reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe mamy 2022

reklama
Paliłam przed ciąża teraz staram się ograniczać ale jest ciężko. Zła jestem na siebie, ze nie potrafie rzucić odrazu. Moja koleżanka jak była w ciąży i poszła do lekarza i powiedziała, ze ciężko jej rzucić palenie to lekarz stwierdził, ze jak tak ciężko przechodzi rzucanie to lepiej nie robić tego odrazu tylko ograniczyć i palić mniejsza ilość.
Mi ginekolog powiedziała, że to jest wymysł pacjentek palących, że niby od razu nie można rzucić.. Ja właśnie też jestem na siebie bardzo zła za to, że czasem zdarzy mi się zapalić. Jak mi się chce to staram zająć się czymś żeby zapomnieć o tym, ale nie zawsze mi się to udaje i dalej te 3 papierosy na dzień zostają... Myślałam, że może przemówicie mi jakoś do rozsądku czy coś i uda mi się całkiem rzucić 😁

No tak oczywiście nie mówię że każde ale lepiej sobie tak tłumaczyć i nie palić niż palić a potem żałować że się paliło :)
No tak, ale to jest nałóg. A też jeśli ktoś jest palaczem takim mocnym i rzucisz od razu to dostaniesz głodu. A to bardziej zaszkodzić moze niż palenie. Osoba będąca na głodzie ma typowe objawy takie ze sie stresuje i chodzi się ciągle złym. Nawet tłumaczenie ze dla dziecka to nic nie da. Dlatego trzeba to zrobić ostrożnie i z głową. Najlepiej z dnia na dzien coraz mniej palić aż zaprzestać. To jest całkiem możliwe niż niemożliwe. ;)

Bo to jest prawda. Alkohol to co innego, ja raz w tygodniu potrafiłam się napić wina. Odkąd dowiedzialam się ze jestem w ciazy to nie pije i nie mam zamiaru tknąć, ale znam kilka osób co sobie pozwoliło na lampkę wina w ciazy. I z dziećmi wszystko w porządku, ale no wole nie ryzykować. 😊
Ja alkoholu tez nie tknę ale znam dziewczyny które Piły dużo w ciąży i urodziły dzieci zdrowe.. kompletnie tego nie popieram ale niestety niektórzy kompletnie nie martwią się o swoją ciąże i rodzą zdrowe dzieci a są takie co starają się z całych sił i nie pala nie piją alko zdrowo się odżywiają a rodzą chore dzieci, przykre i niesprawiedliwe No ale cóż 😔 co do papierosów mam dwie koleżanki które paliły cała ciąże jedna ograniczała druga paliła tyle co przed ciąża i obydwie maja zdrowe dzieci. Ale oczywiście to nie jest żadna reguła, palenie na pewno ma wpływ na dziecko ale na niektóre mniejszy a na niektóre większy.

Mam pytanie o L4. Kiedy zamierzacie przestać pracować? Pytam oczywiście o sytuacje gdzie zdrowie nam pozwoli pracowac.
ja jestem na zwolnieniu od sierpnia także po prostu kontynuuję zwolnienie tyle, że dziś mi ginekolog wystawiła już ciążowe, co mnie trochę zdziwiło, bo na USG tylko pęcherzyk mam widoczny.

No tak, ale to jest nałóg. A też jeśli ktoś jest palaczem takim mocnym i rzucisz od razu to dostaniesz głodu. A to bardziej zaszkodzić moze niż palenie. Osoba będąca na głodzie ma typowe objawy takie ze sie stresuje i chodzi się ciągle złym. Nawet tłumaczenie ze dla dziecka to nic nie da. Dlatego trzeba to zrobić ostrożnie i z głową. Najlepiej z dnia na dzien coraz mniej palić aż zaprzestać. To jest całkiem możliwe niż niemożliwe. ;)
ja palę kilka lat i właśnie mam efekt odstawienia, że chce mi się po prostu płakać jak tłumacze sobie, że robię to dla dziecka, ale nie mogę i muszę zapalić, bo cała drżę w środku

Może się wchłonie sam często tak jest

I ja mam kolejna 21.10 :) dzisiaj byłam ale nic się nie dowiedziałam xD i mam przyjść 21.10 więc można mnie dopisać do listy 🤣
Nic się nie dowiedziałaś w sensie nie miałaś w ogóle USG czy nie było nic widać jeszcze?

