reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Dobranoc dla dziewczynek, które grzecznie o przyzwoitej godzinie kładą się spac:-), nie to co ja:tak:

bettsie- dziekuję, z tego wynika, ze raczej bierzesz sztuczną, ja naturalną, może coś w tym jest!

Piranha- czy orientujesz się czy na in-gender dziewczyny biorą wit. c sztuczną czy naturalną? bo nurtuje mnie to, bo u mnie po naturalnej miałam wrażenie, że nawet jakby ph rosło...
A i jeszcze czy to saw palmetto to działa podobnie jak castagnus, bo jeżeli tak to ja bałabym się w moim przypadku brać, bo jak wiesz castagnus ewidentnie mi nie służył.

Noemi- irygację przed starankami na godzinę przed robisz i potem dla pewności sprawdź sobie jak obnizyła Ci ph, nie koniecznie po 5 min, wg spokojnie mozna po 10 czy 15 min, ja jeszcze sprawdzałam ph bezpośrednio przed st. i oczywiście 5 min. po starankach, jeżeli wysoki , a tak się stało raz u mnie, że bodajże z 4, 5 po 5 min. skoczyło mi na 7, 5, widocznie sperma miała wysokie ph, a potem już co pół godz. przez 4 godz. i w razie koniecznośco znowu irygacja.

A , Piranha- pisałaś, że po 4 godz. od star. tampon zwykły , ja taki kupiłam pierwszy raz w życiu i chciałam go sobie włożyć. I jakie było moje zdziwienie, gdy go nasączyłam roztworem , to momentalnie spuchł bardzo i już nie było mozliwości go sobie włożyć. czy to na pewno chodziło o zwykły tampon, czy ja cos źle zrobiłam?

reklama
Noemi, tak jak napisała Gal irygacje robisz godzinę przed staraniami (podobno ta irygacja wpływa na naładowanie komórki jajowej) ilością 12 ml, 5 minut po staraniach sprawdzasz pH i w razie co obniżasz irygacją w ilości 1-3 ml, potem co 30 minut przez kolejne 4h sprawdzasz pH i ewentualnie korygujesz irygacją 1-3 ml. Ja też mam chyba "LIS", nawet dziś z ciekawości sprawdziłam pH i wynik był taki sam jak podczas staranek (coś koło 4-4,5). Możesz spróbować wypić np. napój sodowy i zobaczyć czy pH wzrośnie ...ale podobno jest ohydny w smaku ;-) Jedynym rozwiązaniem w przypadku "LIS" jest zakup miernika cyfrowego, najbardziej polecany jest ten Hanna HI98103 Kieszonkowy pH-metr z wymienialn� elektrod� - [Hanna. Dietę należy rozpocząć minimum 6 tygodni przed staraniami. Co do jonów to tu jest wytłumaczenie:

So it seems the net charge on Y sperm is more positive, while X sperm is more negative. This makes sense in light of the article you sent me about the uterine side of implantation as determining gender. This article also said that Y sperm carry a positive charge. It still messes me up because I keep thinking that the egg would want a positve charge and that is why we "surround" ourselves with ++ ions. But actually it seems that surrounding ourselves with ++ ions actually makes our egg NEGATIVE (the opposite effect) and this would then attract the Positive Y sperm. So during a full moon our egg is more negatvie (opposite of what is surrounding us--just like a magnet) and this this attracts the positive Y sperm. BTW that article on uterine preference is AMAZING at 98% out of 3500 subjects followed to birth. The Ramzi method seems to be the earliest form of gender determination there is!!!

A zatem obecność dodatnich jonów w atmosferze powoduje ujemne naładowanie komórki jajowej i vice versa. Ktoś napisał, że dodatnie jony powodują wzrost pH, śluz o wysokim pH jest bogaty w jony ujemne i powoduje ujemne naładowanie komórki jajowej, co przyciąga męskie plemniki. Ja sobie po swojemu tłumaczę to tak, że zazwyczaj układ dąży do równowagi, jeśli więc w naszym otoczeniu jest dużo jonów dodatnich to skumulujemy więcej jonów ujemnych by nie było pola magnetycznego ...w końcu na tej zasadzie działa bateria czy akumulator, elektrony przepływają tak naprawdę z minusa do plusa dążąc do ustalenia równowagi układu.

