reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Depresja w ciąży

Hej , jestem w 31 tygodniu ciąży .
Nie radzę sobie już z emocjami mam wrażenie ,że zwariuję tysiące mysli w głowie do tego coraz częściej myśli samobójcze. Przed ciążą leczyłam się parę lat na depresję, brałam leki , teraz nie biorę nic. Rozstałam się z ojcem dziecka , bo nie dojrzał do tego, tylko w głowie imprezy i rozrywki. Ciąża nie była planowana, namawiał mnie do aborcji , jednak dla mnie nie wchodziło to w grę .Nie mogłabym życ w wyrzutami sumienia, postanowiłam donosić ciąże. Postanowiłam że dam mu szanse , próbowałam ale on wogóle nie interesował się ciążą , dzieckiem nie reagował na zdjęcia usg , nie planował nic dla dziecka, tylko rozrywki i wyjścia z kolegami . Nie okazywał mi też żadnego wsparcia emocjonalnego, czułam, że się oddalamy, przestaliśmy się kochać , przestał mi okazywać jakiekolwiek czułości . Miałam wrażenie , że jestem dla niego tylko problemem. Wróciłam do rodziców, myślałam ze będzie o mnie walczył , jednak tak się nie stało. Nasz związek zakończył się , od 2 miesięcy nie mamy kontaktu nie interesuje się ciążą i wątpię aby to się zmieniło po narodzinach dziecka.. jednak to nie koniec moich problemów, mieszkam teraz z rodzicami , mama bardzo mnie wspiera, ale ojciec jest alkoholikiem od 20 lat , codziennie mi dogryza i się kłócimy, znęca się nade mną psychicznie ,zniszczył mi całe dzieciństwo i młodość boje się , że zniszczy tez mojemu synowi. Niestety w rodzinie nie mam nikogo do kogo mogłabym się wyprowadzic, czy istnieje jakaś organizacja która pomaga kobietą w mojej sytuacji ? Z góry dziękuję za odpowiedz

reklama
Doraźnie mogę polecić Ci telefon wsparcia dla kobiet w ciąży. Screen poniżej. Na dłuższą metę spróbuj znależć psychologa w swoim mieście. Potrzebujesz pomocy!

Załączniki

• 863a237d-5caa-4d41-9d68-c39196ffbf17.jpeg
    863a237d-5caa-4d41-9d68-c39196ffbf17.jpeg
    59 KB · Wyświetleń: 64
Dziękuje ..umówiłam sie na wizytę , mam nadzieje ze coś mi to pomoze . Bardzo nie chce wracać teraz do lekow.
Cieszę się że udało się umówić. Po rozmowie z psychologiem mam nadzieję, że lepiej się poczujesz. Na pewno otrzymasz wsparcie i może jakieś dalsze wskazówki co możesz w swojej sytuacji zrobić. Co do leków w ciazy z tego co wiem, zdania lekarzy psychiatrów na ten temat są podzielone. Jednak jeśli korzyści dla matki są większe z brania leków to je przepisują. Jest kilka leków które są uznawane za bezpieczne w ciąży. Oczywiście nie odradzam ani nie doradzam Ci leków, bo nie jestem lekarzem. Porozmawiaj z psychologiem, myślę że od niego otrzymasz wsparcie i potem zdecydujesz co dalej. Najważniejsze żebyś sięgnęła po pomoc i bardzo dobrze że tej pomocy szukasz. Wierzę że wszystko się ułoży i poczujesz się lepiej.

Cieszę się że udało się umówić. Po rozmowie z psychologiem mam nadzieję, że lepiej się poczujesz. Na pewno otrzymasz wsparcie i może jakieś dalsze wskazówki co możesz w swojej sytuacji zrobić. Co do leków w ciazy z tego co wiem, zdania lekarzy psychiatrów na ten temat są podzielone. Jednak jeśli korzyści dla matki są większe z brania leków to je przepisują. Jest kilka leków które są uznawane za bezpieczne w ciąży. Oczywiście nie odradzam ani nie doradzam Ci leków, bo nie jestem lekarzem. Porozmawiaj z psychologiem, myślę że od niego otrzymasz wsparcie i potem zdecydujesz co dalej. Najważniejsze żebyś sięgnęła po pomoc i bardzo dobrze że tej pomocy szukasz. Wierzę że wszystko się ułoży i poczujesz się lepiej.
Też mam taką nadzieję . Jak narazie jest ciężko ale staram się robić wszystko aby było lepiej . Oglądam dużo seriali, filmów robię cokolwiek żeby zająć głowę i za dużo nie myśleć. Odpoczywać relaksować się.. tęsknie za ojcem mojego dziecka ale nie mogę nic zrobić.. Nie odzywa się, nie pyta jak się czuję, jak ciąża , poprostu porzucił nas, możliwe ,że ma już inną nie zdziwiłabym się . Bardzo mnie to boli ale nic nie mogę z tym zrobic, tylko pogodzić się..

Też mam taką nadzieję . Jak narazie jest ciężko ale staram się robić wszystko aby było lepiej . Oglądam dużo seriali, filmów robię cokolwiek żeby zająć głowę i za dużo nie myśleć. Odpoczywać relaksować się.. tęsknie za ojcem mojego dziecka ale nie mogę nic zrobić.. Nie odzywa się, nie pyta jak się czuję, jak ciąża , poprostu porzucił nas, możliwe ,że ma już inną nie zdziwiłabym się . Bardzo mnie to boli ale nic nie mogę z tym zrobic, tylko pogodzić się..
Jestes bardzo dzielna i walczysz, a to najważniejsze! Bardzo dobrze że znajdujesz sobie jakieś zajęcia jeśli Ci to pomaga. Jeśli nie masz ograniczeń związanych z ciążą czy samopoczuciem dobrym rozwiązaniem są też spacery i ogólnie to co sprawia że się relaksujesz.
Rozumiem, że jest Ci teraz trudno, że jest dużo emocji związanych z rozstaniem, a dodatkowo z pojawieniem się dziecka, hormony ciążowe też pewnie swoje działają.
Robisz to co najlepsze możesz dla siebie i dla maleństwa w tej chwili tzn nie zamykasz się w domu, starasz się mieć jakieś aktywności oraz szukasz pomocy. Jesteś naprawdę dzielna i mimo trudnej sytuacji na swój sposób próbujesz sobie radzić.
Na razie postaraj się skupić na sobie i dziecku. Jak się maleństwo urodzi podejmiesz.dalsze decyzję co do ojca dziecka np. dot alimentów. Teraz najważniejsza jesteś Ty i Twoje samopoczucie, żebyś dostała wsparcie psychologiczne i powoli stanęła na nogi po tym co Cię spotkało. Potem powoli małymi kroczkami będziesz sie mogła zająć kolejnymi sprawami.
Bardzo Ci kibicuje i wierzę w Ciebie!

reklama
Do góry