reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy jest jakaś mama z Poznania?

Robie notatki z tego co piszecie:-) A ten krem do tyleczka nivea to jakis specjalny jest? Bo nie wiem:zawstydzona/y:
A majtki chetnie przygarne, jesli Tobie maja zalegac w szafie, bedzie pretekst zeby sie poznac;-) A pampersy kupilam najprawdziwsze pampersa, taka mala paczke narazie, bo tez nie wiedzialam jakie a tam jakies super soft byly itp... wzielam zwykle, bo nie moglam sie powstrzymac przed kupieniem czegos;)

reklama
Fajne jestescie, wiecie?:-) Jesli chodzi o proszek to ja myslalam, zeby sobie odpuscic taki specjalny dla dzieci. Czytalam, ze niektore dziewczyny piora w normalnym i nic sie nie dzieje. Tylko plyn do plukania kupilam specjalny lovela. Sprobuje prac ciuszki w normalnym proszku, jesli bedzie sie cos dzialo to wtedy kupie ten dla dzieci. Octanisept kupie na pewno, skoro wystarczy spryskac, to napewno prostsze niz przemywanie rozcienczonym spirytusem.

hej widzę przygotowania do szpitala ło matko kiedy to było... ja spędziłam w szpitalu 10dni...
Chusteczki: takie jakie ci się podobają i tak na początku sama musisz wyczuć jakie tobie osobiście podpasują to samo tyczy się pampersów.Ja jechałam na nivea i pampersy na początku.
Majty poporodowe to istna tragedia i kategorycznie ich nie kupuj weź lepiej swoje zwykłe bawełniane bo jest większa cyrkulacja powietrza przez bawełnę niż przez to coś.
Do kąpieli coś co jest od pierwszego dnia życia i najlepiej mydełko zwykłe.do smarowania może być oliwka czy jakiś balsamik.
Generalnie jak najmniej chemii w pierwszych dniach życia. Potem możesz się rozkręcić:p
Proszek to wiadomo jelp, dzidziuś, lovela i inne specjalne.Po kilku miesiącach możesz się przerzucić na proszki z rodziny sensitive:)
Do pępka miałam octanisept ale makabrycznie długo to trwało więc razem z moją położną zdecydowałyśmy się na zwykły spirytus:)
Koszule ja miałam 3 bo jednak jesteś w stanie szybko się ubrudzić( a to wkładka laktacyjna przecieknie, a to gdzieś przecieknie podpaska czy coś też innego) więc warto dla świętego spokoju mieć więcej.
Pamiętaj o dwóch parach klapek pod prysznic i tak do śmigania wiesz niby to szpital ale jak to mówią pod latarnią jest najciemniej;p
jak coś mi się przypomni to skrobnę

tygryś ja jutro nie mogę bo mam rk więc następnym razem a jak zrobi się ciepło to zapraszam do nas przejdziemy się nad jeziorko:)

Wlasnie tyle tu mam, ze az boje sie pytac, bo pewnie kazda co innego powie:-p
no własnie ja moge pisac tylko jak coś sie dzieje bo dzieci alergiczne mam;-)
Fajne jestescie, wiecie?:-) Jesli chodzi o proszek to ja myslalam, zeby sobie odpuscic taki specjalny dla dzieci. Czytalam, ze niektore dziewczyny piora w normalnym i nic sie nie dzieje. Tylko plyn do plukania kupilam specjalny lovela. Sprobuje prac ciuszki w normalnym proszku, jesli bedzie sie cos dzialo to wtedy kupie ten dla dzieci. Octanisept kupie na pewno, skoro wystarczy spryskac, to napewno prostsze niz przemywanie rozcienczonym spirytusem.
nawet przy NIE alergiku nieprałabym w zwykłym proszku a i płynu do płukania niespotkałam dla noworodków, z tego co wiem niepowinno sie płukać noworodkom ubranek

a widzisz Guziczku u nas sie OCTANISEPT sprawdzil bo super goil i malej p o10 dniach pepuszek odpadl:tak::-p

no nic lece kapac mala i klasc ja spac bo piszczy i marudzi....

