kate, M powinien zażywać wapń w postaci cytrynianu (1200 mg), magnez (300 mg), witaminę C (500-1000 mg), żurawinę w tabletkach (ekwiwalent 10000 mg owoców). Jeśli chce obniżyć testosteron a podwyższyć estrogen to może zażywać Licorice Root (do owulacji partnerki 450 mg 3 razy dziennie). Polecany jest też Acidophilus (zarówno dla kobiety jak i dla mężczyzny). Oczywiście też powinien stosować dietę ubogą w K i Na a bogatą w Ca i Mg.
Truskafffko, pobrałam sobie z internetu listę produktów z zaznaczonym indeksem glikemicznym. Na razie moja dieta jest mało restrykcyjna - ot zamieniłam biały chleb na ciemny, cukier zamieniłam na ksylitol (ale i tak słodzę tylko poranną owsiankę
), staram się unikać smażonego a jeść więcej gotowanych rzeczy (choć przed chwilą wrąbałam naleśniki ze szpinakiem
), z owoców nie jem bananów, unikam białego ryżu, ziemniaków i soków owocowych, jem więcej warzyw, płatki śniadaniowe zamieniłam na otręby owsiane ...ogólnie unikam produktów o wysokim IG
Indeks glikemiczny - Dieta - Polki.pl. Ja się cały czas waham czy robić na własną rękę obciążenie glukozą 75g czy odpuścić skoro lekarka nie kazała. Ta cukrzyca ciążowa występuje zazwyczaj tylko w ciąży a potem mija (więc pewnie u Ciebie jest już wszystko w porządku), kobiety które ją jednak maja muszą zwrócić uwagę na dietę by za kilka lat nie nabawić się prawdziwej cukrzycy ...spożywanie produktów o wysokim IG jest niezdrowe więc chyba warto tak czy siak spróbować zmienić dietę jeśli spożywamy ich za dużo, dieta jednak ma duży wpływ na nasz organizm więc może i pomoże hormonom :-)
nullka, zrobiłabym te badania w sobotę, a jak długą miałaś w poprzednim cyklu FL?
Mama, super zakupy, eeeech, też bym tak poszalała :-) A popołudnie niestety jest klonem poprzednich popołudni ;-) Ufff, dobrze że przesyłeczka trafiła już we właściwe ręce i że sąsiad się nie postanowił dowitaminizować
Może koenzym przyniesie szczęście w tym cyklu!
Taka ciekawostka: podobno Lydia Pinkham opracowała specjalny tonik (jest też wersja tabletkowa)
Lydia Pinkham's Tonic for Conceiving a Girl - ma niskie pH i składniki zwiększające prawdopodobieństwo poczęcia córki, dziewczyny na in-gender to zażywają :-)