reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy jest jakaś mama z Poznania?

ja mam liste do Sw. Rodziny, :tak: jak jutro pośle dziecie do przedszkola i będe pania komputera to Wam tutaj ja przedstawię :tak::-D:tak:

u mnie KTG robia juz na finiszowej wizycie, ewentualnie jak coś jest niepokojącego to można podejść do gabinetu i połozna robi w każdym momencie :tak:

a u mnie nadal cisza :crazy:

reklama
Przy mojej pierwszej ciąży lekarz zaczął mi robić KTG co 2 tygodnie już od 26 tygodnia, ale była to ciąża troszkę zagrożona. Wyjaśnił mi jednak, że nawet w normalnie przebiegającej ciąży powinno się pierwsze KTG zrobić w 28 tygodniu, a od 34 tygodnia to nawet co tydzień. Nasłuchałam się wielu tragicznych historii związanych z zaniedbaniem lub błędnym odczytaniem zapisu KTG, że przy tym maleństwie będę mocno pilnowała tego pomiaru.

Hej dziewczyny! Jak byłam w środę na wizycie to lekarz mówił, że w zeszłym tygodniu 2 razy mieli zamkniętą izbę bo nie mieli już miejsc a na dodatek Lutycka dzwoniła, że u nich też pełna obsada. Koszmar!!! Teraz jest prawdziwe baby boom:-) No ale wiadomo, że jak już jest rozkręcona akcja to i tak przyjmą, nie mają wyboru.
Mam jeszcze pytanko. Czy wszystkie miałyście robione KTG? Bo mi lekarz powiedział, że jak wszystko jest ok to nie ma potrzeby. Jeżeli zauważę coś niepokojącego to wtedy.

bo najwięcej rodzących podobnoć zawsze jest w miesiącu wrześniu
takie noworoczne dzidzie;-)

ja chciałabym rodzić w św.rodzinie ale mam komplikacje i już teraz jestem pod opieką poradni na polnej
ktg mam robione co tydzień a od 35 tc mam mieć po 2 razy w tygodniu
jednak mój termin przyjęcia na oddział to 23 września i zobaczymy czy jeszcze wyjdę z brzuszkiem do domku na chwilkę czy już bez

oto lista ze św. Rodziny:

CO ZABRAĆ DO SZPITALA – Św. Rodzina
DOKUMENTY:
- dowód osobisty
- aktualna książeczka zdrowia
DOKUMENTACJA MEDYCZNA:
- karta przebiegu ciąży
- oryginalny wynik badania grupy krwi
- aktualny wynik morfologii i mocz
- karta wypisu ze szpitala- jeżeli ciężarna była hospitalizowana
- wyniki konsultacji specjalistycznych
CO JEST POTREZBNE W TRAKCIE PODYTU W SZPITALU:
- koszula nocna – 3 szt. ( jeżeli nie chcemy korzystać z bielizny szpitalnej )
- szlafrok
- ręczniki
- kapcie i klapki pod prysznic
- biustonosz, majtki jednorazowe
- ciepłe skarpetki
- wkładki laktacyjne
- kubek i sztućce
KOSMETYKI:
- mydło
- płyn do higieny intymnej
- pasta i szczoteczka
- szampon i szczotka
-krem
- krem przeciw rozstępom ( jeżeli uzywałyśmy)
- suszarka
- ręcznik jednorazowy
NA CZAS PORODU
- woda mineralna
- kanapki dla osoby towarzyszącej
-pomadkę lub krem pielęgnacyjny do ust
Dodatkowo można zabrać :
- aparat foto
- książkę
- Kasetę lub płytę z ulubiona muzyką
- pieluszki dla dziecka i chusteczki nawilżone do umycia pupy dziecka
Nie zabieramy do szpitala biżuterii i kosztowności

Kaśka, ja mam termin wg OM tez na 23 ......... może sie uda i sie spotkamy ...... :tak::-D:tak:

ja mam liste do Sw. Rodziny, :tak: jak jutro pośle dziecie do przedszkola i będe pania komputera to Wam tutaj ja przedstawię :tak::-D:tak:

