reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

iweet Jak dziś się czujesz? Czy wszystko jest w porządku ? Ja bym chyba ze strachu się powstrzymała od współżycia do 12tyg ;) wole dmuchać na zimne

Marzycielka Na każdym żelu który obniża Ph będzie pisało że nie należy używać przed próbami poczęcia dzidziusia, własnie ze wzgledu na to że obniza Ph i moze uniemozliwić zajscie w ciąże:) Dlatego trzeba z umiarem stosować na koniuszek palca przed staranami o ile ph nie jest niskie i po staraniach tez nie za dużo

reklama
iweet rozumiem Cię. Też denerwowałabym się. Z drugiej strony teraz już nic się nie zmieni ;) Jak plamienia? Już przeszły?

Maggie mi też wygląda na dziewczynkę. Trzymam mocno kciuki. Dwa tygodnie szybko minie i będzie większa pewność.

Akuku a u Ciebie kiedy koleje podglądanie maluszka?

Airfix no to trzymam kciuki, by się w końcu wyjaśniło. Najgorzej jak nic nie wykryją. A mężczyźni tak mają.. Mój też uważa, że pewnie nic mi nie jest, tylko ściemniam. A jak jest, to pewnie nigdy się nie doczekamy drugiego dziecka Dla mnie jest coś nie tak. Ostatnia miesiączka łącznie z plamieniami trwała 11 dni. A owulacje miałam w 16. Sama jestem ciekawa jaka mi wyjdą wyniki badań hormonów.

airfix dziś na razie ok. co chwila biegam do toalety i sprawdzam. dostałam od gina kategoryczny zakaz przytulanek do wizyty. mąż się wystraszył :)

elisse na razie nie plamię, cały czas mam mdłości i inne ciążowe dolegliwości, więc troszkę się uspokoiłam. poczekam do wizyty 12 marca, no chyba że coś się będzie jeszcze działo.

iweet To chociaz tyle że nie ma juz plamień.... jednak do 12tyg trzeba się trochę ograniczać z przytulankami, póki łożysko nie zacznie spełniać swojej funkcji całkowicie :) Będzie dobrze wszystko , zobaczysz :) Jakiś czas temu znalazłam artykuł w którym pisze nawet o całkowitej rezygnacji z przytulanek do 12tyg, ale tyczy się to par które mają problem z płodnością i z poronieniami, czyli u mnie dopiero M. będzie biedny hahah

elisse Kobietko doczekasz się maleństwa zobaczysz ;) A ja co mam powiedziec po 3 latach starań ( z przerwami ) ;) Trzeba wierzyć :) A Ty planujesz dziewczynkę czy chłopca? Bo ja już nie pamietam. Bo jesli dziewczynke to swietnie na regulacje cyklu działa castagnus i jest dziewczynkowy, choć i są kobietki wiadomo które dzieki niemu mają synów, dobrze obniza prolaktyne, podnosi progesteron- dla mnie super :)

Matik a jakie lekarstwa brałaś i jak długo sie leczylas? i o dzidziusia staralas sie w trakcie leczenia czy po wyleczeniu?
Bo czytalam ze jak zazywasz bromergon to mozesz sie starac w trakcie zazywania tabletek.

Marzycielka Na zbicie prolaktyny najczęściej stosuje się Bromergon właśnie....sa tez inne leki ale mają to samo działanie. Z nieleczoną wysoką prolaktyną nikt Ci nie zabroni się starać o dzidzie , tylko sama pewnie się orientujesz że w tą ciąże bedzie trudniej zajść, dlatego lepiej by było zbic prolaktyne i dopiero się starać - wtedy wiesz ze jestes zdrowa i nic nie stoi na przeszkodzie :) A bez leczenia mozesz się sama na siebie złościć że w tym miesiacu sie nie udao i w kolejnym i znów w kolejnym, tylko na niepotrzebny stres będziesz się narażała. Skoro wiadomo że cos jest nie tak to wolałabym to sobie uregulować, a przynajmniej zacząc przyjmować lek i sie starać :) Widzisz ja tez mogłabym sie już starać, ale wole mnie postawioną diagnozę, choćby najgorszą, żeby wiedzieć co jest i zacząć sie leczyć....Chce zaczac w czerwcu starania, ale na ten moment nawet nie wiem czy będzie mi to dane- nie wiadomo w jakim kierunku pójdą moje badania , wszystko okaze sie pod koniec kwietnia i w maju.

