reklama
Zuz-Inka
MAMA NA PEŁNY ETAT
PIERNICZKI robimy na 2-3 tygodnie przed świętami
2 szklanki mąki
1/2 szklanki miodu (najlepiej prawdziwy, ale może być i sztuczny)
1/2 szklanki cukru
1 łyżka przypraw do pierników
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka masła lub margaryny
jeśli trzeba trochę ciepłej wody do rozrobienia
Ja robię z podwójnej ilości podanych składników
Wszystkie składniki wyrobić, ciasto rozwałkować na 0,5 cm i wykrawać figurki. Układać na blasze i piec w rozgrzanym do 180'C około 20 minut. Jak wystygnąć można dekorować. Świetnie nadają się jako ozdoba na choinkę.
KRUCHE CIASTECZKA
3 szklanki maki
1 kostka margaryny
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
trochę śmietany do rozrobienia
Ciasto zarabiamy, chłodzimy w lodówce, wałkujemy, wykrawamy ciasteczka i do rozgrzanego piekarnika.
CIASTKA MASŁOWE (CIASTO ŚWIETNE NA KREMÓWKĘ)
1 KOSTKA MARGARYNY
2 SZKLANKI MĄKI
2 ŁYŻKI KWAŚNEJ ŚMIETANY
Zagnieść ciasto, schłodzić, rozwałkować, wykrawać ciasteczka, upiec w rozgrzanym piekarniku.
2 szklanki mąki
1/2 szklanki miodu (najlepiej prawdziwy, ale może być i sztuczny)
1/2 szklanki cukru
1 łyżka przypraw do pierników
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka masła lub margaryny
jeśli trzeba trochę ciepłej wody do rozrobienia
Ja robię z podwójnej ilości podanych składników
Wszystkie składniki wyrobić, ciasto rozwałkować na 0,5 cm i wykrawać figurki. Układać na blasze i piec w rozgrzanym do 180'C około 20 minut. Jak wystygnąć można dekorować. Świetnie nadają się jako ozdoba na choinkę.
KRUCHE CIASTECZKA
3 szklanki maki
1 kostka margaryny
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
trochę śmietany do rozrobienia
Ciasto zarabiamy, chłodzimy w lodówce, wałkujemy, wykrawamy ciasteczka i do rozgrzanego piekarnika.
CIASTKA MASŁOWE (CIASTO ŚWIETNE NA KREMÓWKĘ)
1 KOSTKA MARGARYNY
2 SZKLANKI MĄKI
2 ŁYŻKI KWAŚNEJ ŚMIETANY
Zagnieść ciasto, schłodzić, rozwałkować, wykrawać ciasteczka, upiec w rozgrzanym piekarniku.
J
Jola244
Gość
Zawijaniec z mięsem
gotowe ciasto francuskie
mięso mielone ok 0,5 kg
przecier pomidorowy 3 łyzki
sól pieprz oregano papryka czosnek
ser zółty wg uznania
1) mięso rozdrabniamy i smażymy na patalni z przyprawami dodajemy przecier pomidorowy
2) ciasto rozwijamy i wykładamy na nie farsz z mięsa posypujemy serem i zwojamy w roladę
3) wkładamy do piekarnika rozgrzanego do ok 200 stopni i pieczemy 25 minut
My jemy to z czerwonym barszczem
gotowe ciasto francuskie
mięso mielone ok 0,5 kg
przecier pomidorowy 3 łyzki
sól pieprz oregano papryka czosnek
ser zółty wg uznania
1) mięso rozdrabniamy i smażymy na patalni z przyprawami dodajemy przecier pomidorowy
2) ciasto rozwijamy i wykładamy na nie farsz z mięsa posypujemy serem i zwojamy w roladę
3) wkładamy do piekarnika rozgrzanego do ok 200 stopni i pieczemy 25 minut
My jemy to z czerwonym barszczem
marlena nad
:)
- Dołączył(a)
- 12 Marzec 2008
- Postów
- 3 659
Mniam,mniam:-)
agusia04
Czerwcowa mama'08
Ja chyba też się skuszę
reklama
Podobne tematy
Podziel się: