reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcowe smakołyki_przepisy :)

reklama
A tak wyglądał mój serniczek przygotowany na dzisiejszy dzień.
Pyszności !!!!
006.gif
 
Tak, z tego Twojego przepisu. Tylko tak, jak już wcześniej pisałam, to Marcin robił,bo ja byłam na łyżwach. Ja tylko smazyłam i sprzątałam.
Przepis raczej skomplikowany (w porównaniu z innymi), ale pączki świetne. I znakomicie dobrane proporcje - ciasto od razu wyszło takie jak trzeba..
U mnie jest taki zwyczaj, że faworki się robi na ostatki. A pączków mam nigdy nie robiła.
 
reklama
Joasiek chcesz kombinować w kuchni, to proszę :-p przepisy małowikwintne, ale szybkie, a ja ostanio tylko na takie coś mam czas :sorry2: ale mam nadzieje, że coś dobrego znajdziesz ;-)

Parówki w sosie musztradowym

4-8 cienkich parówek
sos:
1 łyzka masła lub margaryny
1 łyżka mąki
1 łyzka musztardy
2/3 szkalnki bulionu mięsnego
1/2 szklanki wytrawnego wina
sól, pieprz, jarzynka

zrobic rumiana zasmażkę z tłuszczu i mąki, rozprowadzić winem wymieszanym z musztardą, dodać bulion i przyprawy. Gotowac kilka minut. Parówki obrać, pokroic w cienkie plastry i dodac do sosu.

robiłam bez bulionu i wina, ale też wyszło dość dobre. Podawałam z ziemniakami


kurczak na ryżu

kawałki kurczaka (np. udko, skrzydełko)
2 szklanki suchego ryżu
cebula
sos:
6 szklanek wody
po 1 łyżeczce soli, pieprzu, mielone papryki
po 2 łyżeczki wegety i koncentratu pomidorowego
1/2 kostki margaryny

skłądniki na sos zagotować, ryż wysypac na blaszkę, cebulę pokroic w plastry, wyłozyc na ryżu, na to położyc kawałki kurczaka i zalać sosem. Piec 45 min. w 230 stopniach.

duuuuuuży obiad ;-)

kotlety z płatków owsianych

2 szklanki płatków owsianych
2 szklanki wody
łyzka smalcu lub margaryny
cebula
1-2 jajka
łyżka posiekanej natki pietruszki (może byc tez suszona)
3 łyżki startego żółtego sera
sól, pieprz, bułak tarta, olej do smażenia

Płatki wrzucić na wrzącą, osolona wodę i gotować 3 min. Przestudzić i wymieszac z jakiem. Podsmażyć cebulę (ja dodaję kilka pokrojonych drobnych pieczrek) dodać do płatków razem z natką i serem. Doprawić solą i pieprzem. Formowac kotlety, obtaczac w bułce tartej i smażyć na złoto.
Podawać z sosem pomidorowym, grzybowym lub ogórkowym i surówkami.

a jak to smakuje z mizerią :-p

ryż zapiekany z jabłkami

1 szklanka ryżu
1 szkalnka mleka
1 szkalnka wody
2 łyżki masła
kilka jabłek
1 szkalnka cukru
cukier waniliowy, cynamon

wodę, mleko i 1 łyżeczke masła zagotować, wsypać opłukany ryż i gotować do czasu aż ryż wypije płyn. W tym czasie przygotowac jabłka: brać, pokroic lub zetrzec na grubych oczkach i poddusić, dodac cukier waniliowy, cynamon i pół szklanki cukru (można mniej, zależy jakie sa jabłka). Białka ubć z 0/5 szkalnki cukry na sztywna pianę. Naczynie do zapiekania wyspamrowac łyzka masła, wyłożyc goracy ryż, na to gorące jabłka i przykrycpianą. Piec 15-20 min. w 180 stopniach.
Dobre na ciepło i zimno :tak:

kopytka po włosku czyli gnocchi z sosem pomidorowym w mojej uproszczonej wersji "gniotki";-):-D

gniotki:
330g pszennej mąki + do podsypywania przy wyrabianiu
1,5 kg ziemniaków
3 jajka
2 szczypty soli (smiało mozna dać i 3-4 ;-))

ziemniaki obrać, ugotować, przestudzic i zmielic (ja gniotłam). Zagnieśc ciasto. I tu gnocchi mozna formowac na dwa sposoby
I (włoski)
Formowac wałeczki, ciąć na kluski, każdą kluske w rękach "skulać" i na koniec każda kluske zgnieśc widelcem (czasochłonne:dry:)
II (mój:-p)
Odrywac kawałek ciasta, formować kuleczki, przeturlać przez przesypana mąkę i przygnieśc widelcem (lotem błyskawicy przy niewielkiej wprawie ;-):-D)
gotowac w osolonej wodzie 3 minuty o dwypłynięcia. Przekładać na druszlak, a jak ociekną do miski w piekarniku (50 stopni) do czasu ugotowania wszystkich klusek.

sos:
puszka pomidorów (moga tez byc świeże, ale warto wtedy dodać 1-2 łyżeczki koncentratu)
sól, pieprz, oregano
1/2 łyżeczki cukru
ząbek czosnku
żółty ser do posypania

Oliwe rozgrzać, wrzucic posiekany czosnek (ja nie cierpie czosnku i nie daję, ale sos tez jest dobry), pomidory, cukier, oregano. Kiedy pomidory zmiekną, zmiksować i dodać sól i pieprz.

Kluki w misce polać sosem, wymieszać, nałozyc na talerz i posypac startym serem.
sos jest też wysmienity do spaghetti ;-)

jak będe miała jeszcze więcej czasu, to poszukam innych sprawdzonych przepisów, a póki co życzę smacznego :-)
 

Podobne tematy

Do góry