Bardzo mnie cieszy sposób w jak wyważony sposób piszecie. Tez się zastanawiam nad konsekwencjami decyzji. To co mi się najbardziej nie podoba, to sposób , w jaki media poruszają temat. Martwi mnie, ze żyjemy w nastroju totalnej paniki.
Czy koronawirus jest niebezpieczny? Jest. Najbardziej niebezpieczne jest to, że az 20% osób potrzebuje hospitalizacji, a żaden kraj na takie liczby nie jest przygotowany, jeśli chodzi o sprzęt (porównanie grypa - hospitalizacje około 1,5%). Głównie powinno się zadbać o osoby 70+. Jesli chodzi o dzieci, to rzadziej się zarażają i najczęściej lekko chorują. To co różni covid_19 od innych infekcji, że tutaj nosicielami są dorośli, bo np. grypa zarażamy się od dzieci.
To, że zachoruje spora część populacji jest właściwie pewne. Działania prewencyjne są po to, żeby rozłożyć to w czasie. Żeby nie było jak we Włoszech, gdzie infekcja gwałtownie się rozwinęła. Dodatkowe dni to też czas dla naukowców, żeby móc wynaleźć jakieś antidotum. To co warto robić: unikać dużych skupisk, MYĆ RĘCE, zadbać żeby bliskie nam osoby, ale też sąsiedzi 70+ siedzieli w domach. I jak macie starsze dzieci to rozmawiajcie z nimi o tym co się dzieje w uspokajającym tonie. Pisałam o tym w artykule.
Dzieci mogą przeżywać w różny sposób. Niekoniecznie przychodząc i o tym mówiąc wprost. Obserwujcie. Może się okazać, że np. są bardziej rozdrażnione, niespokojne, mają ataki agresji lub płaczu, problem ze spaniem. Wtedy możecie zagaić rozmowę. Zadbajcie tez o siebie na ile to możliwe. Możemy na forum zrobić takie miejsce wsparcia, gdzie można się dzielić niepokojami i szukać metod na upokojenie rozszalałej wyobraźni. Przykro mi, że nie mogę napisać, że covid-19 to taki większy katarek, jedynie co mogę zaoferować, że jesteśmy i będziemy wspólnie się wspierać
Tak jak to robimy od lat, tylko jeszcze bardziej