pierwszy raz ze sloiczka a pozniej sama juz gotuje) ale wlasnie nie wiem jak pozniej robic bo slyszalam ze takie gotowane zoltko na twardo jest ciezkostrawne i ze lepiej wlewac surowe do warzyw i podgotowac ciut. Slyszalyscie cos o tym ???:confused:

Liiiviiia proszę nie tilapie ona jest taka sama jak panga tak samo pędzona
jesli ryby to rodzime, te azjatyckie są mocno faszerowane (co przedstwiłam w linku)

O fujj o pandze już słyszałam tyle, ale to co teraz przeczytałam sprawiło, że już NIGDY jej nie kupię. W takim razie dziewczyny jakie rybki dla dzieciaczków?! Proszę o konkretne nazwy....

O fujj o pandze już słyszałam tyle, ale to co teraz przeczytałam sprawiło, że już NIGDY jej nie kupię. W takim razie dziewczyny jakie rybki dla dzieciaczków?! Proszę o konkretne nazwy....
a proszę : ryby dla malucha?
W diecie dziecka mogą pojawić się ryby zarówno słodkowodne, jak i morskie. Ideałem jest łosoś, który żyje w wodzie i słonej, i słodkiej. Dobrze, by dziecko jadło zarówno ryby chude tj.: dorsz, mintaj, morszczuk, sandacz, jak i tłuste: łososia, halibuta, makrelę. Możesz też podawać dziecku na zmianę z rybami owoce morza. Najlepiej by owoce morza i ryby były świeże lub mrożone. Najbezpieczniejsze w przygotowaniu są filety oczyszczone z ości.

dodatkowo Mam ochotę na rybkę - Ryby w diecie niemowlaka - osesek.pl - ciąża, noworodek, niemowlę, wychowanie i rozwój dziecka, rozszerzanie diety

Maluszek może jadać ryby słodkowodne oraz morskie. Najlepszy jest łosoś, żyje w wodzie słonej i słodkiej. Dobrze, żeby dziecko jadło ryby chude jak dorsz, mintaj, morszczuk, sandacz, a także tłuste oprócz łososia, to jeszcze np. halibut, makrela.
Z tym, że trzeba pamiętać o tym, iż białko ryb jest bardzo silnym alergenem.

reklama
A co z kurczaczkiem- ściślej mówiąc skrzydełkami, która gotujemy dla maluchów? Są też z ferm prawda?
niestety tak i to jest tragiczne, jeśli któraś z mam ma możliwość kupowania "drobiu ze wsi" to tylko takie a jesli nie to albo słoiczki (tam mięso wszelakie nie jest faszerowane hormonami) albo starać się jak najpóźniej wprowadzać mięso a w zamian dać rybkę. Taka jest moja koncepcja ale to moje postrzeganie każdy może mieć inne.
Mam nadzieję że i niebawem drób podobnie jak jajka będzie miał oznaczenia i dostepny będzie ten niefaszerowany.

Do góry