u Damianka pępęk odcinał chirurg jak mial 5 tygodni bo za h............... nie chciał odpaść, a Nati miał wódeczką smarowane i 8 dni po kłopocie:-D

Ania krem nivea do pupki też mam i też mogę oddać bo użyty może ze dwa razy (nie było potrzeby), otwarty zimą a data ważności ważna :D więc mogę oddać, bephatnten też mam tak samo mało użyty ale obiecałam kumpeli ale ona rodzi w październiku dopiero więc nie wiem czy jest sens ;)
do pępka także polecam octanisept, musi być bardzo wydajny bo ja dostałam od kumpeli która stosowała na swoim synku a mi i tak zostało :D
mała paczka pampersów myślę że na początek wystarczy, bo dokupisz to dosłownie wszędzie (w chacie polskiej są że o piotrz ei pawle nie wspomnę :p nie najtańsze tam ale w razie wu jest gdzie kupić pod domem ;)) a u nas np nie wykończyłam paczki jedynek bo były za małe (młody miał 57cm)
i dobrze Guzik pisze o klapkach, weź takie zwykłe basenowe żeby były też pod prysznic
ja jeszcze polecam podkłady, takie ceratki na łóżko, bo czasem jednak coś przecieka a jak nie zużyjesz na siebie to potem na malucha na przewijanie w terenie :D
i co do prania to jednak jestem za praniem ciuszków w dzieciowych proszkach.. na początku skórka maluszka jest bardzo delikatna, może ją podrażnić doslownie wszystko więc po co ryzykować? że inne dzieci nie miały to fajnie, ale trochę fuks, bo jednak więcej się zdarza że nawet na dzieciowe mają uczulenie... na bank pierwsze ciuszki trzeba wyprać, przez pierwsze trzy miesiące prasowac(albo miesiąc, albo pół roku, zależy od opinii, my tylko 2 mie) bo to zabija bakterie.. takie proszki dużo nie kosztują, a cała pralka i tak malucha, więc dużo tebgo nie schodzi... my od pół roku pierzemy w dzidziusiu też swoje ciuchy bo teściowa nam takie zapasy porobiła ze teraz ostatnia paczka dopiero nam schodzi :/ a potem persil sensitive...

Guzik a co to rk??
Julka a Twoi od poczatku alergicy? czy potem to wyszło?

Aniu jezeli chodzi o pampersy to w AKPOLU sa najtansze:) za JUMPO pake(108 szt) placi sie 55 zl tyle co za normalna (80 szt?) w supermarkecie:) a normalna paczka 45 zl a te podklady to ja w domku mialam i przed kapiem zawsze Gabe kladlam na nie i lezala bez pamka... a i ja kupowlam rozmiar 2 tych pampersow.

Tygrynka Damianek jak skończył 3 miesiace okazało się dopiero ze alergik i AZS a jechałam na początku własnie na nivea i takie tam + oliwka i tym pogorszyłam skóre, a Natiemu "na zapas" kąpiel w oilatum od urodzenia i na początku niesmarowałam niczym a potem cethapil MD a alergia wyszła po pierwszym miesiacu życia, ale lekarka powiedziała że gdyby nie to ze zapobiegawczo zastosowałyśmy pewne rzeczy mogłoby byc gorzej czyli tak jak ma Damianek niestety. no ale wiadomo przy drugim dziecku jak pierwsze ma się alergiczne postepuje się inaczej.
M siostrzenica u której synka byliśmy na chrzcinach ma teraz 8 tygodni i dopiero 2 tygodnie temu okazało się że alergia, widziałam Go jak miał 5 tygodni i już były pierwsze oznaki suchej skóry, a teraz już ma dość mocno suchą i plamki wychodzą:(:-( kąpią nadal w nivea, ale wg mnie niepowinni, no ale lekarz pewnie im mówił, ja się niechce wtrącać zeby niewyjść na mądralińską, jak pytaja to odpowiadam i to wszystko:tak:

reklama
Do góry