reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa-wątpliwości do leczenia

Mi od razu diabetolog powiedział, że dieta to nie ma nic do porannych cukrów, bo jesteś przecież na czczo jak sama nazwa mówi i że jak są za wysokie, to na 90 procent będzie insulina na noc. 2 tyg miałam dietę i po kontrola, i insulina. 🤷
Po posiłkach insuliny nie mam. Na diecie mam cukry po posiłkach około 110-130 w tej chwili (początkowo miałam po 100-115, czasem 90-pare), a jak tylko zjem coś, czego nie powinnam typu biały chleb albo po prostu nagle nie wiem czemu to potrafi mi na 160 skoczyć po posiłku 🤷 ale to sporadyczne bardzo
Kurczę, z tym że dieta nie ma nic do porannych cukrów to się akurat nie zgodzę. Jak się dopiero uczyłam diety, to rano miałam przekroczenia, ale jak ogarnęłam co i jak jeść, to teraz ciągle w normie. Ostatnio zdarzyło się, że wieczorem zjadłam niezbyt zbilansowany posiłek i położyłam się spać przejedzona, rano cukier 92 :p Na drugi dzień już jadłam super i rano cukier w normie.

reklama
Kurczę, z tym że dieta nie ma nic do porannych cukrów to się akurat nie zgodzę. Jak się dopiero uczyłam diety, to rano miałam przekroczenia, ale jak ogarnęłam co i jak jeść, to teraz ciągle w normie. Ostatnio zdarzyło się, że wieczorem zjadłam niezbyt zbilansowany posiłek i położyłam się spać przejedzona, rano cukier 92 :p Na drugi dzień już jadłam super i rano cukier w normie.
Może przy takich niskich wartościach da się to lekko zbić. Ale ja na czczo mam cukry rzędu 110-120 bez insuliny. Na diecie czy wcześniej bez. Na diecie różnice są może o jakieś maks 5 jednostek na czczo. Nie ma szans, by to zbić dietą, którą i tak zresztą przecież trzymam. :)

Może przy takich niskich wartościach da się to lekko zbić. Ale ja na czczo mam cukry rzędu 110-120 bez insuliny. Na diecie czy wcześniej bez. Na diecie różnice są może o jakieś maks 5 jednostek na czczo. Nie ma szans, by to zbić dietą, którą i tak zresztą przecież trzymam. :)
Aaa, przy takich wartościach to racja! Insulina konieczna

Nie nie, nie mam wyższych niż przed dietą. Tylko cukrzyca w ciąży postępuje zazwyczaj i cukry są coraz wyższe. Dlatego do diabetologa się chodzi co mniej więcej 3 tygodnie na kontrolę, bo jak zaczynają rosnąć, to żeby w porę zareagować. :)
Początkowo w ciąży na diecie miałam niższe, wraz z wiekiem ciąży są po prostu coraz większe. 🤷
Hmmm, ta moja diabetolog z kolei mówiła, że fizjologicznie cukry spadają w drugim trymestrze. Chociaż może nie jest to regułą i może i tak później pójdą w górę 😩
W każdym razie dziękuję za odpowiedź 😊

Hmmm, ta moja diabetolog z kolei mówiła, że fizjologicznie cukry spadają w drugim trymestrze. Chociaż może nie jest to regułą i może i tak później pójdą w górę 😩
W każdym razie dziękuję za odpowiedź 😊
Mi poszły w górę chyba już jakoś w trzecim trymestrze, ale nie pamiętam :) może to po prostu zależy i tyle :)

Po białym pieczywie cukier wybija wcześniej i skok może być np. po 15 minutach od posiłku, a po godzinie już ładnie spadnie, a to dobre nie jest. Przy cc powinno się używać mąk typu 1850 lub wyżej ;)
Spróbuj zjeść na drugą kolację kilka łyżeczek jogurtu naturalnego i z 5 migdałów lub innych orzechów. Może też przerwa nocna jest u Ciebie za długa - niektórym więcej niż 8 h już nie służy, ale to trzeba sprawdzać.
Skoro to dopiero 8 tc, to domyślam się, że na diecie cukrzycowej jesteś od niedawna. U mnie też zaczęło się to mniej więcej w tym samym momencie, ale jakoś po 2 tygodniach udało mi się te cukry unormować, a od 12 tc to w ogóle jest fajnie, zero przekroczeń :D
Dopytam tylko, czy przed rozpoczęciem diety miałaś nieprawidłowe cukry po posi) kach w ciągu dnia?

Dopytam tylko, czy przed rozpoczęciem diety miałaś nieprawidłowe cukry po posi) kach w ciągu dnia?
Nie wiem, bo wcześniej nie mierzyłam :D Poszłam na wizytę, dostałam glukometr i wskazówki odnośnie diety. Ogólnie na początku diety trochę trudniej było mi ogarniać te posiłki i cukier był trochę wyższy niż teraz, ale bez przekroczeń.

reklama
Do góry