reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy bezrobotna kobieta w ciąży może starać się o jakiś zasiłek itp. ?

z beciowym otrzymuje sie 100 zł dodatkowego jezeli nie przerkaracza sie koło 600zł na osobe czy cos takiego,plus rodzinne 68 zł

reklama
SZIRLA w MOPRze poinformowano, że aby ubiegać sie o 2 becikowe i o rodzinne dochód nie osobę nie może przekraczać 504 zł netto - wysokość dochodu została określona w 2004 roku i się nie zmieniła przez te wszystkie lat. Powinnaś udać się do swojego MOPRu, bądź wejść na ich stronę i doczytać jakie dokumenty musisz złożyć aby dostać dodatkowe świadczenie.
Co do Twej umowy i ciąży - jest taka instyucja jak Państwowa Inspekcja Pracy - możesz tam zadzwonić i zapytać o wszystko, zupełnie anonimowo :-)

Można się starać o drugie becikowe. Dostaje się je w momencie gdy należą Ci się świadczenia rodzinne.

Witajcie
Czytam wasze rady i jestem pod wrażeniem,sama jestem podobnej sytuacji jestem w ciąży 12tyg. nie pracuje jestem na rencie socjalnej z orzeczenie o umiarkowanym stopniu niepełnosprawnym,maż jest obcokrajowcem ma pozwolenie na pobyt 2 letni,pracuje na czarno jest po wypadku i ma 12 śrub w nodze i blachę. Od jakiegoś czasu zastanawiam się aby zgłosić się o pomoc do mops u lub gdzie indziej, proszę o jakieś rady które mi pomogą. Z góry dziękuje.

Dobry wieczor.chcialabym sie dowiedziec czy moge sie starac o jakies pieniadze na dziecko. Jestem bezrobotna nigdy nie pracowalam jestem w 7 miesiacu ciazy a z ojcem dziecka juz nie jestem. Mieszkam z rodzicami oboje pracuja wiec zarabiaja wiecej niz 500 zl miesiecznie na osobe ojciec dziecka zarabia jakies 1500 zl . Moge sie starac o cos wiecej poza alimentami i becikowym po urodzeniu dziecka?

wiesz co , mi sie wydaje ze niestety nic, dopiero po porodzie, jakis zasilek dla samotenje matki albo rodzinny mozesz dostac

Witam. jestem w 10 tygodniu ciąży i nie mam żadnych środków. mieszkam z rodzicami i dwoma siostrami. chciałam się dowiedzieć czy nalezą mi się jakieś pieniądze z MOPS-u. moja mama i siostra zarabiają najniższą krajową. ojciec nie pracuje druga siostra się uczy zaocznie.proszę o pomoc

Witam jestem tu nowa i szukam pomocy mam 23 lata i jestem w ciaży 35 tyg . nie dlugo ma przyjsc na swiat moj synek Tymon
Jest taka sprawa ze mieszkam na wynajetym mieszkaniu place 1000zł razem z pradem nie pracuje i nie moge sie zarejstrowac w urzedzie pracy poniewaz nie wstawilam sie na podpis wylecialo mi to z glowy i dostalam tzw kare na 6 miesiecy .Moj partner pracuje na czarno bez zadnej umowy i zarabia 800zł dokladnie i teraz jestesmy bez ubezpieczenia tylko tu chodzi o mnie zaraz mam rodzic i nie wiem co robic gdzie moge sie zglosic i sie ubezpieczyc moze w MOPSIE bo nie stac mnie na prywatnie a druga sprawa czy moge starac sie o jakas pomoc z MOPSU te panie nie sa za mile a ja nie mam wiedzy zadnej o tym moze gdybym cos wiedziala bylo by lepiej wiec prosze was o pomoc ....

Art.na ten temat.
Czy kobieta w ciąży musi mieć ubezpieczenie zdrowotne? - Prawa pacjenta - Prawa konsumenta - Infor.pl

reklama
Witam, szukam porady, jestem w ciazy, niezamezna, bezrobotna, bez prawa do zasilku, mieszkam bez mozliwosci zameldowania, jestem zameldowana gdzie indziej, nie wynajmuje mieszkania ale oplacam czynsz. O jaka pomoc moge sie starac?

Do góry