Cześć dziewczyny! Dzisiaj zrobiłam test gdyż spóźniała mi się miesiączka i brzuch od 2 tygodni mnie pobolewał. Wróciłam z pracy i zrobiłam test z moczu popołudniowego i bach w niecała minutę 2 kreska. Jestem w wielkim szoku! Zrobiłam tydzień temu z ciekawości ze względu na ból brzuchu test 10dpo i wyszła cień cienia a po pracy widoczna kreseczka ale pod uwagę nie brałam bo za dużo godzin minęło!
Witamy :) 💗

Cześć dziewczyny czy widzicie również kreseczki? Czy moja głowa już mi płata figle. ? Ostatnia @ 10.09.2021 dziś mam 28dc, cykle mam od 28-33dni.
Zobacz załącznik 1324269
Ja widzę bladziocha zwłaszcza na tym teście co jest na górze. Ale powtórzyłabym żeby się upewnić, najlepiej za 2 dni dopiero:)

Red weź mi

Ja miałam odczekać 1 cykl :) organizm i tak jak jest gotowy to pozwoli na ciążę :p ja miałam mieć teraz operacje 20 października a wyszła ciąża i bardzo się z tego cieszę bo potem nie wiem czy by mi się udało zajść :)
A co to za operacja, które mogłaby utrudnić zajście w ciążę? Oczywiście jeśli nie chcesz to nie pisz :)

Dziewczyny a jak u Was z wagą ? Dużo przytylyscie ? Bo ja w 1 ciąży w ciągu 3 miesięcy 7 kg i do tej pory nie moglam tego zgubić potem dochodziły dodatkowe kilogramy ... Aż się boje teraz ile przywalę kg ale najważniejsze żeby dzidzia była potem waga się zajmę 🤣
Wiesz co ja akurat nie przytyłam dużo w ciąży, w pierwszej 14 kg a w drugiej 7kg. W drugiej miałam cukrzycę ciążową i w sumie dzięki diecie schudłam podczas ciąży;) w sensie na wadze przytyłam 7kg, ale schudłam wizualnie wszędzie prócz brzucha :p przez pierwsze 3 miesiące jeszcze w ogóle nie miałam wzrostu wagi. Więc dla mnie te 7kg to dużo jak na ten wiek ciąży szczerze mówiąc, ale każdy organizm jest inny. Znam dwie dziewczyny które są chude jak patyk a w ciąży przytyły po 30 kg, wyglądały jak napompowane (chyba bardzo ich organizm zatrzymywał wodę) a potem po ciąży bez problemu zrzuciły. Więc też nie ma co się porównywać :)

Ja również dużo paliłam. Ale gdy planowaliśmy dziecko nie pale.. Jest ciężko, ale zamiast palenia jem nieluskany słonecznik.. Mnie przekonało. To że lekarz widząc łożysko jest w stanie zobaczyć czy kobieta paliła czy nie, tak samo nie chce by moje dziecko miało SIDS.. Jeżeli mogę to chce świadomie ograniczyć ryzyko dla mojego dziecka.. Coś na co ma wpływ jestem w stanie zminic... Bo czasem jest tak że nie ma się wpływu na nic.. I w tedy jest baaardzo ciężko

reklama
ja palę kilka lat i właśnie mam efekt odstawienia, że chce mi się po prostu płakać jak tłumacze sobie, że robię to dla dziecka, ale nie mogę i muszę zapalić, bo cała drżę w środku
Ja pale od 15 lat z małymi przerwami, max wytrwałam 5 miesięcy bez papierosów. Rzucaj stopniowo nie wiem ile dziennie normalnie paliłaś przed ciąża ale postaraj się może z 5 papierosów dziennie na początek i po kilku dniach zmniejszaj ilość.

Do góry