Jeśli jest 100% że główka jest w cieniu to nie zakładałabym czapeczki, albo ew. leciutką cieniutką. Jeśli jest ryzyko, że poświeci na główkę słońce to jednak założyłabym taką z przedłużonymi uszami (tylko cieniutką!) bo skóra koło uszu jest delikatna i łatwo parzy się na słońcu, a dla takich maluchów nie ma jeszcze krem z filtrem
reklama
Moje dzieci nigdy nie mialy czapek w lecie na glowie, przede wszystkim tych z uszami!
Nie mowiac juz o upale ale jest 15n st a nawet ostatnio 22 i ludzie komentowali i pytali dlaczego czapki nie ma ????!!!! POlacy maja straszna manie czapkowa, szczegolnie te czapki z uszami, bo nawieje..no smiech na sali! Zapalenie uszu nie ma zwiazku z wiatrem czy woda w uszach... MIT. Moje dziecko starsze od zawsze czapke ma ubierana jak jest temp ponizej 0st i NIGDY nic z uszami nie mialo.
Jak jest slonce i upal tym bardziej nie zakladam bo dziecko jest w wozku pod daszkiem i nie ma opcji slonca na glowe, jedynie na twarz ale to nie uchronie zawsze.
Freyia dopiero roczniaka mozesz chronic kapelusikiem przed sloncem na uszach ale nie maluszka w wozku! Skora na uszach wrazliwa? nie bardziej jak na twarzy czy stopach...
Czapki z uszami to paranoja! dzieci bez wzgledu na wiek wygladaja w nich jak uposledzone sa takie piekne kapelusiki przeciez..
Nie mowiac juz o upale ale jest 15n st a nawet ostatnio 22 i ludzie komentowali i pytali dlaczego czapki nie ma ????!!!! POlacy maja straszna manie czapkowa, szczegolnie te czapki z uszami, bo nawieje..no smiech na sali! Zapalenie uszu nie ma zwiazku z wiatrem czy woda w uszach... MIT. Moje dziecko starsze od zawsze czapke ma ubierana jak jest temp ponizej 0st i NIGDY nic z uszami nie mialo.
Jak jest slonce i upal tym bardziej nie zakladam bo dziecko jest w wozku pod daszkiem i nie ma opcji slonca na glowe, jedynie na twarz ale to nie uchronie zawsze.
Freyia dopiero roczniaka mozesz chronic kapelusikiem przed sloncem na uszach ale nie maluszka w wozku! Skora na uszach wrazliwa? nie bardziej jak na twarzy czy stopach...
Czapki z uszami to paranoja! dzieci bez wzgledu na wiek wygladaja w nich jak uposledzone sa takie piekne kapelusiki przeciez..
kasiamala
Zaciekawiona BB
Nie no moja mała ma 1,5 roku i nadal nosi zawsze czapkę to przede wszystkim ochrona przed słońcem. a jak jest wiatr to także ochrona uszek przed zawianiem.
Nasz lekarz kazał nosić czapki no chyba że rzeczywiście dziecko jest w cieniu i jest gorąco wtedy nie ma takiej potrzeby
Nasz lekarz kazał nosić czapki no chyba że rzeczywiście dziecko jest w cieniu i jest gorąco wtedy nie ma takiej potrzeby
SisiBabyCare_pl
Zaciekawiona BB
Jeśli główka dziecka nie jest wystawiona na słońce nie trzeba zakładać czapeczki. Dla starszych dzieci lepszym rozwiązaniem jest chustka lub kapelusik, a noworodka można po prostu zasłonić pieluszką.
Romantyczka
Zaciekawiona BB
Na lato lepsze są chustki niż czapki dla dzieci. Nie ma co dzieci przegrzewać i zakładać ciepłe czapki czy odzież dla dzieci. Dziecku przecież też jest gorąco.
reklama
To ty nie wiesz że na wózek się nie powinno zakładać pieluszki, ponieważ wtedy nie uchronisz go przed słońcem a zakisisz ponieważ jest tam jeszcze wieksza temperatura niż na dworze. Możesz jeszcze bardziej przegrzac dziecko. Tobie się wydaje że go chronisz a tak naprawdę go przegrzewaszJulcia urodziła się w lipcu, były straszne upały i czapkę zakładałam, ale ściągałam jak tylko była w cieniu lub gondola zasłaniała ją od słońca, ew. parasolka a jak nie miałam tego pod ręką to wieszałam pieluszkę. Nie lubię przegrzewać dziecka i pomimo że była noworodkiem to w upały w wózku była w bodziaczku i bez czapki. Podobnie z myciem głowy, w uszach wody miała nie raz a nigdy odpukać żadnego zapalenia ucha. Podobnie jak Madzia nie trawię jak rodzic ukuta dziecko a sam się porozbiera. Więc jeśli dziecko masz w cieniu to myślę że w ciepłe dni bez wiatru chłodnego spokojnie może dziecko leżeć bez czapeczki byle nie na słońcu.
Podziel się: