Tak jestem pewna owulacji, wtedy byłam pewna że z takiego odstępu ciąży nie będzie. Cykle mam 28-29 dniowe.A im bliżej do owulacji to dziewczynka? Dziwne...bo przecież plemniki meskie by dotrzeć do jajeczka pędzą w linii prostej, a plemniki żeńskie wiruja, czyli bokami i dlatego też plemniki meskie podczas owulacji zwykle są szybkie.
Jesteś pewna, że 5dniowy odstęp?? Może Ci owulacja się przesunela? Masz reguralne cykle?
reklama
Truskawka11
Fanka BB :)
To mocarze A niby 3 dni żyją męskie plemniki, wg różnych opracowań...Tak jestem pewna owulacji, wtedy byłam pewna że z takiego odstępu ciąży nie będzie. Cykle mam 28-29 dniowe.
Lobeliaxx
Początkująca w BB
To jestem w szoku :-O jakoś tak już mi się utrwaliło w głowie, że przed owu to duuuże szanse na dziewczynkę.Tak jestem pewna owulacji, wtedy byłam pewna że z takiego odstępu ciąży nie będzie. Cykle mam 28-29 dniowe.
princess_88
Naukowo Gdyby była prawdziwa, w wyniku inseminacji rodzili by się chłopcy itp itd. Jest pełno badań okalających ta teorie, nawet na Wikipedii „A 2006 letter[4] published by BMJ, reviewing some recent research, tries to clarify this issue. It refers that “So far, researchers have found no morphological differences between human X sperm and Y sperm",[5] which seems to dismiss the original claim of Shettles Method.” -> nie ma różnicy w budowie morfologicznej plemników X i Y. Żyją tyle samo i wyglądają tak samo. Mój gon który robi in vitro tez mówi ze nie da się odróżnić plemników, dopiero po zapłodnieniu i badaniu PGD wiedza co to był za plemnik. Poszukaj w necie o tej metodzie bo jest już baaardzo nieaktualna.A przez kogo została obalona? Obalona naukowo czy przez Panią Krysię z sąsiedniego bloku?
ponoc baby dust metod ma lepsze wyniki.
princess_88
PS. Jeżeli znasz angielski to polecam ten artykuł. Super wyjaśnione dlaczego dr. shettles się pomylił. Nauka poszła do przodu i teraz wiemy więcej
kinga30
To jestem w szoku :-O jakoś tak już mi się utrwaliło w głowie, że przed owu to duuuże szanse na dziewczynkę.
Truskawka11
OMG, jak to dobrze, że napisalas. A ja głupia chcialam się starać o dziewczynke hehe, a najlepsze jest to, że słyszy się, że kiedyś planowano też dziewczynki bez internetu-czyt. Nasze prababcie, babcie;-), właśnie wg tej teorii, kilka dni przed. Nie, angielski to moja zmora. Proszę, jeśli możesz, przetłumacz ten artykuł. Przynajmniej napisz skrótowo o co w Nim chodzi.Naukowo Gdyby była prawdziwa, w wyniku inseminacji rodzili by się chłopcy itp itd. Jest pełno badań okalających ta teorie, nawet na Wikipedii „A 2006 letter[4] published by BMJ, reviewing some recent research, tries to clarify this issue. It refers that “So far, researchers have found no morphological differences between human X sperm and Y sperm",[5] which seems to dismiss the original claim of Shettles Method.” -> nie ma różnicy w budowie morfologicznej plemników X i Y. Żyją tyle samo i wyglądają tak samo. Mój gon który robi in vitro tez mówi ze nie da się odróżnić plemników, dopiero po zapłodnieniu i badaniu PGD wiedza co to był za plemnik. Poszukaj w necie o tej metodzie bo jest już baaardzo nieaktualna.
ponoc baby dust metod ma lepsze wyniki.
Truskawka11
A jeśli chodzi o in vitro, to jest wiele czynnikow pogarszajacych nasienie-zabijanie męskich plemnikow, palenie, gorące kąpiele...itp. To może dlatego więcej rodzilo sie dziewczynek?OMG, jak to dobrze, że napisalas. A ja głupia chcialam się starać o dziewczynke hehe, a najlepsze jest to, że słyszy się, że kiedyś planowano też dziewczynki bez internetu-czyt. Nasze prababcie, babcie;-), właśnie wg tej teorii, kilka dni przed. Nie, angielski to moja zmora. Proszę, jeśli możesz, przetłumacz ten artykuł. Przynajmniej napisz skrótowo o co w Nim chodzi.
Truskawka11
Princess88, a Ty masz jakieś dzieciaki?
reklama
Lobeliaxx
Początkująca w BB
W skrócie chodzi o to, że nie Schettles się pomylił i nie ma różnicy w szybkości czy długości życia pomiędzy plemnikami X i Y i w konsekwencji współżycie w konkretnym momencie cyklu nie sprzyja poczęciu dziecka o określonej płci. Poza tym większe szanse w ogóle na ciąże ma się przy współżyciu przed owulacją, a nie w sam dzień owu bo trudno określić kiedy dokładnie będzie. Z tym ostatnim akurat się nie zgadzam bo uważam, że dzięki dobrej obserwacji można określić moment owu.OMG, jak to dobrze, że napisalas. A ja głupia chcialam się starać o dziewczynke hehe, a najlepsze jest to, że słyszy się, że kiedyś planowano też dziewczynki bez internetu-czyt. Nasze prababcie, babcie;-), właśnie wg tej teorii, kilka dni przed. Nie, angielski to moja zmora. Proszę, jeśli możesz, przetłumacz ten artykuł. Przynajmniej napisz skrótowo o co w Nim chodzi.
Poza tym sugeruje się, że znaczenie może mieć abstynencja, zrozumiałam że im dłuższy czas abstynencji tym większe szanse na dziewczynkę, a regularne starania co 2-4 dni bardziej na chłopca.
Podziel się: