reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca w ciąży

Hej kobietki ;) niestety ale i ja muszę do Was dołączyć. Okazało się że podejrzenie cukrzycy ciążowej wynik glukozy na czczo 95. Czekam na wizytę 3.04- tryb ekspresowy. Pewnie krzywa przede mną. Muszę jakoś rozgryźć tą chorobę żeby sobie i maluchowi nie narobić biedy.
Wiem, że mamy jeść mało ale często. Dużo warzyw, mięsa białego, kaszy, jajka ....i co jeszcze ? Ser, mleko, jogurty ?
Wszystkie przetworzone produkty są do odstawienia tak samo jak słodkie napoje.
Mam nadzieję, że chociaż można kawę naturalną bez cukru i wodę gazowaną ;)
Matko jak to ogarnąć....;)
Dasz radę. Poczytaj co piszą dziewczyny. Musisz uczyć się na sobie bo każdemu szkodzi co innego. Powodzenia [emoji847]

reklama
Hej kobietki ;) niestety ale i ja muszę do Was dołączyć. Okazało się że podejrzenie cukrzycy ciążowej wynik glukozy na czczo 95. Czekam na wizytę 3.04- tryb ekspresowy. Pewnie krzywa przede mną. Muszę jakoś rozgryźć tą chorobę żeby sobie i maluchowi nie narobić biedy.
Wiem, że mamy jeść mało ale często. Dużo warzyw, mięsa białego, kaszy, jajka ....i co jeszcze ? Ser, mleko, jogurty ?
Wszystkie przetworzone produkty są do odstawienia tak samo jak słodkie napoje.
Mam nadzieję, że chociaż można kawę naturalną bez cukru i wodę gazowaną ;)
Matko jak to ogarnąć....;)
Według mojej diabetolog kawy naturalnej nie wolno, dla mnie to nie problem, odrzuciło mnie totalnie na samym początku i piję tylko rozpuszczalną. Dostałam listę produktów zakazanych ale... to nie jest tak, że wszystko musi podnosić Ci cukier. Będziesz musiała trochę potestowac, kiedy już dostaniesz glukometr. Może jeszcze być tak, że obciążenie glukozą wyjdzie dobrze. W którym jesteś tygodniu? Czy po jedzeniu posiłków zauważyłaś jakieś zmiany samopoczucia?

Dasz radę. Poczytaj co piszą dziewczyny. Musisz uczyć się na sobie bo każdemu szkodzi co innego. Powodzenia [emoji847]
Muszę dać;) nie ma innej opcji. Za długo i dużo się starałam o dziecko, żeby cukrzyca miała mi zdołować życie.
Zaraz ogarnę co i jak. Widzę, że dziewczyny dają radę to i ja dam ;) A jak coś to będę pytać. Na pewno całkowicie wyrzucam słodycze i przestaje słodzić kawę, nawet erytrolem co robiłam do tej pory.
Więc jaki jecie chleb ?
Używacie masła jakiegoś serka Twój Smak ?

Według mojej diabetolog kawy naturalnej nie wolno, dla mnie to nie problem, odrzuciło mnie totalnie na samym początku i piję tylko rozpuszczalną. Dostałam listę produktów zakazanych ale... to nie jest tak, że wszystko musi podnosić Ci cukier. Będziesz musiała trochę potestowac, kiedy już dostaniesz glukometr. Może jeszcze być tak, że obciążenie glukozą wyjdzie dobrze. W którym jesteś tygodniu? Czy po jedzeniu posiłków zauważyłaś jakieś zmiany samopoczucia?
Jestem w 17 tc teraz, ale badanie glukozy na czczo robiłam w 11 tc. Dopiero dzisiaj lekarka dopatrzyła się na wynikach. Ogólnie samopoczucie mam ok. Fakt, że w ciąży pije bardzo dużo wody i to gazowanej - mam nadzieję, że można. Dodatkowo sporo oddaje moczu w nocy z 5-7 razy i jest on jasny ale to pewnie od tego, że pije sporo wody. Nie mam jakiś spadków cukru bo czułabym się senna.
Dla mnie kawa rozpuszczalna to syf więc odpada.

Muszę dać;) nie ma innej opcji. Za długo i dużo się starałam o dziecko, żeby cukrzyca miała mi zdołować życie.
Zaraz ogarnę co i jak. Widzę, że dziewczyny dają radę to i ja dam ;) A jak coś to będę pytać. Na pewno całkowicie wyrzucam słodycze i przestaje słodzić kawę, nawet erytrolem co robiłam do tej pory.
Więc jaki jecie chleb ?
Chleb musisz sobie wypróbować, ja jadam żytni razowy albo pełnoziarnisty. W każdym razie sprawdzaj w składzie, czy nie ma karmelu lub substancji słodzących. Twarog, serki twarogowe. - według mojej magicznej listy nie wolno serkow na kanapki takich wlasnie typu Twój smak i nie próbowałam w sumie, ale nie odmawiaj sobie od razu wszystkiego. Probuj, probuj i jeszcze raz probuj. Ja np. mogę jeść serki (sprawdzałam na camembercie) w oczywiscie rozsądnych ilosciach ale tylko po poludniu i wieczorem. Rano podnoszą mi cukier. Każdy organizm jest inny. Moja dietetyczka mówiła tylko, że jest złota zasada. Posiłek musi mieć weglowodany, naturalne białko i tłuszcz. Każdy posiłek. I ja się tego trzymam. Na początku było ciężko, teraz już jest ok.

Więc jaki jecie chleb ?
Ja jem chleb żytni na zakwasie. Przestałam słodzić. Chleb smaruję cienko masłem. serkiem topionym z Hochland lub avokado. Możesz też użyć humusu jeśli lubisz [emoji4]

Jestem w 17 tc teraz, ale badanie glukozy na czczo robiłam w 11 tc. Dopiero dzisiaj lekarka dopatrzyła się na wynikach. Ogólnie samopoczucie mam ok. Fakt, że w ciąży pije bardzo dużo wody i to gazowanej - mam nadzieję, że można. Dodatkowo sporo oddaje moczu w nocy z 5-7 razy i jest on jasny ale to pewnie od tego, że pije sporo wody. Nie mam jakiś spadków cukru bo czułabym się senna.
A ja bym bez niej spała non stop ;) U mnie na czczo było 91 i nikt mnie nie skierował na obciążenie. Ale sama zaczęłam się źle czuc i pożyczyłam glukometr od szwagierki. Obciążenie to już była tylko formalność, bo ja się czułam masakrycznie po jedzeniu. Wode pije lekko gazowaną albo sredniozmineralizowaną, inne są dla mnie... Za suche [emoji12]

To czy byś czuła się senna to zależy od organizmu to nie jest standard. Mi cukry bardzo spadają czasem i później 40 i czuję się normalnie.
I tak jak dziewczyny piszą to co będziesz mogła jeść zależy wyłącznie od tego jak organizm reaguje

No i jednego wyższego pomiaru nie trkwtowalbym od razu jako potwierdzenie cukrzycy [emoji849]

reklama
Ja jem chleb żytni na zakwasie. Przestałam słodzić. Chleb smaruję cienko masłem. serkiem topionym z Hochland lub avokado. Możesz też użyć humusu jeśli lubisz [emoji4]
A wiecie co piszą w tej magicznej książeczce od glukometru? Że można zastąpić masło majonezem. Ale ogólnie tłuszcz ma być na kanapce i zaden obniżony. Jak masło to 82% tluszczu. Tluszcz jest spoko. Chyba, że dostaje się po nim zgagi [emoji6]
A dietetyczka mówiła, że jak nie masło to chociaż oliwą czy olejem roslinnym skropić.

Do góry