Mam jeszcze jeden przepis, ale nie probowałam go, bo są w nim jajka (zabronione dla nas)
Perskie ciasteczka z kardamonem
Wychodzi ok. 25 ciasteczek
100 g miękkiego masła (można zastąpić margaryną)
1/2 szklanki cukru pudru
1 małe żółtko
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1 szklanka mąki ryżowej
szczypta soli
Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać żółtko i kardamon, następnie po trochu dodawać mąkę i sól.
Wyrobić ręcznie na oprószonej mąką stolnicy.
Schłodzić.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, nabierać ciasto, formować z niego kulki, które lekko spłaszczyć. Układać zostawiając odstępy.
Widelcem nacisnąć wierzch ciasteczek tak, by powstał wzorek.
Piec 15 - 18 minut, aż będą złociste od spodu w temp. 180 stopni.
Po upieczeniu pozwolić im ostygnąć. Na początku sa miękkie, a kiedy ostygną, będą kruche.
Podobno można dodać do nich rodzynek, jakiś płatków, orzechów.