reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cześć dziewczyny ! 🖐🏻

Hej , jestem w kropce . Mianowicie , staramy się z mężem o kolejnego dzidziusia i nic ... ( staramy się ponad rok ) byłam u ginekologa , przepisał mi luteinę w 14 dc mam brać 3 tabletki przed 10 dni . Chodzi o to ze mam nie regularne miesiączki ..i moje pytania brzmią:
1. Pierwszy dzień to jest dzień krwawienia , czyli Np dostałam okres 10.08 to 23 będzie 14 dc ? I od tego dnia mam brać luteinę , tak?
2. Czy są dziewczyny które miały problem z zajściem w ciąże , brały luteinę i się im udało ?
Soorki ze tak pytam ale nie miałam problemów z zajściem w pierwsza ciąże , nie musiałam brać luteiny i udało się po 3 miesiącach . A teraz staramy się staramy i nic ... 😟

reklama
Tak, 1 dzień cyklu to 1 dzień krwawienia (nie plamienia). Ja osobiście nie rozumiem po co lekarz przepisał ci luteinę. Po pierwsze skoro masz długie cykle powinien zrobić ci monitoring czy w ogóle masz owulację. Długie cykle mogą być spowodowane cyklami bezowulacyjnymi. Bez owu luteina nic nie pomoże. Luteinę powinno się brać po potwierdzonej owulacji i dokładnie 2 dni po niej. Jeżeli masz nieregularne miesiączki to tym bardziej owulacja pewnie nie wypadnie u ciebie książkowo w 14 dc.

Cześć 🙂 ja z mężem staraliśmy się przez8 miesiecy. Na któreś wizycie gin zaproponował mi Miovelle. Nie wykupiła jej od razu bo stwierdziłam jak może.mi pomóc preparat witaminowo-odzywczy..dodam że u mnie występuje straszny tradzik na twarzy, dekolcie, ramionach i plecach czyli jakieś zaburzenia hormonalne. Gin skierował mnie też na badania krwi. W między czasie coś mnie tknelo i w końcu zaczęłam brać tą całą miovelle.po1,5 miesiąca szok, brak okresu i dwie kreski. Może spróbuj, to jakaś nowość, kosztuje 100 zł (30 tabletek + 30 saszetek) oczywiście w porozumieniu gin.

Cześć 🙂 ja z mężem staraliśmy się przez8 miesiecy. Na któreś wizycie gin zaproponował mi Miovelle. Nie wykupiła jej od razu bo stwierdziłam jak może.mi pomóc preparat witaminowo-odzywczy..dodam że u mnie występuje straszny tradzik na twarzy, dekolcie, ramionach i plecach czyli jakieś zaburzenia hormonalne. Gin skierował mnie też na badania krwi. W między czasie coś mnie tknelo i w końcu zaczęłam brać tą całą miovelle.po1,5 miesiąca szok, brak okresu i dwie kreski. Może spróbuj, to jakaś nowość, kosztuje 100 zł (30 tabletek + 30 saszetek) oczywiście w porozumieniu gin.
Wiesz , może narazie ‚ polecze ‚ się lekami które przepisał lekarz a później jak nie będzie żadnych rezultatów zastanowię się z gin co zrobić dalej z tym... :(

Jeśli masz nieregularne cykle to trzeba sprawdzić w którym dc występuje owulka i dopiero po owulacji brać luteinę 😉 próbowałaś sprawdzać owulke paskami owulacyjnymi? Ewentualnie monitoring cyklu 😉

reklama
Ja również uważam, że powinnaś wiedzieć kiedy masz owulację i dopiero po niej brać luteinę (czyli po prostu hormon progesteron). Dziwię się, że ginekolog kazał ci ją brać akurat w 14 dniu cyklu chociaż, jak piszesz masz je nieregularne. Jak dla mnie powinnaś albo robić domowe testy owulacyjne, albo iść na monitoring cyklu i wtedy będziesz wiedziała kiedy owu nastąpi i kiedy zacząć brać luteinę.
Moja koleżanka w pierwszą ciążę zaszła bez problemów. Potem jak starali się 6 m-cy o kolejne dziecko i nic nie wychodziło skorzystali z pomocy lekarza. On po badaniach powiedział, że u niej pęcherzyk wzrasta jak powinien, ale nie pęka.. W kolejnym cyklu z monitoringiem lekarz w odpowiednim czasie kazał jej wziąć hormon, który powoduje pękniecie tego pęcherzyka i dopiero 2 dni po owu brać luteinę. Już w pierwszym cyklu z monitoringiem zaszła w ciążę.
Być może u ciebie też jest taki problem. Porozmawiaj z lekarzem. Może monitoring cyklu pomoże ci zajść w kolejną ciążę i urodzić dziecko. Trzymam kciuki. 🤗

Do góry