Podobno jest też druga teoria dotycząca polaryzacji komórki jajowej (pierwsza dotyczy pH śluzu) - podobno temperatury przed owulacją (tzw. "cover line" na naszym wykresie temperaturowym) wpływają na polaryzację komórki jajowej, jeśli są wyższe jak zazwyczaj to sprzyja to poczęciu dziewczynki a jak niższe to chłopca.

Co do starań to zrobiłabym jak najdłuższą abstynencję od @ do okolic owulacyjnych, jeśli czułabym, że owulka tuż tuż to wieczorem robiłabym test i w zależności od wyniku testu starałabym się bądź nie :-)

Linki do tych suplementów:

http://allegro.pl/saw-palmetto-extract-320mg-60-kaps-i2075477065.htm

Now Foods, Licorice Root, 450 mg, 100 Capsules | eBay (niestety w Polsce go nie widziałam ale może komuś uda się namierzyć).

Saw Palmetto łyka kobieta do owulacji 320 mg dziennie, nie można łykać jeśli zażywa się Clomid. Licorice Root łyka mężczyzna do owulacji partnerki, 450 mg 3 razy dziennie, może łykać maksymalnie 6 miesięcy, potem musi zrobić chyba miesiąc przerwy.

Co do witaminy B6 to ona podwyższa progesteron i podobno może też obniżać estrogen, u mężczyzn poprawia płodność ale jak konkretnie wpływa na hormony to już się w to nie wgryzałam :-)

Kinga
, a ja coś czuję, że właśnie z tych objawów fasolka będzie!!! Testujesz jutro czy we wtorek bo muszę wiedzieć kiedy zacisnąć kciuki, nie po to mięśnie trenowałam by to przegapić :-D U mnie też na początku była susza, dopiero w którymś tam tygodniu ciąży zaczął się pojawiać ten słynny ciążowy mleczny śluz :-)

bettsie, oto mój szczęśliwy cykl wraz z zaznaczonymi przytulankami.

Zobacz załącznik 431288

Owulacja była w dniu zaznaczonym jako 1 w kółeczku a więc ostatnie starania były najdalej 24h przed owulką (były 17 dc wieczorem a owulka była w 18 dc wieczorem). W poprzednich cyklach zachowywałam odstęp 2 dni od owulki (plus metoda O+12 zastosowana około 10h po owulce) ale w ciążę nie zachodziłam.

Mama, Kinga - ja już trenuję mięśnie kciuków by móc je jutro zacisnąć najmocniej jak się da ...tak więc rano proszę mi sie tu chwalić pięknymi tempkami!
t2014.gif

Kosmo
, co u Ciebie? Ile synuś miał długości i jaką orientacyjną wagę na połówkowym?

Ostatnia edycja:
Gal, już Ci piszę jak wygląda sprawa z tym tamponem. Otóż należy umieścić roztwór wody z limonką w plastikowym kubeczku a następnie umieścić w nim tampon ale nie wyjmując go z plastikowego aplikatora. Kiedy tampon nasiąknie to należy wyjąć go z kubeczka i włożyć - należy to zrobić ostrożnie by nie wypłynęła sperma.
Castagnus zawiera wyciąg z Agnus castus a Saw Palmetto zawiera ekstrakt rośliny Serenoa serrulata ...podejrzewam więc, że nie można ich porównywać.

