reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czy to podwójna owulacja? Istnieje takie coś?

Jak byłam z półtora temu na kontrolnej wizycie u ginekologa to lekarz stwierdził, ze mam 2 pecherzyki dominujące na 2 jajnikach - prawym i lewym o różnych wielkościach. Rok temu również byłam to powiedział, że mam jeden pęcherzyk dominujący na lewym jajniku. Ale na
prawym nie było.
Ostatnio byłam to się zdziwiłam trochę, bo byłam tam kolejny raz to miałam znowu 2 pęcherzyki dominujące na 2 jajnikach - prawym i lewym o różnych wielkościach.
Dziwne. Tym bardziej ze w necie pisało i jakaś kobieta kiedyś mi mówiła, ze normalnie powinien być jeden pęcherzyk i tak najczęściej jest? Czy powinnam się martwić?

reklama
Najczęściej jest jeden pęcherzyk dominujący w jednym jajniku, zwykle uwalniają się naprzemiennie: raz z prawego, raz z lewego. Owulacja z dwóch jajników zdarza się rzadko, najczęściej po stymulacji, ale naturalnie też może wystąpić. Jest wtedy większe prawdopodobieństwo bliźniaków.
Chodzisz na monitoring owulacji, czy to były zwykłe wizyty kontrolne? Starasz się o ciążę? Warto przejść się na monitoring, żeby mieć pewność, że pęcherzyki nie tylko rosną, ale też pękają, bo może na jednym jajniku masz tylko pozostałość po poprzednim cyklu. Z takich niepękających mogą się tworzyć torbiele, chociaż najczęściej same się wchłaniają.

Nie wiem czy to jest tak że jest i na jednym i na drugim jajniku, czy na dwóch bo nie pamiętam ale oczywiście moga być dwa jajeczka zdolne do zapłodnienia czyli podwójna owulacja. Tak powstaja bliźniaki dwujajowe

Najczęściej jest jeden pęcherzyk dominujący w jednym jajniku, zwykle uwalniają się naprzemiennie: raz z prawego, raz z lewego. Owulacja z dwóch jajników zdarza się rzadko, najczęściej po stymulacji, ale naturalnie też może wystąpić. Jest wtedy większe prawdopodobieństwo bliźniaków.
Chodzisz na monitoring owulacji, czy to były zwykłe wizyty kontrolne? Starasz się o ciążę? Warto przejść się na monitoring, żeby mieć pewność, że pęcherzyki nie tylko rosną, ale też pękają, bo może na jednym jajniku masz tylko pozostałość po poprzednim cyklu. Z takich niepękających mogą się tworzyć torbiele, chociaż najczęściej same się wchłaniają.
Witaj,

Masz racje. Może faktycznie pora przejść się na monitoring. Też o tym myślałam.
To były zwykłe wizyty kontrolne. Nie chodzę na stymulację. W rodzinie są bliźniaki, ale od strony matki i to od jego brata (mojego wujka). Także nie wiem czy to ma jakikolwiek wpływ. Chociaż też się nad tym zastanawiałam.
Pozdrawiam. :)

Nie wiem czy to jest tak że jest i na jednym i na drugim jajniku, czy na dwóch bo nie pamiętam ale oczywiście moga być dwa jajeczka zdolne do zapłodnienia czyli podwójna owulacja. Tak powstaja bliźniaki dwujajowe
Witaj,

Dziękuję za odpowiedź. W rodzinie bliźniaki występują, ale od strony mojej matki - jej brat. Czyli mój wujek. Także nie wiem czy to ma jakikolwiek wpływ. Chociaż się nad tym zastanawiałam.

Witaj,

Dziękuję za odpowiedź. W rodzinie bliźniaki występują, ale od strony mojej matki - jej brat. Czyli mój wujek. Także nie wiem czy to ma jakikolwiek wpływ. Chociaż się nad tym zastanawiałam.

tak, historia rodziny kobiety ma wpływ (mężczyzny nie) czyli chodzi o to, czy od strony kobiety są tendencje do hiperowulacji, czyli właśnie uwalniania więcej niż jednego jajeczka w jednym cyklu

Czasem są dwa pęcherzyki dominujące (po jednym na obu jajnikach), ale np jeden ma 21 mm, a drugi 18 mm, i pęka ten pierwszy, większy, blokując owulację z drugiego jajnika i tamten już nie pęka. Tak też może być. 🤷

Do góry