reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

cześć mamy polki we włoszech

Na moja glowe to mamy do czynienia z 3 dokumentami:

Oczywiscie pierwszy zawsze musi byc akt urodzenia i pozniej na jego podstawie mozna prosic o wydanie innych
Dall'ATTO DI NASCITA è possibile ottenere le seguenti certificazioni:​
-Certificato di nascita;
-Estratto di nascita;
-Copia integrale dell'atto di nascita.

Copia integrale del atto nascita to jeden dokument.....taki dlugiiiiiiiiii i w przypadku Mateusza byl podbny do tego :
Risultato della ricerca immagini di Google per http://www.cesareangelini.it/img/atto_nascita.jpg
COPIA INTEGRALE DELL'ATTO DI NASCITA: E' lacopia conforme all'atto originale che riporta integralmente tuttii dati. Comprende tutte le annotazioni apposte sull'atto relativea matrimonio, adozione, cambio di nome e cognome,morte ecc.La copia integrale dell'atto di nascita,si ottiene solo nel comune
di nascita, previa richiesta dell’interessato.

I odrebnym documentem jest atto di nascita internazionale ..... w paru jezykach iz wie sie chyba
L'estratto di nascita, modello internazionale ( plurilingue)

tu link do pdf z jakiegos comune

Come si fa il certificato di nascita internazionale??? - Yahoo! Answers

Ostatnia edycja:
reklama
cucciola ,giulio zaczal chodzic jak mial 11 miesiecy,na pierwsze urodziny chodizl juz normalnie...Ale zas jak mial 12 mieisecy,ale byl mniej stabilny,bal sie przez dluzszy czas
mojej siostry tesciowa rejstrowala jedna z corek mojej siostry w polsce,ale do tego potrzebne jest wlasnie upowaznienie wystawione przez konsulat lub ambasade

dokladnie ten tak nasz byl pisany na maszynie...i jeszcze sie walneli...bo wpisali mi, ze ja jako matka mam narodowosc wloska ..wiec do poprawki..dobrze ze sie zczailam wczesniej....i poprawila(m) korektorem ..porazkaaaaaaa!!!

edit rany..ja sie zczailam ..i to nie ja poprawilam..ale kobieta w comune poprawila korektorem.....

ale by bylo ze strega poprawia dokumenty korektorem hehehe

Ostatnia edycja:
kosmitka,mozesz to zrobic za posrednictwem konsulatu na 100%,musicie byc oby dwojeprzy tym,beda chcieli akt malzenstwa,jezeli rodzice po slubie lub akty urodzenia jezeli rodzice bez slubu,napewno bedzie to troche trwalo ,jak znam zycie ja zawsze na takie dokumentu czkalam ponad mieisac,a na niektore nawet 2..

Kosmitko zadzwon do konsulatu, albo wyslij meza ;),oni dokladnie ci powiadza co i jak z paszportem, nie jestem pewna, czy osoby trzecie moga rejestrowac twoje dziecko w PL, cos mi sie wydaje, ze nie, ale najlpiej zapytac u zrodla.
Cucciola, rob tak jak czujesz, ty jestes matka i ty wiesz co dla twojego dziecka najlepsze, ja karmilam piersia, dluuuuugo, oj bardzo dlugo, 27 miesiecy, przy burczeniu nosem tesciowki, ale mnie jednym uchem wpada a drugim wypada, bo na pewno nie robilam dziecku krzywdy, wrecz przeciwnie.
Ostatnio natknelam sie na taki news
Szokująca okładka "Time". Matka karmi piersią duże dziecko - Time, tygodnik, prasa | media2.pl
to to juz faktycznie duzy chlopiec 4 latka i wciaz na piersi:sorry:
a dzisiaj mamy gosci z Polski wrocila moja ciocia(pzrywiozla ja kuzynka z narzeczonym) nie pamietam czy Wam opowiadalam byla na operacji serca w kraju bo tutaj we Wloszech dali jej tylko 2 lata zycia

dziewuszki ,ja zaraz zmykam,obudzialm giulio,wlasnie je yogurt(koniecznie sam ,bo jak go chce nakarmic to jest placz)
jedziemy po Ale ,bo o 16.30 wraca z wycieczki ,zaworze ich odrazu potem do babci bo che Ale zapisac dzis na religie do nowego kosciola,a o 18 tej appuntamento z firma od schodow i mebli..
mam nadzieje zalapac sie na kolacje u tesciowej..jak wroce to was doczytam....ciaooo,buon pomeriggio

witam sie wieczorowa pora.nie chcialo mi sie pisac caly dzien,mialam lenia do kompa:-p.
przede wszystkim gratulacje sil slicznego masz synka.nic tylko patrzec jak bedziecie smigac do domciu.niech zdrowo sie chowa i duzo przybywa na wadze.

reklama
mozecie pomyslec , ze jestem ciemna jak tabaka w rogu, ale nie przyszlo mi do glowy ze musze mala zarejestrowac w Polsce , bo inaczej paszportu nie dostane.myslalam , ze paszport wyrobie bez problemow w ambasadzie i jak pojade do Polski to pozalatwiam wszystko. i teraz mam mega problem , bo ja swoj akt urodzenia mam , ale z aktem ur meza jest problem. z jego rodzina zero kontaktu , a dla mego taty nie wiem czy wydadza.dobrze , ze odkrylam te forum , bo inaczej przed swietami zostalabym bez paszportu dla Lenki. no nic innego mi nie zostalo jak tylko teraz siedziec i myslec jak to zalatwic.

Do góry