reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Częstsze pobudki

kama1112

Zaangażowana w BB
Witajcie. Moja corka skonczyla rok w listopadzie. 3 tyg listopada chorowala, najpierw na gardlo i uszy potem na brzuszek. Od 2 tygodni wstaje czesciej na mleko niz jak miala pol roku. Tzn wstaje co 3-4 h. Do tego budzi sie z takim przerazliwym krzykiem, ze nic jej nie uspokaja, poki nie zje mm. Dodatkowo udalo sie jej postawic pierwsze kroki, ale aktualnie maszeruje jedynie przy meblach. Ma zaczerwienione gorne dziasla ale to juz od kilku tyg. Czy ktoras z mam miala taka sytuacje, ze po roczku dziecko budzi sie czesciej?

reklama
Witajcie. Moja corka skonczyla rok w listopadzie. 3 tyg listopada chorowala, najpierw na gardlo i uszy potem na brzuszek. Od 2 tygodni wstaje czesciej na mleko niz jak miala pol roku. Tzn wstaje co 3-4 h. Do tego budzi sie z takim przerazliwym krzykiem, ze nic jej nie uspokaja, poki nie zje mm. Dodatkowo udalo sie jej postawic pierwsze kroki, ale aktualnie maszeruje jedynie przy meblach. Ma zaczerwienione gorne dziasla ale to juz od kilku tyg. Czy ktoras z mam miala taka sytuacje, ze po roczku dziecko budzi sie czesciej?
Z tego co opisujesz, to moim zdaniem nie chodzi o wiek dziecka, a raczej o nabywanie umiejętności (skok rozwojowy) plus zęby. Może dlatego tak się zachowuje. Moje dziecko okresowo miało tak też (w różnym wieku, teraz ma 2 lata). Najwięcej męczarni i budzenia było od zębów (1-4, dopiero 5tki to był pikuś).

Z tego co opisujesz, to moim zdaniem nie chodzi o wiek dziecka, a raczej o nabywanie umiejętności (skok rozwojowy) plus zęby. Może dlatego tak się zachowuje. Moje dziecko okresowo miało tak też (w różnym wieku, teraz ma 2 lata). Najwięcej męczarni i budzenia było od zębów (1-4, dopiero 5tki to był pikuś).
A ile to u Ciebie trwalo? Tzn przez jaki czas

A ile to u Ciebie trwalo? Tzn przez jaki czas
Myślę, że średnio maks. 2 tyg, minimum tydzień. Potem powrót normalności na jakiś czas. Tylko moje dziecko tak miało już dość długo, tzn powiedzmy od 6 mies życia. Aha i kp. Ja to już znałam, to nie było nic nowego. Też się pojawiało takie coś, co się nazywa lęki nocne (wiek ok 1,5 rż). Dla mnie to oczywiście trwało wieki, ale to mijało. Kiedyś powiedziałam o tym pediatrze, to stwierdził żeby iść do neurologa, jeśli będzie trwać dłużej niż miesiąc. A nigdy tyle to nie trwało...

Cały czas rozwija się układ nerwowy i dziecko przeżywa też różne rzeczy z dnia.

Niestety, to są etapy. Przy córce u mnie 4 pobudki w nocy to była piękna noc, ale miewałam okresy, gdzie wstawałam 10 razy lub więcej. Nie ma reguły. Może się za chwilę skończy, a może... będzie gorzej :(

Moj syn mając jakies 1,5 roku zaliczył taką fazę, ze przez 3 miesiące wstawal w nocy co godzinę 🙈
A potem minęlo samo. Wiec no coz, minie.

reklama
Do góry