reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dawka witaminy D

Sylvia91

Fanka BB :)
Witam. Bylam z dzieckiem na badaniu bioderek, lekarz powiedział że wszystko dobrze biodra są zdrowie ( moje dziecko ma niecałe 3 miesiące) ale ze witaminę D z dawki 4000 mam zwiększyć na 8000. W internecie czytam że dawka 4000 jest odpowiednia . Nie do końca ufam temu lekarzowi trochę mnie zraził radą z pierwszej wizyty że dziecko ma 20 godzin w ciągu doby spać na brzuchu co uznałam że niebezpieczne dla dziecka gdyż bardzo bałam się śmierci łóżeczkowej a jeszcze wychodząc ze szpitala pediatra ostrzegał żeby nie zostawiać dziecka na brzuchu do spania. Stąd też moje wątpliwości czy te kolejne rady są równie mądre. Proszę o jakąś radę

reklama
400 j tak moj błąd:D kwestia tego że lekarz od bioderek zalecił 800 dziecko ma niecałe 3 miesiące dodam że urodziło się z wagą 3360 nie ma niedowagi nie jest otyłe nie jest wcześniakiem. Czytam i wydaję mi się że to za duża dawka,... Jakie macie doświadczenia w tym temacie?

Jeśli lekarz zaleca zwiększenie dawki wit d3, to wtedy też często wypisuje lek na receptę o nazwie devikap. Moje dzieci brały 800j. Do roku od 3 miesiąca. Wszystko jednak pod kontrolą lekarza pediatry.

No tak, tylko co ma ortopeda dzieciecy do ilości witaminy D
A witamina D nie wypływa na rozwój kości? I ortopeda nie jest od kości?

Mi pediatra w lecie zalecała w ogóle nie dawać 🤷‍♀️ dzieci mam duże, podaję 500 j. Ale faktycznie ostatnio przy tym słońcu nie dawałam, dużo byliśmy na dworze.

Chyba musisz szukac informacji u specjalistów. My calkowicie zrezygnowaliśmy z witaminy d jak syn mial kilka miesięcy.

Wybacz, masz chyba racje 🤣

Ja też zrezygnowałam, bo naczytalam się, że jej przedawkowanie ma gorsze skutki niż niedobór.
Ja zagłębiając sie w temat zrezygnowałam z wit d, za to zaczelam suplementowac wit c, kwasy omega dha, wszystkie witaminy z grupy b, i żelazo. Tzn syn zaczal przyjmować. Ale to tez wynika z lego "dolegliwości", chociaz od strony medycznej jest zupelnie zdrowym dzieckiem :) Wszystko konsultowane z lekarzami.

Witaminę D mozna przedawkować, nie jest wydalana z moczem z organizmu. Ale akurat nie tym sie kierowalam odstawiając D.

Tak czy inaczej nie widzę potrzeby suplementowac D tym bardziej latem.

Ja zagłębiając sie w temat zrezygnowałam z wit d, za to zaczelam suplementowac wit c, kwasy omega dha, wszystkie witaminy z grupy b, i żelazo. Tzn syn zaczal przyjmować. Ale to tez wynika z lego "dolegliwości", chociaz od strony medycznej jest zupelnie zdrowym dzieckiem :) Wszystko konsultowane z lekarzami.
Niedawno czytałam opis badania przeprowadzonego na bardzo dużej grupie ludzi w różnym wieku, odnośnie przyjmowwnia suplementów. I to, czy ktoś przyjmował witaminy, czy nie, nie miało większego znaczenia przy zdrowych ludziach o w miarę zbilansowanej diecie.

Niedawno czytałam opis badania przeprowadzonego na bardzo dużej grupie ludzi w różnym wieku, odnośnie przyjmowwnia suplementów. I to, czy ktoś przyjmował witaminy, czy nie, nie miało większego znaczenia przy zdrowych ludziach o w miarę zbilansowanej diecie.
Co innego jeśli dziecko jest alergikiem, i nie przyjmuje wielu produktów 😉

Albo ma nadwrażliwy układ nerwowy, tka jak w naszym przypadku.

reklama
Chyba musisz szukac informacji u specjalistów. My calkowicie zrezygnowaliśmy z witaminy d jak syn mial kilka miesięcy.
czy możesz napisać z jakich powodów ? z góry dziękuje. słyszałam ze witamina d wpływała negatywnie na przykład na brzuszek , czy u was było tak samo ?

Do góry