reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

cos dla podniebienia-czyli menu naszych pociech

A u nas tak:
8.00 kaszka 180 ml.
11-12 po spanku deserek tak 3/4 słoiczka albo świerze owoce (morelki, śliwki, jabłka)
14 - Obiadek koło 180 ml.
16.30-17 mleczko jakieś 130 ml.
19-19.30 - kolacja, kaszka 180 ml.

reklama
ok. 5 - pierś
8.30 kaszka manna ok. 150ml
11 - deser, najczęściej tarte jabłko z pokruszonymi biszkoptami
13 - troszkę mleczka mamusi (nie zawsze chce, wtedy np. trochę budyniu)
15 - obiadek (mała miseczka zupki z mięskiem lub puree ziemniaczane z koperkiem)
18 - kaszka manna ok. 200ml
przed snem (ok. 19. 30)- pierś (niedużo, bardziej żeby się przytulić przed zaśnięciem:)
ok. 23 - pierś (coraz mniej, chyba niedługo to karmienie wyeliminujemy)
W ciągu dnia Marcinek bardzo dużo pije - ok. 200-300 ml: soczki, herbatki.

Tak porównuję z rozkładem Waszych maluchów i widzę, że Marcinek sporo je. Nadrabia zaległości:-D Oby tylko teraz nie zaczął tyć jak szalony... Na razie co prawda jest w normie - wzrost ok. 70cm, waga 8.400

no my przy was ubogo ale widze ze az tak tragicznie nie jest:

6.30 mleczko - 160-200 ml

10.30 - Sinlac 100 ml lub mleczko 100 ml

13.30 - obiadek (moja zupka - I zestaw dynia+cukinia lub kabaczek+mięsko II zestaw brokuł +cukinia lub kabaczek +mięsko) - I od dzis dodajemy kaszę jaglaną (polecam zdrowa i pyszna!!!!) - nawet i 240 jej wlezie

16.00 - Sinlac 200 ml lub mleczko 200 ml

19.30 - mleczko z kelikiem 180- 240 ml

24.00 - mleczko z kleikiem (ale takie gęste ze łycha staje - mam specjalny smok z wyrypaną dziurą :-D ) - 240 ml!!!!

Na waszym tle blado wypadamy, u nas zwykle raczej mały apetyt, choć Zosia miewa i wzloty:-):

9.00 - 9.30 Sinlac - 130-150ml
12.00 - zupka z indyczkiem, króliczkiem (HIT!!!) lub kurczakiem (zwykle 150 ml, bywa i 190 ml) - raz zjadła wprawdzie 250 ale później do końca dnia już nie chciala nic....
15.00 - kaszka na modyfikowanym lub jogurcik z owocami (120-190),
18.00 - zupka bezmięsna lub warzywka - hitem jest dynia z ziemniakami HIPPa (150 ml)
21.00 - kaszka na mleku modyfikowanym,
ok. 1-2 - mleczko z butli 100-180 ml (czasem w nocy w ogóle nie je)

Zosia dużo pije, woda lub herbatka ok 150 -250 dziennie, soczków nie pije bo ma alergię:-(

Kasia a mi sie wydaje że wy dużo jecie !!! Patrz ile kasia ma stałych posiłków!!! Moja marysia to jak 20 ml wody wypije w ciagu dnia to jest sukces. Soczków też nie pijem y - ale mysle co dy jakis wprowadzić, albo herbatkę - a jaką wy pijecie????

u nas do picia podawane soczki najczesciej jablkowy-rzecz jasna Hippa bo ja jakas maniaczka:eek: lub wieloowocowe ,a z herbatek mamy malinowa od bobovity[na sprobowanie w polsce kupilam) i jablko z melisa...

Ale niunia malo pije-najczesciej zapija jak ma czkawke i do spania...czasami jednak do spania wypije nawet 100ml.

Kasia a mi sie wydaje że wy dużo jecie !!! Patrz ile kasia ma stałych posiłków!!! Moja marysia to jak 20 ml wody wypije w ciagu dnia to jest sukces. Soczków też nie pijem y - ale mysle co dy jakis wprowadzić, albo herbatkę - a jaką wy pijecie????

Marysia je za to chyba więcej jednorazowo:-)
Te stale posilki to wynik tego że Zosia w ogóle nie chce pić mleka...
Wiesz, nie martwiłabym się ale Zosia powolutku przybiera. Nasza lekarka nakazala pilnować wagi (bo Zosia "spadła" z 25 centyla) i powiedziala że min przyrost wagi to 300 g/mies. Na razie nam się udaje:-)

Herbatki pijemy Bobovity - hitem jest rumiankowa, ale daję jej najczęściej wodę (dodaję do niej np wapno - jeśli trzeba, Zymafluor i cebion multi -codziennie). A soczek piła jabłkowy i było przez ponad mies OK, aż pewnego dnia pojawiło sie uczulenie i zeszło dopiero jak soczek odstawiłysmy...

kurcze boję się tej rumiankowej - bo ponoć rumianek często uczula.....
moze koperkowa spróbuje? Ale tam tyle francowatych dodatków.....
Kasia Marysia zaczyna jeść od obiadku i kończy o 24 - rano to jest niechętan do szamania - te 160 to czasme na dwa razy przyjmie a te 100 o 11 to tez z wielką łachą. Za to im późniejsza pora tym jest głodniejsza i głód sięga zeniutu o 24 - kurde 240 kaszy takiej fest gestej zjeśc to chyba nawet ja bym nie potrafiłą hehe. Ale ma to po tatusiu - on nic nie je do 16 a potem do 23 je cały czas. Be zdwóch zdań po tatusiu hihi

Ja ją doskonale rozumiem, kto miałby apetyt z rana?? Sama mogłabym nie jeść do 13:-)
Słyszałam o rumianku wiele złego, ale u nas jest OK. A nie możesz zostac przy wodzie? Myslisz że jest coś wartościowego w tych herbatkach?
Ja daje ten rumianek bez przekanania. W ogóle lekarka zachecała mnie żeby dawać tylko wodę: 1/nie ma problemu np w podróży, 2/łatwiej dbać o higiene ząbków. Słyszałam też że niektórzy lekarze zalecają podawanie bardzo słabej zwykłej czarnej herbaty. Ja jestem sceptyczna - teina itd....

reklama
ale ona własnie mi nie chce pić tej wody - nawet jak dosładzam glukozą - a jak była młodsza - jeszcze na cycku to jej dawłam herbatkę i było ok - ale lekarka mi kazała odstawić bo powiedziała własnie ze ona zadnej wartosci nie ma a często uczula i bądź tu mądry....
To moze jakiś soczek - tylko kurna jaki?????

Do góry