reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Codzienne rozmowy Samotnych rodziców

Hejka,

Śliwka a pytałaś małego o co chodzi? Może nie lubi samej szczoteczki może pasta jest dla niego niesmaczna (u nas był ten problem) - może powinnaś iść z nim i pozwolić mu wybrać taką szczoteczkę jaka mu się spodoba... Gabi jest starsza więc jest trochę inaczej ale ja jej pokazałam odcinek było sobie życie o zębach i ona wie teraz że jak nie myje to bakterie przychodzą z kilofami i robią dziury i wtedy bardzo boli... wiem że to może być trudne / albo awykonalne w twoim przypadku ale warto spróbować... dobra jest tez piosenka - szczotka pasta.....możesz też myć zęby z nim - może tak go zachęcisz?

reklama
dzięki, może faktycznie spróbuję zmienić pastę, co prawda próbowałam ją i jest smaczna, tyle że miętowa, bo czytałam, że z owocowych później trudno przejść na miętowe, bo dzieci nie chcą. może to mu przeszkadza. jeszcze nie próbowałam mu pokazywać żadnych bajek na ten temat, ale tłumaczyłam, że jak się popsują to będą dziury i będzie boleć. wtedy na chwilę jest poprawa, idzie do łazienki, bierze szczotkę, ale po 15 sekundach znowu zmienia zdanie... zęby zawsze myję z nim, ostatnio nawet dziadkowie przyszli i myli z nami :tak:, było wesoło, ale niestety nie dało większego efektu. dzięki a rady, będę próbować wszystkiego :tak:.

Moja twierdzi że miętowe są ostre i palą jej język i nie chce nimi myć (mam 2 czy 3 różne dla dzieci których nie chce używać) a np. elmex myje bardzo chętnie i czasami to ona sama mi przypomina o myciu - warto spróbować. Co do długości mycia zębów to nie nastawiaj się że będzie to robił tak jak dorośli bo to dla nich (dzieci) jest nudne - "spiesz się powoli" - z czasem będzie coraz lepiej

Zmykam do ginki;-)

Pirrlociku - sądzę że tylko debil dałby dzieci twojej żonie. Na pewno wiesz w Polsce dość prężnie działa stowarzyszenie pomagające samotnym ojcom - jeśli masz wątpliwości skontaktuj się z nimi może Ci coś podpowiedzą.....
Mam pytanie czy twoje małe słońce ma zdiagnozowany autyzm? Może to jest coś innego - może brakuje mu matki i zamykając się w ten sposób radzi sobie ze stresem i odrzuceniem?
Co do tego stowarzyszenia to chyba powinienem już dużo wcześniej się zgłosić, ale na razie myślę że mimo wszystko to wszystko zakończy się pozytywnie dla nas. Na pewno po 17stym stycznia dam wam znać co wynikło z kolejnej rozprawy.

Tak Aruś ma zdiagnozowany autyzm ale to co napisałaś to też ma swoje korzenie w odrzuceniu. Jedyną zaufaną osobą dla niego to jestem ja a reszta ludzi nie musi dla niego istnieć. Dziś zaobserwowałem ciekawy przypadek. Kupiłem z moją mamą żywego karpia, daliśmy go do wanny a Aruś tak się nim zainteresował i zrobił się taki żywy jak nigdy dotąd. Nie odchodzi od wanny na krok i zrobił się gadatliwy, to znaczy nikt nic nie rozumie ale nawija non stop i nawet niektóre słowa można zrozumieć. Ale pamiętam że kiedyś jak pojechaliśmy na wieś to samo było z małymi kotkami. tylko potem przez długi czas miałczał i udawał kotka. Dostaje czasami takie impulsy kiedy pokazuje zainteresowanie że widać że żyje ale inaczej to jest bardzo zamkniety w sobie.
fajna uwaga :cool2:
rośnie ci podrywacz ;-)
całowanie i klepanie dziewczyn po tyłku i bieganie za nimi na przerwach to normalka Bartek jest w 6 klasie i nadal to chłopaki to robią

u Pauliny to jest gadanie i nie wykonywanie poleceń nauczyciela :sorry:

nawet sobie nie żartuj że tak mogłoby sie stac , to było by lekkie przegięcie a ilość spraw to z racji że jej nie można namierzyć czy z innego powodu ?
Ilość spraw właśnie dla tego że nie mogą ją namierzyć. Ale już ją namierzyliśmy i powinno się to zakończyć szybko.

Co do zachowań to Piotruś ma gadatliwośc i nie słuchanie poleceń ale i Dawid też tyle że Dawid uczy się rewelacyjnie jeśli popatrzeć na jego zachowanie. A podrywacz to z niego chyba naprawdę wyrośnie niezły :tak:
Oby tylko nie popełnił w przyszłości tego samego błędu co jego "matka" jak taki z niego kobieciarz będzie:crazy:

Hej dziewczynki witamy i CIEBIE pirrllott:-)
Ja tylko na chwilę...ostatnio dużo pracy, dorabiam sobie tymi paznokciami a przed świętami ruch w interesie:-)

Śliwka u nas Michała nie przekonywałam w ogóle do szczoteczki, kiedyś patrzył jak ja myję i tez chciał, a teraz z tym myciem różnie bywa, nie raz daje żebym ja mu ładnie umyła ząbki a nie raz nie, wtedy sam bierze szczoteczkę pogryzie ją i oddaje, ciężko z tym myciem:tak:
Elektryczna to jest myśl :tak::tak::tak:mojej przyjaciółki córka swoją szczoteczkę taką zwykłą tylko gryzie, a elektryczna ładnie daje myc... Powodzenia w walce z tym myciem:-)

dzień dobry

Alonqa, no właśnie Maciej co najwyżej gryzie szczoteczkę. dzisiaj kupię mu inną pastę, a jak to nie da efektu to się rozglądnę za elektryczną. chociaż muszę powiedzieć, że dziś rano nawet się postarał, patrzył jak ja myję i naśladował ruchy szczoteczką :tak:. może powoli się nauczy.

my choinkę ubieramy jutro, już się nie mogę doczekać, Maciej nie bardzo pamięta zeszłoroczne święta, więc teraz wszystko będzie nowe i super ciekawe :-).

za godzinkę jadę na ostatnie prezentowe zakupy. mam nadzieję, że się udadzą.

reklama
ale wiesz że takim maluchom i tak trzeba poprawiać potem te ząbki
oczywiście jeśli widzisz że sa nie domyte a przy elektrycznej szczoteczce to bardzo proste :tak:

Do góry