reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Codzienne rozmowy Samotnych rodziców

Raczkowa no ja bym złożyła o alimenty i wyprawkę za jednym zamachem i zaleznie czy spójdzie z tobą do urzędu albo o ustalenie ojcostwa a jak pójdzie to o ograniczenie praw rodzicielskiech a sąd to nie jest nic przyjemnego nie ma tam sprawiedliwości sama nie będziesz chciała chodzić ja się przymierzam do odebrania praw rodzicielskich ale jakoś nie mam chęci iść do sądu a może za rok złożę choć mam już pismo przygotowane :-D
ollka22 mały był zagilony z kim nie rozmawiałam zachwalał sinupret ale tam chyba z naście porocent alkoholu i że od 6 roku można podawać, ale dawałam gilonów nie ma ale ta pogoda tak szaleje gorąco/zimno że zobaczymy jak to będzie dalej

reklama
jaimis zloze ale z tego co mi babka w mopsie mowila to dopiero najlepiej tak z 2 miesiace po porodzie :confused2: nie sadze zeby mial czas isc ze mna do urzedu pomimo ze "nie pracuje":eek: echh wlasnie sie najbardziej boje tej niesprawiedliwosci :-(

jaimis moja miala sinupret zlecony przez lekarza zanim skoncyzla 6 lat, my teraz juz tabletki stosujemy.
raczkowa a czemu masz czekac az 2 miesiace?? ja bym zapytala tatusia czy idzie do urzedu, jak nie sama bym poszla i z aktem urodzenia zaraz bym pozew skadala. wszytko i tak dlugo trwa wiec im szybciej tym chyba lepiej

olka ta prawniczka z mopsu mi tak powiedziala ze najlepiej gdzies kolo 2 miesiecy po porodzie mam do niej przyjsc bedziemy pisac pozew bo niby tak bedzie lepiej jak uzbieram rachunki ile prze miesiac wydalam na dziecko tylko ze tak sie zastanawiam bo przeciez to co mi bedzie potrzebne na ten powiedzmy pierwszy miesiac to kupuje w wyprawce hmm nie wiem gubie sie w tym wszystkim :eek: ze niby przez miesiac bede wiedziec ile kosztuje dziecko i na tej podstawie bedziemy pisac wysokosc alimentow :eek: a powiedzcie dziewczyny co z tym urzedem? po co tam sie idzie wiem ze to durne pytanie ale ja jestem calkowicie zielona :szok:

raczkowa mi chodzi o urzad stanu cywilnego, ja bym zalatwila akt urodzenia i zlozyla pozew, wkoncu kwote wstpena spokojnie mozna podac a znaim bedzie sprawa to wyliczenia beda, ja srednio rozumie ta prawniczke...bo wkoncu w pierwszym mieisacu kosztow faktycznych nie poznasz bo wszystko masz

Raczkowa do urzędu musisz iść w przeciągu chyba 2 tygodni od urodzenia aby zarejstrować dziecko, ze szpitala idzie dokument o urodzeniu dziecka, ja zapłaciłam karę bo zrobiłam to po czasie bo oczywiście tatulek nie miał czasu. Tam podajesz imię nazwisko dziecka i jeśli nie jesteście małżeństwem ojciec dziecka przed urzędnikiem może potwierdzić ojcostwo i wtedy ladują dane w akcie urodzenia. Jak już masz akt urodzenia składasz o becikowe, a jak masz pesel zgłaszasz do ubezpieczenia, jeśli nie pracujesz to chyba w urzędzie pracy składasz ale tego nie jestem pewna. A widzisz zależy jaki sąd może warto poczekać i pozbierać, faktury ja dałam zestawienie kosztów utrzymania dziecka ale u nas była taka sędzina że nawet na to nie spojrzała faktur nie miałam dla niej tylko liczyło się jakie mamy dochody. Ale z tego co słyszę to sprawiedliwości w sądzie nie ma co szukać :-)

jaimis ja mialam kosztorys, faktury a sedzina i tak wie lepeij ile mam wydawac.. najlepiej obciac wszystkei koszty zbey tatus mial sie dobrze:wściekła/y:

olka dobrze ze w przedszkolu nie ma problemów z tematem tata. ale teraz coraz więcej samotnych mam. niestety

raczkowa moim zdaniem ta prawniczka źle ci doradza. pozew składaj jak najszybciej bo na samą pierwszą rozprawę czeka się długo.
na wątku samotna w ciąży były takie dziewczyny co nawet pół roku czekały na PIERWSZĄ rozprawę, ty jesteś z dużego miasta to i u Ciebie może tak być.
pomyśl, jakbyś tak poczekała z dwa mce i złożyła pozew. pierwszą rozprawę by ci ustalono za pięc mcy, na czas trwania rozprawy byś miała zabezpieczenie alimentów, jeśli tatus bedzie kombinował to na jednej rozprawie to się nie zakończy........ itd
minie trochę czasu, dlatego wg mnie składaj pozew jak najszybciej.
a koszt utrzymania dziecka zrób szacunkowo ( w międzyczasie zbieraj faktury imienne). ja robiłam koszt utrzymania dziecka całoroczny ale sedzia i tak miał swoje zdanie ile kosztuje utrzymanie dziecka

ps. u mnie było dokładnie tak jak u Olki. sędzia zarabia o wiele za dużo. i niewie zupełnie ile kosztuje życie. ciekawe jak by taki sędzina utrzymał dziecko za takie alimenty co zasądza.

Ostatnia edycja:
ollka22 na ja od Ciebie przeca troszku ściągałam koszty ale mówię nawet nie przeczytała zestawienia myślę że jak by faktury były dołączone to nawet ręki by nimi nei skalał :-D:-D:-D:-D:-D małe dziecko 300 i koniec następny więcej czasu trwało podawanie danych niż dyskusja o alimantach :-D:-D:-D:-D:-D:-D

reklama
anowi masz racje w katowicach troche sie czeka, ja w odwolawczym czekalam 3 albo 4 miesiacena rozprawe. wiec jak zlozysz kiedy dziecko bedzie mialo 2 miesiace to moze rozprawe bedziesz miec jak dziadzia bedzie meic 6 miesiecy...

anowi u mnie sedzina to istny horror jest... dobrze ze narazie sie do sadu nie wybieram....

jaimis wiem, ale to akurat tez nie moj kosztorys, sama dostalam go na forum

Do góry