reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciazowa - proszę o Wasze historie

reklama
No to mamy bardzo podobnie. Ja teraz 4tc, na metaforminie xr1500 na noc a rano przekroczenia... cały dzień ok tylko te poranne cukry. Za 2 tygodnie kontrola. Dziś na czczo 97. Krzywej nie robię bo mam stan przedcukrzycowy i nie muszę bo wiadomo że jest cc. 2 poprzednie ciaze straciłam najpewniej przez zbyt wysokie skoki glukozy i insuliny :/. Trzymajcie kciuki.
A czemu cc? Ja ponoć wskazań nie mam.
Wczoraj miałam kontrolę u diabetologa. Miałam 9 jednostek na noc, ale cukry na czczo dalej trochę za wysokie (czasem w normie typu 88, 90, a czasem 97, 98 itd.).
Zwiększono mi insulinę na noc do 11 jednostek i zobaczymy.
Trzymam kciuki, że będzie u Ciebie teraz dobrze. Życzę spokojnych 9 miesięcy. :)
No nie.
W mg/dL normy to 92/180/153. Przy czym powyżej 200 to już cukrzyca w ciąży.
Chodzę do diabetologa w szpitalu i tam też mówią, że na czczo powyżej 92 a po 1h powyżej 140 jest cukrzyca ciążowa.

Wczoraj miałam kontrolę u diabetologa. Miałam 9 jednostek na noc, ale cukry na czczo dalej trochę za wysokie (czasem w normie typu 88, 90, a czasem 97, 98 itd.).
Trzymam kciuki, że będzie u Ciebie teraz dobrze. Życzę spokojnych 9 miesięcy. :)

Chodzę do diabetologa w szpitalu i tam też mówią, że na czczo powyżej 92 a po 1h powyżej 140 jest cukrzyca ciążowa.
Dokładnie tak jest. Jestem po 1 ciąży z cukrzycą ciazową prowadzonej na samej diecie. Po 1h 140.

Cc- że cukrzyca ciazowa nie cesarska. 2 razy urodziłam sn i nie wyobrażam sobie cesarki. Rękami i nogami będę się zapierac.

Zmieniły się normy? Nie wiedziałam. A jaka jest norma po 2h?

Ja mam cukry na czczo między 85 a 96. Norma niby do 92. W moim przypadku diabetolog powiedział że nie są to duże odchylenia bo glukometr lubi się mylić o 15 % więc raz w tygodniu mam mu wysyłać średnia cukru z całego tygodnia. I wtedy jak będzie ponad 92 to wchodzimy z insuliną, na początek 2 do 4 jednostek na noc. Ale póki co jestem w normie

reklama
Nie mam pojęcia. Na kartce od lekarza z tabelką na pomiary mam zapisane tylko normy na czczo i po 1h. Mierzyć cukier też tylko po 1h mi kazali, po 2h w ogóle nie. Na szkoleniu tak samo. Podali normy na czczo i po 1h. 🤔
W cukrzycy ciążowej mierzymy 1h po posiłku i nie powinno być więcej niż 140. Natomiast na krzywej cukrowej po 1h jest do 180 😉

Do góry