dziewczynki ja przepraszam mialam ten przepis na barszcz bialy (vel zurek) podac i w wyniku przeprowadzki zapomnialam na smierc ... dzis przekopalam dom i oto przepis (jutro go nastawiam ;-))
wiec jesli ktos ma ochote pobawic sie w zakwasik zdradzam przekazywany z pokolenia na pokolenie przepis
(choc najlepszy na swiecie zakwas i barszcz bialy robila moja babcia
)
ZAKWAS
3-4 kopiaste lyzki maki zytniej
0,5l przegotowanej i ostudzonej wody
szczypta soli
szczypta curkur
1 zabek czosnku przecisniety przez praske
wymieszac wsio, odstawic i codziennie zamieszac (koniecznie tylko i wylacznie drewniana lyzka) kiszenie latem ok.3 dni, kiszenie zima ok.4dni
oczywiscie kisimy w kamionkowym naczyniu, ktr w czasie kiszenia przykrywamy np.talerzykiem, garnek powinien byc oczywiscie czysty i co wazne wyparzony!!!!!!!!
po ukiszeniu zlac barszcz (vel zurek) do butelki, wstawic do lodowki i od czasu do czasu zamieszac butelke, troszke z koncowki mozna zostawic do nastepnego zakwasu (ale nie koniecznie ta odrobina jest potrzebna)
ja do gotowania juz zupy uzywam dodatkowo przyprawy KAMIS do zurkow czy jakos tak ;-)