reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czy Wasze dzieci majac rok pija jeszcze mleko? Wit d

Aniaanka

Fanka BB :)
Hej
Chcialam zapytac czy Wasze dzieci majac rok pija jeszcze mleko? Moje ma 13 m i pije. Konkretnie Bebiko na ktorego pudelku pisze ze ilosc ktora dziennie pije pokrywa w 80% dzienne zapotrzebowanie na wit d. Dlatego daje w kropli 400 mimo ze lekarka mowila by zwiekszyc dawke do 800. Ale nie ufam jej i jeszcze przed zwiekszeniem dawki chce zasiegnac Waszej opinii czy mam dawac dawke 800. Bo dziwne mi sie wydaje ze nie pyta o diete tylko z gory zaleca dawke.A przeciez jedne dzieci pija mleko inne nie.

reklama
Rozwiązanie
Hej
Chcialam zapytac czy Wasze dzieci majac rok pija jeszcze mleko? Moje ma 13 m i pije. Konkretnie Bebiko na ktorego pudelku pisze ze ilosc ktora dziennie pije pokrywa w 80% dzienne zapotrzebowanie na wit d. Dlatego daje w kropli 400 mimo ze lekarka mowila by zwiekszyc dawke do 800. Ale nie ufam jej i jeszcze przed zwiekszeniem dawki chce zasiegnac Waszej opinii czy mam dawac dawke 800. Bo dziwne mi sie wydaje ze nie pyta o diete tylko z gory zaleca dawke.A przeciez jedne dzieci pija mleko inne nie.
Moja nie pije od 10 miesiaca a ma rok. Odstawila tak z dnia na dzien. Ja bym sie nie martwila na twoim miejscu, bo moja w nocy jak sie obudzi to musze robic jej kaszke a co lepsze, nie zje jej z butli tylko łyżeczka. Gdyby pila...
reklama
A dlaczego d vitum jest zla? Mi o niej mowila farmaceutka ze nie jest suplementem tylko lekiem. Wiec nie wiem w koncu? Dawalam na samym poczatku ale przeszkadzalo mi ze jest w kapsulkach. A Apteo Dziecko jako suplement jest ok? Z Vigantolem jest taki problem ze ma ta dawke 500 w kropli. Czy to ma duze znaczenie ze daje sie suplement nie lek? Nie wiem dlaczego nie produkuja lwit d w posatci leku z dawka 400 w kropli, wczystkie oprocz d vitum maja 500.
O wit D przeczytalam ze jej przedwkowanie jest szkodliwe dla organizmu, gdyz powoduje gromadzenie wapnia w tkankach, w wyniku czego nastepuje zaburzenie pracy serca i osrodkowego ukladu nerwowego. Choc wiem ze by przedawkowc trzeba by dawac dawki duzo przekraczajace normy.
Daje tyle mleka ile jest w zaleceniach Bebiko dla jego wieku. Dajesz wiecej?
edit
Masz racje, sprwdzilam i d vitum to suplement. Mam dobra farmaceutke, musialam cos zle zrozumiec.
Mowila ze lekiem jest tez meridol czy jakas tka nazwa.
Ciekawe dlaczego dla niemowlakow nie produkuja wit d w postaci leku skoro lek jest lepszy niz suplement? Skoro nie ma zalecaniej dla takich maluchow dawki 400 w postaci leku.
Z suplementow ktory najlepszy?
edit
Pan Tabletka (to jakis lekarz?) wymienil z suplementow najpierw D Vitum. Wymienil tez Juvit ktora ma konserwant w skladzie. Nie wymienil Apteo. Nie ma na pewno konserwantu bo pytalam producenta. Ciekawe dlaczego pominal ta wit, jest drozsza niz Juvit.
Po D vitum był u mojego dziecka okropny ból brzucha. Nie wiem na czym Ci zależy i co jest ok. W suplementach nie musi być tyle jednostek co piszą na opakowaniu. Wpisz sobie w neta (dlaczego lek, a nie suplement?).
Wcześniej podawałam 1000 dziennie, a na drugi dzień już 500. Wtedy dawka na te 2 dni była 1500 czyli ponad 700 na dobę.

Jeśli tak bardzo Cię stresuje jaki poziom na Twoje dziecko to zrób badanie krwi.
Chodziło mi, że mało pije mleka w porównaniu do dawki jaka tam jest. Moja w tym czasie piła może ze 3 butelki, ale kaszę też robiłam na mm więc wychodziło więcej. Skoro tak jest u Was dobrze, to nie masz czym się przejmować..

Jest wiele suplementów które mają 400jednostek. Apod3 np. są również inne w formie leku, ale na receptę.

Hej
Moja ma prawie rok i mleka nie pije od 2 mcy a wit. D3 zwiekszylam do 800 jak miala pół roczku.

