reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czy leczenie stomatologiczne mozna odliczyc od podatku ?

Drogie Panie właśnie dzwoniłam do kobiety, która rozlicza mi PIT co roku i ona mówi ze moge to sobie odliczyć tak samo jak badania prenatalne, a to ze sie "migaja" od wystawienia wiąże sie z tym ze oni płacą za to..
Wiec udaje się tam i proszę o wystawienie faktury, która mogą wystawić do 3 miesięcy chyba ze jest koniec roku.
Ja również radzę zmienić tą panią. Wprowadza Cię w błąd, który może Cię potem słono kosztować. Ani badań prenatalnych ani dentysty nie można odliczyć. Nawet jeżeli byloby to w ramach ulgi rehabilitacyjnej. A ulga należy się tylko, jeżeli masz orzeczoną grupę inwalidzką.

reklama
Pani która rozlicza PIT pracuje aktualnie w ZUS-ie, a jej córka w Urzędzie Skarbowym.
Jeśli nie przyjmuje Pani do wiadomości innych faktów i nie potrafi rozmawiać to proszę sie nie wypowiadać. Ja potrafię okazać zrozumienie ludziom, którzy akceptują tylko i wyłącznie swoje zdanie, wiec dziękuję i pozdrawiam.
A jeśli Pani korzysta z uslug Mietka spod monopolowego to współczuję.

To zastanawiające.. Człowiek prosi o radę, pyta normalnie a ktoś kto nie akceptuje innego zdania zaczyna nagonke.. Trochę wstyd.

Ja również radzę zmienić tą panią. Wprowadza Cię w błąd, który może Cię potem słono kosztować. Ani badań prenatalnych ani dentysty nie można odliczyć. Nawet jeżeli byloby to w ramach ulgi rehabilitacyjnej. A ulga należy się tylko, jeżeli masz orzeczoną grupę inwalidzką.
Rozumiem, ale co roku korzystam z usług tej Pani, moja rodzina również i nigdy nie było zadnych problemow. Mam nadzieję, ze i tym razem tak będzie, tzn. w przyszłym roku :)
Dziękuję za odpowiedz :)

Ale nikt tutaj nagonki nie prowadzi!

To nie jest inne zdanie od mojego a fakty.

Zadzwon sobie do urzedu skarbowego i sie zapytaj albo wklep w google...

Napisane na LG-K350 w aplikacji Forum BabyBoom

Rozumiem, ale co roku korzystam z usług tej Pani, moja rodzina również i nigdy nie było zadnych problemow.
Ktoś z Twojej rodziny odliczał taką wizytę wcześniej? Ja bym tej pani nawet uwierzyła, gdybym nie sprawdziła tej informacji u człowieka, który w prawie podatkowym siedzi od ponad 15 lat i jest wykładowcą akademickim. Wielu Polaków próbuje takie wizyty odliczyć sobie od podatku, tylko że nie ma ku temu podstawy prawnej. Katalog ulg jest katalogiem zamkniętym. Próbować można, pytanie czy warto.

Dokladnie Asteraki odpisac mozna wszystko...gorzej jak to sprawdza..

Napisane na LG-K350 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Ja też radzę zmienić księgową... Rozliczam pity od 16 lat i w życiu o tym nie słyszałam/nie czytałam.
Jedno co dobre weszło już w rozliczeniu za 2017 rok, to jak się ma orzeczenie o niepełnosprawności, wszystko jedno która grupa, to można nawet odpisać te 2280 zł na dojazdy do pracy. Oczywiście do tego są dodatkowe obostrzenia, ale nie o to było główne pytanie.
To że nie było dotychczas problemów wynika jak mniemam z faktu, że nigdy nie było kontroli zeznania podatkowego, a zapewniam, że takie są bardzo szczegółowe i mogą być bardzo uciążliwe.
A z ciekawych rzeczy, które ludzie chcą odliczać, to ostatnio przyszedł do mnie pan, który chciał rozliczyć ulgę na dziecko, którego jeszcze nie ma, ale żona jest w 3 miesiącu ciąży. I od razu też złożyć dokumenty o becikowe :-)

Do góry