Okiennica
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 30 Styczeń 2019
- Postów
- 2 229
@Ennis92 tu podawałam przepis na gołąbki bez ryżu. Teraz zrobiłam z 1kg miesa, 1kg pieczarek, 2 cebulek, 3jajek i 1/3 główki małej białej kapusty. No i sól, pieprz, majeranek.Kapusta poszatkowana drobno i wmieszana w masę. Ulepiłam klopsy jak mielone, obsmażyłam i siup do gara. Do gara wlałam butelkę passaty, trochę keczupu i trochę wody. Nawet tego sosu już niczym nie przyprawiła mi, bo zapomniałam
Jak wykończę ten gar, to zrobie sobie bigos
Jak wykończę ten gar, to zrobie sobie bigos
Hej, ja nie mam przepisu jako takiego, zawsze tak mniej więcej na oko robię.
Jakieś pół kilo mielonego mięsa (w sumie to obojętnie jakiego, daj takie jak lubicie), pół kilo pieczarek, ze dwie cebulki, 2 jajka, sól, pieprz i takie przyprawy jakie tam lubicie. No i oczywiście kapusta.
Cebulę w kosteczkę, pieczarki utrzyj na grubych oczkach, usmaż jedno i drugie - można razem i można troche przyprawić. Jak przestygnie to siup do mięsa, dodać jajka, przyprawić tak jak normalne gołąbki, wyrobić masę. Jak coś Ci będzie tam brakowało, to możesz dodać troszkę posiekanych sparzonych liści kapusty - i tak znikną w gołąbku.
Kapustę parzysz jak zawsze, gołąbki zawijasz i dusisz tak samo jak zawsze - jedni lubią w pomidorach, inni nie.
Jak ktoś nie grzebie za bardzo w talerzu, to nawet może się nie zorientować, że to jakaś inna wersja, tym bardziej jeśli masz do tego jakiś sos o wyrazistym smaku (pomidorowy, grzybowy, czy co tam kto lubi). Pieczarek w środku musi być dosyć dużo, żeby farsz był luźniejszy i żeby nie wyszedł mielony w kapuście.