OOOOOO super bo ja właśnie w zasadzie mam zamiar w św. rodziny rodzić, wczoraj byłam na wizycie i mój gin powiedział że przez weekend odesłali z kwitkiem 30 kobiet aaaaaaaaaa, i odsyłali do UWAGA Grodziska wlkp. i do Kostrzyna:szok::szok::szok::szok::szok::szok::szok::szok::szok::szok::szok: jestem w szokui jestem tak zmartwiona nerwy w strzępach mimo iż zostało mi jeszcze "sporo" czasu, mam nadzieję że to się uspokoi;-)

Hej ja mieszkam na strzeleckiej. A Ty? Majeczka właśnie próbuje zasnąć a ja mam chwilkę dla siebie. Mój mąż znów dziś długo w pracy, ięc czeka nas znów samotny spacer;-( pozdrawiam

reklama
Ja dziś byłam na wizycie i dowiedziałam sie, ze dobrze jest mieć numery telefonów z 4 poznańskich szpitali i co najmniej jeden z po za Poznania (byle nie Oborniki) i zanim wyjedzie się z domu to lepiej je wszystkie obdzwonić.

A to dane, które dostałam ze szkoły rodzenia, może coś pomogą;

Polna: tel. 0618419224
Sale porodowe: 8 sal pojedynczych z prysznicami i WC, sako, nowoczesne łóżko, można wziąć magnetofon.
Poród rodzinny: 150 zł
Ubiór Taty: Fartuch z flizeliny, worki na obuwie.
Bezpośrednio po porodzie: po naturalnym cała rodzina do 2h na sali poporodowej, po cesarce - ok. 6h.
Oddział położniczy: mama z dzieckiem prosto z sali poporodowej, po cesarce też (chyba, że dziecko na neonatologie).
Czas pobytu : p. naturalny - 2 doby, cesarka- 3.
Co potrzebne: Dają, ale można wziąć swoje : koszula, porannik. Warto wziąć chusteczki wilgotne., skarpetki dla maluszka.

Raszei: tel. 0618481011
Sale porodowe: 3 sale pojedyncze: prysznic, sako, 1 sala z wanną, gumowe piłki, materace, magnetofon, nowoczesne łóżko.
Poród rodzinny: 50 zł
Bezpośrednio po porodzie: po naturalnym cała rodzina do 3h na sali poporodowej, po cesarce - Tata widzi dziecko ok. 0,5 h, potem moze isc do Mamy.
Oddział położniczy: mama z dzieckiem , po cesarce - dziecko na noworodkach do decyzji pediatry.
Czas pobytu : p. naturalny - 2 doby, cesarka- 5.
Co potrzebne: Wziąć swoje : koszule, porannik, pampersy chusteczki , (ew. ubranka dla maluszka).

św. Rodziny: tel. 0618665012
Sale porodowe: 2 sale pojedyncze z łazienkami, klimą, RTV, sako, materac. piłka "fasolka", nowoczesne łóżko.
Poród rodzinny: 300 zł
Ubiór Taty: Fartuch płócienny, ew. swoje klapki.
Bezpośrednio po porodzie: po naturalnym cała rodzina do 2h na sali poporodowej, po cesarce - Tata z dzieckiem przez chwilę, potem dziecko na oddział.
Oddział położniczy: mama z dzieckiem na życzenie (po cesarce po minimum 12 h).
Czas pobytu : p. naturalny - 3 doby, cesarka- 5.
Co potrzebne: Zalecają swoje: koszula, porannik, chusteczki, pampersy.

Lutycka: tel. 0618212208
Sale porodowe: 6 sal pojedynczych, sako, nowoczesne łóżko, prysznic jest na bloku porodowym. Brak możliwości zzo.
Poród rodzinny: bezpłatne
Bezpośrednio po porodzie: Tata czeka na krzesełkui do przejazdu na salę poporodową.
Oddział położniczy: mama z dzieckiem.
Czas pobytu : p. naturalny - 3 doby, cesarka- 5.
Co potrzebne: Dają szpitalne: koszula, porannik, pampersy. Zalecają wziąć chusteczki.

Jeśli macie uwagi do tej "skróconej wersji" to dopiszcie je, proszę.

Do góry