reklama
To zależy kiedy byłaś na L4. Jeśli w ciągu ostatnich 3 m-cy - to podstawa będzie taka jak na poprzednim L4.
Jeśli zwolnienie było wcześniej, to wówczas wylicza się średnią z wyrównaniem jakbyś w danym miesiącu nie była na L4 (i może wyjść albo więcej albo mniej).
Jeśli zwolnienie było wcześniej, to wówczas wylicza się średnią z wyrównaniem jakbyś w danym miesiącu nie była na L4 (i może wyjść albo więcej albo mniej).
Salamatka
Fanka BB :)
No niestety na zwolnieniu byłam w październiku, w związku z punkcją po in vitro. Myślałam że L4 dla kodu B wylicza się inaczejTo zależy kiedy byłaś na L4. Jeśli w ciągu ostatnich 3 m-cy - to podstawa będzie taka jak na poprzednim L4.
Salamatka
Może zapytam inaczej bo nie wiem czy dobrze rozumiem:
"Zasiłek chorobowy przypadający w okresie ciąży wynosi 100% podstawy wymiaru zasiłku, co w przypadku pracowników zasadniczo odpowiada kwocie 100% średniego miesięcznego wynagrodzenia. Zasiłek chorobowy przysługuje za każdy dzień niezdolności do pracy, nie wyłączając dni wolnych od pracy. Stanowi on odsetek średniego wynagrodzenia naliczony z ostatnich 12 miesięcy pracy. "
Czy jak byłam na l4 w październiku, sierpniu i lipcu i marcu - po kilka dni to czy podstawa do L4 z kodem B obniżona jest o te dni które byłam chora w ciągu ostatnich 12 miesięcy, a więc otrzymywałam niższe wynagrodzenie?
"Zasiłek chorobowy przypadający w okresie ciąży wynosi 100% podstawy wymiaru zasiłku, co w przypadku pracowników zasadniczo odpowiada kwocie 100% średniego miesięcznego wynagrodzenia. Zasiłek chorobowy przysługuje za każdy dzień niezdolności do pracy, nie wyłączając dni wolnych od pracy. Stanowi on odsetek średniego wynagrodzenia naliczony z ostatnich 12 miesięcy pracy. "
Czy jak byłam na l4 w październiku, sierpniu i lipcu i marcu - po kilka dni to czy podstawa do L4 z kodem B obniżona jest o te dni które byłam chora w ciągu ostatnich 12 miesięcy, a więc otrzymywałam niższe wynagrodzenie?
Ten przepis od 2022 się zmienił. Wcześniej rekalkulacja podstawy zasiłku była po 3 mc przepracowanych, teraz już po 1 mc.To zależy kiedy byłaś na L4. Jeśli w ciągu ostatnich 3 m-cy - to podstawa będzie taka jak na poprzednim L4.
Ostatnia edycja:
Salamatka
Czyli jak ostatnie zwolnienie miałam od 20 do 25 października, to nowe przeliczenie wejdzie jak pójdę na l4 od grudnia?Ten rp
ten przepis od 2022 się zmienił. Wcześniej rekalkulacja podstawy zasiłku była po 3 mc przepracowanych, teraz już po 1 mc.
TAKCzyli jak ostatnie zwolnienie miałam od 20 do 25 października, to nowe przeliczenie wejdzie jak pójdę na l4 od grudnia?
reklama
Salamatka
Dziękuję!