reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Dzień dobry :-)

Matik, ale ładnie temperatura Ci się trzyma w górze

Nusia, kochana, ta @ wie, że będzie ostatnią w ciągu najbliższych 9 miesięcy, więc chce dać Ci w kość

Kiraa, też widzę || jak się przyjrzę, delikatne, ale są. Kochana, w tym cyklu będą dwie tłuste!!

Zakręcona, ładnie tepka idzie w górę, trzymam &&&&&

Kciuki za wszystkie staraczki &&&&

reklama
Witajcie, dzięki dziewczyny za gratulacje :-) Wczoraj popołudniu nie mogłam coś włączyć bb muliło się bardzo i zawieszało jak pisałam.

Piranha - tak sobie pomyślałam, że jak się pojawisz to skutecznie obalisz naszą teorię o wielkości zarodka ;-) Moj ginek jest przeciwny braniu witamin w pierwszym trymestrze, zalecił mi łykanie tylko kwas foliowy i ten jod. Ale kurcze może to dziwne, ale mnie trochę mniej męczą mdłości jak wezmę Femibion Natal1, bo przy samym kwasie foliowym wczoraj to myślałam, że dnia nie przetrwam tak mi było niedobrze cały czas. Dziś wzięłam witaminę i jakoś lepiej, może to tylko zbieg okoliczności, jak myślisz ?

Dziewczyny a Wam lekarz zalecał witaminy w I trymestrze czy tylko kwas foliowy ?

Nuuuśka - super, że tsh spadło :-)
Zakręcona - dawaj dwaj tego jodu przyda się :tak:

Ahhh i wzięłam zwolnienie na 3 tyg. :-) mam nadzieje, ze po tym czasie będzie lepiej wróci troszkę siły, aby wrócić do pracy.

lilly hej hej kochana :** !! no tak, jak to tak sie sprawy maja miec to niech daje w kosc ile chce ;-):-)

mamuśkamimi super ze masz l4, odpoczniesz i nabierzesz sil razem z dzidzia :D korzystaj jak najwiecej sie da, po co masz sie meczyc !! :tak:

mamuśkamimi, wyleguj się i odpoczywaj! Mi mój tato kazał wyrzucić witaminy - brałam jakiś zestaw, taki od paru miesięcy przed ciążą aż do 3 mc ciąży. Mówił, że będzie mnie mocniej mdliło i rzeczywiście jak się przestawiłam na sam kwas foliowy to wydaje mi się że troszkę przeszło... Zarówno on jak i mój gin nie zalecają żadnej suplementacji w ciąży, no chyba że ktoś je same fastfoody i zero warzyw/owoców/ryb. Tylko kwas foliowy ale do 12tc.
Choć ostatnio znajoma mi mówiła, że gdzieś wyczytała żeby brać witaminę B-6, podobno osłabia mdłości.

Hej!

Nuuuśka, ładnie TSH spadło :tak: Natrafiłam na post dziewczyny, która pisała, że po CLO miała strasznie cienkie endo a po Femarze bardzo grube :-) Tak, po ciąży biochemicznej @ jest zazwyczaj obfitsza :tak: gdyż endo było grubsze i bardziej ukrwione, sama zobacz ile masz potwierdzeń, że cosiek zamieszkał u Ciebie, teraz zadbamy o to by wyprowadził się dopiero po 8 miesiącach od testu :-)

zakręcona, tak, łykaj Acard i cynk :tak: Cudny skok tempki, nie potrafię jednak otworzyć wykresu na enpr.

Marchew, mi też wczoraj okropnie BB muliło.

Kiraa, widzę wyraźnie drugą kreseczkę na kilku zdjęciach, skoro doszło kochana do zapłodnienia to może znów spróbuj z odstępem 6-8h (proponowałam teraz mniejszy odstęp gdyż byłam przekonana, że nie było zarodeczka w tamtym cyklu). A jaki masz poziom prolaktyny? Pytam gdyż prolaktyna wpływa na zaburzenie równowagi pomiędzy LH i FSH a jakakolwiek zmiana w poziomie tych hormonów może spowodować zaburzenia owulacji (LH stymuluje wytwarzanie androgenów na powierzchni pęcherzyka a pod wpływem FSH z tych androgenów powstają estrogeny). A może w razie co spróbujesz raz jeszcze z cyklem stymulowanym by zastymulować produkcję LH i FSH? Proponuję Femarę zamiast CLO jeśli jest taka możliwość (najlepsze są gonadotropiny ale to zastrzyki i dość droga sprawa, najtańsza to Festimon), po stymulacji może dojść do lepszej jakościowo owulki a tym samym lepszego jakościowo ciałka żółtego.

Matik, piękny wykres, zazwyczaj zarodeczki zagnieżdżają się w 9 dpo (Kaja właśnie w tym dniu uwiła sobie gniazdko :-)), u Ciebie na razie pasuje 8 dpo a wówczas w niedzielę powinno coś wyjść na teście 10-tce :-)

Airfix, progesteron wzrasta w organizmie jeszcze przed pęknięciem pęcherzyka (stąd skok tempki może być do 3 dni przed owulacją). Progesteron powoduje proteinazę ściany pęcherzyka Graafa, czyli rozkład białek na aminokwasy i peptydy, co z kolei umożliwia uwolnienie komórki jajowej. Lepiej by był to Duphaston albo inny lek zawierający dydrogesteron gdyż on w przeciwieństwie do progesteronu (Luteina) nie blokuje owulacji.

mamuśkamimi, zazwyczaj dziewczyny narzekają na większe mdłości po witaminach ale różnie może być, witamina B6 zmniejsza mdłości a Femibion Natal 1 ja zawiera :-), co prawda w niedużej ilości bo 1,9 mg ale kto wie. Ja tam brałam witaminy bo odżywiałam się czasem dość kiepsko i monotonnie a przede mną była długa zima ;-) Femibion Natal 1 ma podwójną dawkę folianów a lepiej taką przyjmować w 1 trymestrze.

lilly, podobno te kwasy Omega są najważniejsze w 3 trymestrze kiedy to następuje najintensywniejszy rozwój mózgu i siatkówki oka, zauważ, że zazwyczaj witaminy ciążowe zawierają DHA dopiero w wersji na 2 i 3 trymestr :-) Teraz warto zadbać o odpowiedni poziom folianów.

gorgusia nie dziwię się :-D, za 6 dni będzie idealny czas na jego podglądanie :tak:

Ostatnia edycja:
Piraniu, jak zwykle mnie uspokoiłaś :-) Kochana, czyli co, nie brać nic poza kwasem foliowym czy dokupić np ten Femibion Natal 1? Moja dieta jest jaka jest, raz jest super zdrowo, raz mniej i kurcze no sama nie wiem...

piranha ach no widzisz :zawstydzona/y: cosiek chyba nie chcial sie ujawnic wtedy kiedy bylo trzeba a teraz to pokazuje az za wiele :zawstydzona/y:
kochana czy pierwsze sereducho ma byc w 6dc ? :happy2: czy kiedy ?:-)
Czy jak bede w przyszlym tygodniu robic powtorne tsh to badac cos jeszcze ? :blink: prolaktyne np, czy estradiol zeby wiedziec jaki jest teoretycznie przed owulacja ?
W przyszlym tygodniu bede kupowac witamine E, koenzym i l-arginine, moge zaczac lykac od razu kiedy przyjda czy lepiej od pelnego cyklu ?

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry