reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy to ciąża?

Ja będąc nastolatką o cyklu też wiedziałam tylko tyle, że co miesiąc jest okres i że można zajść w ciążę w czasie, gdy się nie krwawi. ;) Mama ze mną nie rozmawiała. A jak ją poprosiłam, że chce iść do ginekologa, to mało na zawał nie padła. ;) Poszłam, zaczęłam brać tabletki antykoncepcyjne i nie musiałam już się bać przypadkowego dziecka. A wcale dalej nie bardzo wiedziałam, co to i kiedy jest owulacja itd. Nie było mi to potrzebne. Podejrzewam, że kobiety, które świadomie nie starają się o drugie dziecko, dalej w życiu dorosłym mogą nie znać szczegółów an temat tego, jak wygląda cykl! Naprawdę.
A tu mamy do czynienia z nastolatką zapewne. Nie wyśmiewajmy, nie krytykujmy. Edukujmy. :)

Moja mama NIGDY W ŻYCIU nie zamieniła ze mną nawet słowa na temat okresu, ciąży, cyklu, o seksie nie wspominając, a mimo to wiedza ta była dostępna i to nie, nie w internecie, bo wtedy był to towar deficytowy ;)
Więc naprawdę, w dzisiejszych czasach, jak się dziewczyna chce czegoś dowiedzieć, to jest to prostsze, niż petting, do którego ewidentnie nie dojrzała ;)
Owszem, można w internecie wyczytać mnóstwo bzdur, ale jednak przeważająca większość to strony poświęcone tematyce ciąży, a nie wpisy nastolatek, więc tłumaczenie braku podstawowej wiedzy o cyklu kobiety w tym przypadku jest moim zdaniem zbędne :)

Autorko - nie, nie jesteś w ciąży. I dopóki nie będziesz wiedziała, co, z czym, jak, gdzie, kiedy i dlaczego, to się za seks i pieszczoty nie zabieraj ;)

reklama
Moja mama NIGDY W ŻYCIU nie zamieniła ze mną nawet słowa na temat okresu, ciąży, cyklu, o seksie nie wspominając, a mimo to wiedza ta była dostępna i to nie, nie w internecie, bo wtedy był to towar deficytowy ;)
Więc naprawdę, w dzisiejszych czasach, jak się dziewczyna chce czegoś dowiedzieć, to jest to prostsze, niż petting, do którego ewidentnie nie dojrzała ;)
Owszem, można w internecie wyczytać mnóstwo bzdur, ale jednak przeważająca większość to strony poświęcone tematyce ciąży, a nie wpisy nastolatek, więc tłumaczenie braku podstawowej wiedzy o cyklu kobiety w tym przypadku jest moim zdaniem zbędne :)

Autorko - nie, nie jesteś w ciąży. I dopóki nie będziesz wiedziała, co, z czym, jak, gdzie, kiedy i dlaczego, to się za seks i pieszczoty nie zabieraj ;)
Dokladnie ,na " dorosłe zabawy " jest przygotowana, a nie ma wiedzy na temat cyklu itd, a mlodziez i tak ma gdzies co mówią rodzice ,bo internet wie lepiej

I to jest tez dramat wlasnie braku porzadnej edukacji w tym zakresie w szkole, ale poczynanie naszego rzadu tego nie ulatwiaja i dalej jestesmy w glebokim sredniowieczu...

Uprawialiśmy z chłopakiem petting jakies 5 dni temu.
Od tego momentu boli mnie brzuch praktycznie cały czas od momentu pettingu gdy coś zjem ból jest większy . Czasami odczuwam jakbym miała wymiotować. Na początku miałam gorączka bynajmniej się tak czułam .Okres powinnam mieć za jakieś 2 tyg czy to jest ciąża ?
bierzecie się za takie sprawy, a nawet nie wiecie jak to wszystko działa. 🤦‍♀️ Może razem się weźcie za naukę.

I to jest tez dramat wlasnie braku porzadnej edukacji w tym zakresie w szkole, ale poczynanie naszego rzadu tego nie ulatwiaja i dalej jestesmy w glebokim sredniowieczu...

Wiesz, nie chcę wyjść na foliarza, ale moim zdaniem właśnie o to chodzi ;)
Poziom nauczania w szkołach jest coraz niższy, więc dzieci będą głupie.
Nie edukuje się ich w zakresie seksualności, więc będzie się rodzić duuuuuużo nowych dzieci, których też się nie będzie uczyć i koło się zamyka.
W ten sposób tworzy się kolejne pokolenia elektoratu...

Wiesz, nie chcę wyjść na foliarza, ale moim zdaniem właśnie o to chodzi ;)
Poziom nauczania w szkołach jest coraz niższy, więc dzieci będą głupie.
Nie edukuje się ich w zakresie seksualności, więc będzie się rodzić duuuuuużo nowych dzieci, których też się nie będzie uczyć i koło się zamyka.
W ten sposób tworzy się kolejne pokolenia elektoratu...
No ja dokładnie o tym napisałam i to samo mam na myśli. Że to jest dramat wynikający z braku właśnie porządnej edukacji. Uczyłam w szkole języka angielskiego i byłam wychowawca przez dwa lata i jak patrzyłam ,że możesz sobie żyły wypruć, a i tak musisz robić to co nakazuje program i przepuścić ucznia, który cały rok sobie bimbal, olalam to. Gruntowna przebudowa systemu nauczania jest potrzebna i w tym właśnie nauka zupełnie innych rzeczy, mi.in edukacja seksualna (ale nie takie wdżwr, jak ja miałam w gimnazjum z babka od biologii, która była kościelnie nawiedzona i każdy uciekał z tych lekcji), edukacja emocjonalna z dużym naciskiem na to wlansie, przedsiębiorczość, ekonomia, itd, itd. Te systemy pochodzą jeszcze z czasów oswiecenia i nikt tego nie zmienia. Dramat.
Ale takie coś jest nie tylko w Polsce, tylko mam wrażenie, że to ogłupianie ludzi jest wszędzie. Właśnie dlatego, żeby łatwiej było sterować takimi barankami, którzy łykają populizm na każdym kroku.

Do góry