Po D vitum był u mojego dziecka okropny ból brzucha. Nie wiem na czym Ci zależy i co jest ok. W suplementach nie musi być tyle jednostek co piszą na opakowaniu. Wpisz sobie w neta (dlaczego lek, a nie suplement?).
Wcześniej podawałam 1000 dziennie, a na drugi dzień już 500. Wtedy dawka na te 2 dni była 1500 czyli ponad 700 na dobę.

Jeśli tak bardzo Cię stresuje jaki poziom na Twoje dziecko to zrób badanie krwi.
Chodziło mi, że mało pije mleka w porównaniu do dawki jaka tam jest. Moja w tym czasie piła może ze 3 butelki, ale kaszę też robiłam na mm więc wychodziło więcej. Skoro tak jest u Was dobrze, to nie masz czym się przejmować..

Jest wiele suplementów które mają 400jednostek. Apod3 np. są również inne w formie leku, ale na receptę.
Nie wyobrazam sobie by suplementy dla malutkich dzieci w tym dla niemowlat nie byly scisle sprawdzane. Tym bardziej ze chyba nie ma dawki 400 j.m na recepte? A taka dawke przeciez musza przyjmowac niemowlaki. Dlaczego wiec nie produkuja dla nich wit d w leku tylko w suplemencie? Narazaja zdrowie i zycie takich maluszkow? Gdyby Vigantol mial dawke 400 w kropli to bez wahania bym go dawala zamiast suplementu. Nie neguje tego ze leki sa lepsze jesli ma sie wybor. Chociaz patrzac z drugiej strony ich sklad jest bardziej rozbudowany niz sklad suplementu, dochodza barwniki itp a kazdy lek to rowniez chemia.

Ostatnia edycja:
Nie wyobrazam sobie by suplementy dla malutkich dzieci w tym dla niemowlat nie byly scisle sprawdzane. Tym bardziej ze chyba nie ma dawki 400 j.m na recepte? A taka dawke przeciez musza przyjmowac niemowlaki. Dlaczego wiec nie produkuja dla nich wit d w leku tylko w suplemencie? Narazaja zdrowie i zycie takich maluszkow? Gdyby Vigantol mial dawke 400 w kropli to bez wahania bym go dawala zamiast suplementu. Nie neguje tego ze leki sa lepsze jesli ma sie wybor. Chociaz patrzac z drugiej strony ich sklad jest bardziej rozbudowany niz sklad suplementu, dochodza barwniki itp a kazdy lek to rowniez chemia.
Mysle, że się bardzo nakrecilas. Wybór suplementów jak i leków jest bardziej duży we wszystkich jednostkach... przecież czasem jest 800 w ml i wtedy daje się polowe. Nie każdy jest w jednej kropli.. To co zrobisz to już Twoja decyzja. Najgorsza to nie podawać wcale.

Co do mleka to powinno ono być podstawą do roku dziecka. Więc jeśli odrzuca w 10 miesiącu to trzeba je czymś nadal zastępować, kaszki, jogurty.. ciesz się, że Twoje chce i je.

Mysle, że się bardzo nakrecilas. Wybór suplementów jak i leków jest bardziej duży we wszystkich jednostkach... przecież czasem jest 800 w ml i wtedy daje się polowe. Nie każdy jest w jednej kropli.. To co zrobisz to już Twoja decyzja. Najgorsza to nie podawać wcale.

Co do mleka to powinno ono być podstawą do roku dziecka. Więc jeśli odrzuca w 10 miesiącu to trzeba je czymś nadal zastępować, kaszki, jogurty.. ciesz się, że Twoje chce i je.
Ale jest taki wybor w jednostce 400? Bo widze same suplementy. Jak mozna dac z 800 polowe?
Moj to maly jamochlon, wszystko je co mu sie da i cale porcje.

Ale jest taki wybor w jednostce 400? Bo widze same suplementy. Jak mozna dac z 800 polowe?
Moj to maly jamochlon, wszystko je co mu sie da i cale porcje.
Bioaron, juvit, apod3. Dużo tego jest bardzo w jednostce 400... Jeśli chodzi o te na receptę pytaj lekarza.
Jesli masz w dawce 800 można podawać raz na 2 dni.... Itp itd.

reklama
Bioaron, juvit, apod3. Dużo tego jest bardzo w jednostce 400... Jeśli chodzi o te na receptę pytaj lekarza.
Jesli masz w dawce 800 można podawać raz na 2 dni.... Itp itd.
Mi chodzi ze nie ma wit d jako leku w jednostce 400. Nie rozumiem, jednostke 800 podawac raz na dwa dni? Ze co drugi dzien dawac 800? Czy ze dawac krople 400 i kilka godzin pozniej znowu 400? Ja daje o tej samej porze dwie krople po 400 czyli 800, czy to zle?

Ostatnia edycja:
Do góry