Mam pewien problem, od dwóch dni czuję coraz większy ból w prawej piersi (karmię piersią), jednakże nie mam gorączki, ani innych żadnych objawów. Zaczyna boleć tylko podczas karmienia (takie kłucie(. I stąd moje pytanie, czy to może być zapalenie piersi?
reklama
Ja miałam ze 2-3 razy na 8 miesięcy karmienia. Starałam się trochę rozmasować pod ciepłym prysznicem, a poza tym, to właśnie przystawiać dziecko, najlepiej tak, aby bródkę i języczek miało od tej strony, od której kanalik jest zapchany.Byłam u lekarza i okazało się, że jednak to zatkane kanaliki:/lekarz stwierdził również, że dobrze, aby popracować nad laktacją:/ a często miałyście zatkanie kanaliki i jak sobie z tym radzić?
reklama
Mnie się często pierś zatykała. Po paru miesiącach karmienia wiedziałam już który kanalik odpowiada za którą mleczarnię. I pod prysznicem ręcznie próbowałam naciskać na ujście, tak by pod ciśnieniem korek został wypchany. Czasami korek lekko wystawał i pazurem udawało mi się go wyskrobać bez dłubania w brodawce igłą. Poza tym lekarz mi mówił, by nigdy igłą nie dłubać, bo gronkowca sobie można wprowadzić tak.
Poza tym lecytyna pomaga w gospodarce tłuszczowej.
Poza tym lecytyna pomaga w gospodarce tłuszczowej.
Minęło już kilka dni i przez ten czas masowałam pierś, przystawiam często dziecko do piersi i już jest lepiej. Zabieram się za poprawę laktacji i mam pytanie, czy słód jęczmienny pomaga w poprawie? Słyszałam, że tak, ale wolę się upewnić...
wiecznie_zajeta
Zaangażowana w BB
są badania, że tak, a z czym masz dokładnie problem?Minęło już kilka dni i przez ten czas masowałam pierś, przystawiam często dziecko do piersi i już jest lepiej. Zabieram się za poprawę laktacji i mam pytanie, czy słód jęczmienny pomaga w poprawie? Słyszałam, że tak, ale wolę się upewnić...
wiecznie_zajeta
Zaangażowana w BB
najlepiej poprawia laktację częste i prawidłowe przystawianie dziecka, szczególnie nocne karmienia mogą rozhulać produkcję.
A mam jeszcze jedno pytanie, co warto jeść podczas laktacji? Dziś moja znajoma stwierdziła, że przy karmieniu piersią można jeść tylko wybrane produkty, bo inaczej zaniknie mleko... i nie wiem, czy to prawda, a może mit.
@mamaEmika jesz normalnie wszystko, no moze bez czekolady cytrusow i cebuli. Na laktacje wplywaja dobrze nabial, banany, awokado, winogrona, sok lub kompot z jablek daktyle. Duzo slodkich owocow. Nie ma diety matki karmiacej, chyba, ze dziecko ma ewidentnie reakcje alergiczna
reklama
@mamaEmika nie chodzi, ze na laktacje zle wplywaja. Tylko raczej czekolada, kakao moze uczulac, wiec na poczatku kp sie nie je. Mleko potrzebuje oprocz tluszczu i cukru witamin. Lepiej je dostarczac, bo cialo i tak sobie wezmie wszystko z ciebie co potrzeba tym samym ciebie troche oslabi. A te produkty polecil dietetyk jsk mialam problem z laktacja i nie moglam nabialu. Z ciastek to za fajnie sie mleko nie zrobi. Od czasu do czasu owszem mozesz cos slodkiego przekasic. Jednak zdrowa dieta jest jednak zalecana nawet przy karmieniu