Airfix ja tylko narazie przypuszczam ze moze to byc prolaktyna gdyz dwa miesiace temu doszlo u mnie do zatrzymania miesiaczki i do tego mam w piersiach jeszcze pokarm choc nie karmie juz synka 5 miesiecy. Byłam u swojej pani ginekolog i dala mi luteine po ktorej oczywiscie okres sie pojawil ale nie pokoja mnie te moje piersi. Wiec chce zrobic sobie prywatnie padania i wtedy udac sie do niej. Choc po pierwszym porodzie po ok.4-5 miesiacach tez nie mialam okresu( nie karmilam piersia) i tez mialam luteine i pozniej wszystko sie unormowało.

Marzycielka Nic nie stoi na przeszkodzie żebyś zrobiła to badanie :) a bedziesz miała pewność:) Twoja ginekolog na pewno wie co robi, ale ja bym jednak wolała żeby podeszła do tego co Ci dolega właśnie z drugiej strony- badanie prolaktyny i bromergon na zbicie jej, a nie luteina na wywołanie okresu. A za jaki czas chcesz się starać o dzidziusia ? Bo jesli za kilka miesiecy to jak najbardziej mozesz czekać az Twój cykl się ureguluje, a prolaktyna sama spadnie , bo piszesz ze nie karmisz już synka 5 miesiecy- wiec moze to potrwać jeszcze miesiac, a może jeszcze potrwać do roku czasu. Ja na zatrzymanie pokarmu dostałam od razu Bromergon, po 3 dobie nie było już śladu mleka, a bodajze ten bromergon miałam 14 dni przyjmować. Myślę że u Ciebie też by szybko poszło zbicie jej, i dopiero wtedy luteina na regulacje cyklu, albo właśnie Castagnus który obniza prolaktyne i reguluje cykle. Mozesz tez powiedziec ginekolog ze chcesz się starac już teraz o dziecko i co masz zrobić z tym pojawiajacym sie mlekiem w piersiach i dopytac czy to aby nie wysoka prolaktyna i czy nie bedzie to utrudniało zajscia w ciaze- wiesz, podejdź lekarke od innej strony :) Vivienka z naszego forum tez chyba miała te problemy z prolaktyną, a chciała miec szybko drugie malenstwo zeby za duzej roznicy nie bylo wieku i chyba tez cos przyjmowała na to. Ale nie jestem pewna, a dawno jej nie było :)

Airfix chcialm od kwietnia zaczac staranka ale widze ze chyba trzeba bedzie to odsunac jeszcze troche. wczoraj przestalam juz brac luteine wiec okres powinien sie pojawic za nie długo i wtedy zrobie prolaktyne a 11 marca mam juz umówiona wizyte u swojej ginekolog i wtedy zobacze co mi powie :)

reklama
Hej dziewczyny,
tak jak obiecałam, melduję że u nas nadal nie wiadomo czy w brzuszku siedzi dziewczynka czy chłopiec :-) próbowaliśmy i w 2d i w 3d, ale za każdym razem maluch zasłaniał strategiczne miejsce nóżką ;-) nawet spacer po gabinecie i ponowne usg nic nie dały także czekamy na następną wizytę :-)
Swoją drogą gin chyba coś tam przez chwilę dojrzał, ale nic nie powiedział, bo pewności nie miał ;-) także rośnie nam mały uparciuch i wstydzioszek ;-)

Do góry