Ostatnia edycja:
Dziekuję za odpowiedzi:-) Mama ja wiem, że jakbym wiedziała że na 100% będzie 2 synek to też bym się starała o drugą dzidzię bo zawsze chciałam mieć dwoje dzieci a nawet trójkę;-) także jak się nie uda to trudno i tak będę kochać maleństwo, ale jeżeli można to zwiększę szansę na Małą i byłabym szczęśliwa jakby się udało zajść w ciążę a super jakby nam płeć się udała:-) lece spać bo do pracy trzeba jutro wstać DOBRANOC!!!!!!!!!!

Piranha - dziękuję za udostępnienie serduszek :)
------------
jeszcze mam do specjalistek pytanie :)
jak to jest z nasieniem >>??
kocham się np w 16 dc i nasienie jest super silne bo po wstrzemięzliwości i to nasienie płynie sobie w okolice jajeczka i powiedzmy mamy następne przytulanko w 17 dc ale chłopaczki już nie są takie jurne ... więc które chłopaczki mają pierwszeństwo do zaatakowania komoreczki ?? i czy te z 17 dc osłabione nie przegonią tych mocnych z 16 dc ??

:eek: ale ze mnie laik :

Piranha- bardzo Ci dziekuję za odpowiedź :tak:, a powtórzę jeszcze moje pytanko odnośnie wit. c:

czy orientujesz się czy na in-gender dziewczyny biorą wit. c sztuczną czy naturalną? bo nurtuje mnie to, bo u mnie po naturalnej miałam wrażenie, że nawet jakby ph rosło...

A u ciebie za 6 dni to połówkowe prawda, 4 lutego? Na pewno wszystko dobrze, nie ma innej opcji, będziesz miała znowu okazję zobaczyć swoją królewnę jak do Ciebie macha i mam nadzieję, że przywieziesz nam z usg masę fluidków od córuni
:-D

ja się podpisuję pod tym co napisała Neomi - u mnie tak samo :)

ja wiem, że jakbym wiedziała że na 100% będzie 2 synek to też bym się starała o drugą dzidzię bo zawsze chciałam mieć dwoje dzieci a nawet trójkę także jak się nie uda to trudno i tak będę kochać maleństwo, ale jeżeli można to zwiększę szansę na Małą i byłabym szczęśliwa jakby się udało zajść w ciążę a super jakby nam płeć się udała

bettsie, podobno najsilniejsze nasienie jest przy staraniach co 4 dni :-) (najwięcej plemników w spermie), przy wstrzemięźliwości powyżej 7 dni spada gwałtownie ilość plemników. Co do Twojego pytania to zależy to zapewne od tego kiedy będzie owulka. Jeśli np. owulka będzie w 17 dc to te plemniki z drugiego staranka mogą nie zdążyć a te z pierwszego dopadną już komórkę jajową w bańce jajowodu :-) Jeśli owulka będzie np. dopiero w 18 dc to pewnie na komórkę jajową będzie czekała banda i tych z 16 i tych z 17 dc (o ile te z 16 dc były w stanie przeżyć 2 dni). Ja również podpisuję się pod tym co napisała Noemi i co piszesz Ty - miałam identycznie podejście planując 2 dziecko :-)

Gal, kochana jesteś! Szukałam o tej witaminie C ale nic nie udało mi się znaleźć, może faktycznie spróbuj z ta sztuczną? Już nie mogę doczekać się tego USG, wiem, że ogromny kamień z serca mi spadnie jak się dowiem, że wszystko jest w porządeczku. Podpytam lekarkę czy istnieje możliwość nagrania obrazu 2D na płytkę, jeśli tak to może zamieszczę na forum krótki filmik :-) A fluidków przywiozę całe wory i wszystko Wam wyślę!!!

reklama
Piranha- dziękuję Ci, może kupię tą sztuczną, a ty jaką brałas?
A o filmik to bardzo prosimy, z wielką przyjemnością będziemy podziwiać Twoją córcię!:-)
Piranha a Ty o jakim kamieniu piszesz, przecież jak wszystko było do tej pory w porządku, to przecież nic nie mogło się zmienić, nie na tym etapie ciąży. Ty taka ekspertka, a o tym nie wiesz?:-D

Do góry