safiya
Fanka BB :)
@safiya coś się u Was zmieniło?
U mojego synka zniknęły zmiany na rękach, ale pojawiły się małe placki na nogach...
Kochana,
wróciliśmy własnie od alergologa.
IgE całkowite 4,23 i czysto z krwi.
Teoretycznie nie ma alergii.
Załamałam jednak ręce z tą kobietą. Z testów czysto, ale „może być alergia”. No, ale to już wiedzieliśmy.
Mówi, że to „widocznie inny tor” i dała skierowanie do dermatologa (mamy wizytę w poniedziałek, bo ja to już załatwiłam wcześniej). Po prostu powiedziała, że ona nie wie. Podobno może być pokarmowa nawet bez zmian na buzi, bez problemów z kupą, czy brzuchem. No tym sposobem to nie wiem, czy do czegoś dojdziemy .. powiedziałam jej, że prowadzę dziennik i nie ma żadnej zależności od miesiąca (a przecież on je sporo). Trochę wyglądała na zdziwioną, że na Nutramigenie i Pepti nie widać różnicy i że mojemu dziecku to wsio ryba, co pije. Chciała dać Puramino, a na moje „to dla dzieci z naprawdę ciężkimi alergiami” odpowiedziała „No tak, ma Pani rację, więc tego nie przepiszę”. Duża ciemieniucha powiedziała „świadczy o alergii”, a my długo ją wyczesywaliśmy. Głowa sucha, ale to oliwką traktuję i jest ok.
Poszłam jednak "dokształcona w temacie" i podważyłam jej zdanie o AZS. Szymek może mieć przecież ŁZS.
Nie dała mi jednak recepty na papkę wysuszającą, dała na maść z wit. A i cholesterolową. Mam smarować dalej hydrokortyzonem 2x dziennie do wygojenia (tym, co mam, a innej nie dała) i tą witaminową. Na pytanie jak odstawić steryd nie odpowiedziała, dopiero sama zasugerowałam, że może 1/1.
Pytałam, że skoro nawilżanie od 3 miesięcy nie działa to może jednak zasuszać. Absolutnie nie, bo „zmiany będą pękać” - przy ŁZS zmiany muszą wyschnąć, bo pod spodem będzie zdrowa skóra. Wciskała mi kolejny raz Emolium!!!!! Szaleństwo! „Najważniejsza pielęgnacja”, ale jak zaleczyć?? Szkoda słów. Nie pomogła. Nie mogę dziecka wykąpać w sterydzie, bo bym musiała tego wypaprać sporo.
My od 4 dni smarujemy zmiany tym hydrokortyzonem 1-2 raz dziennie, bo były bardzo zaognione.
Dziś mąż pójdzie po puder HASCO i będziemy na części zmian próbować. Na jednym łokciu smaruję Sudocremem od wczoraj i jest lepiej. Póki nie spróbuję to się nie dowiem. Ja naprawdę nie uważam się za głupiego człowieka, ale jak lekarz nie chce dyskutować i mówi, że "on nie wie" to już porażka.
Na noc mogę podać Zyrtec 5 kropli, żeby lepiej spał, ale nie wiem, czy podawać. To, że on się wybudza nie musi świadczyć o niewiadomo jakiej chorobie. Może po prostu czas na zęby.