reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Coronawirus. Od 12.03 zamknięte placówki oświatowe w całej Polsce. Co zrobicie?

aniaslu

red. nacz. babyboom.pl, psycholog, admin
Członek załogi
Miasto
Warszawa
Już wiadomo, że od jutra w całej Polsce będą zawieszone wszelkie zajęcia w szkołach, przedszkolach i wszelkich placówkach oświatowych. Co oznacza to dla was? Jak zamierzacie sobie poradzić? Czy jesteście na to przygotowani? I czy robicie jakieś zapasy na czas ewentualnej kwarantanny? A może uważacie, że temat koronawirusa jest rozdmuchany przez media. bardzo jestem ciekawa waszych przemyśleń.

Do przeczytania Informacja MEN

Jak rozmawiać z dzieckiem o koronawirusie

Co wiadomo o coronawirusie w ciąży

reklama
@Elencza nie jestem ekspertem, ale tak sobie myślę że sytuacja jest trudna i wcale nie tak czarno biała... Jasne, że to przykre, w jakiej sytuacji jest Twój znajomy.
Ale wyobraź sobie co by się mogło dziać, gdyby testy były łatwiej dostępne. Sama znam co najmniej kilka osób, które idąc do lekarza koloryzują i wyolbrzymiają swój stan, żeby ich wzięto "na poważnie", bo "i tak mi pewnie nie przejdzie i skończę na antybiotyku, to niech mi da od razu".
Boję się, czy by nagle połowa społeczeństwa nie miała objawów, i jasne, że lepiej sprawdzać, ale... Testy chyba są drogie, no i gdyby doszło do tego, że robiliby je masowo, osoby które najbardziej potrzebują pomocy też musiałyby w tej kolejce czekać...
Nie znam dobrego rozwiązania. Ale wydaje mi się, że tu jest o wiele głębszy problem niż "służby się nie wywiązują"...
Masz rację, to był skrót myślowy. Uważam po prostu, że można więcej i lepiej..
A testy... Może np możnaby je sprzedawać..? Gdybym miała podejrzenia, Kupilabym test. Może odstraszyloby to tych nadgorliwych..?

Zdrowy rozsądek, higniena i spokój. Tylko to nas uratuje.

reklama
Moim zdaniem zamknięcie szkół to dobre rozwiązanie. Kwarantanna nie sprawi, że wirus zniknie, ale rozłoży chorobę w czasie. Służba zdrowia też ma swoją wydajność i jak przekroczymy jej możliwości (jak to się stało we Włoszech, gdzie sortują ludzi na tych lepiej rokujących i mniej, tj. młodych i starych), to nie będzie dobrze.
@Mamaminionka Ciekawe ile osób myśli podobnie i też ruszy "na weekend". Moim zdaniem jest to jednak nieodpowiedzialne i lepiej zostać w domu. Dla dobra wszystkich, zwłaszcza tych najsłabszych.

Masz rację, to był skrót myślowy. Uważam po prostu, że można więcej i lepiej..
A testy... Może np możnaby je sprzedawać..? Gdybym miała podejrzenia, Kupilabym test. Może odstraszyloby to tych nadgorliwych..?

Zdrowy rozsądek, higniena i spokój. Tylko to nas uratuje.
Tego na pewno nie zrobią - za duże ryzyko że przedsiębiorczy inaczej wykupią zapasy i będzie jak z maseczkami, sprzedaż za miliony.
No chyba że z ograniczeniami, jeden test na jedną osobę, sama nie wiem...no póki co jest jak jest, dobrze mówisz - higiena, zdrowy rozsądek, unikanie tłumów i w miarę możliwości pozostanie w domu, póki co trzymajmy się tego i bądźmy dobrej myśli

Tego na pewno nie zrobią - za duże ryzyko że przedsiębiorczy inaczej wykupią zapasy i będzie jak z maseczkami, sprzedaż za miliony.
No chyba że z ograniczeniami, jeden test na jedną osobę, sama nie wiem...no póki co jest jak jest, dobrze mówisz - higiena, zdrowy rozsądek, unikanie tłumów i w miarę możliwości pozostanie w domu, póki co trzymajmy się tego i bądźmy dobrej myśli
Testy na wirusa to nie to samo co np. Test ciążowy. To poważne badania, bo trzeba wyizolować DNA wirusa. Tego nie zrobi się w warunkach domowych, a jeszcze nie ma testów, które inaczej by pokazywały obecność wirusa (może takie kiedyś będą).

Do góry