reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Co to może być ? Choroba dziecka

karika14

Aktywna w BB
Witam, uprzedzając wszystkie odpowiedzi jedziemy dziś na pogotowie tylko zastanawia mnie co to może byc. Opiszę całą sytuację. Dziecko ( prawie 4 lata) dostało wczoraj gorączki nie była wysoka 38,5 stopni itd. nie szło wyżej. Podałam od razu syrop bo u nas jest tak że gorączka często schodzi bardzo długo. W nocy raz wymiotował. Podawałam dalej przeciwgorączkowe. Dziś wymiotował trzy razy i było mu niedobrze , gorączka wzrosła o godzinie 16 do prawie 40 stopni dokładnie 39,8 , dziecko zaczęło boleć gardło mimo że przy sprawdzaniu mu gardła ma tylko lekko zaczerwienione, ma suchy kaszel i co najgorsze jeden policzek ma spuchnięty i czerwony z lewej strony. Rano wyczułam że ma spuchnięte węzły po właśnie lewej stronie a teraz spuchł mu policzek. Miałam jechać z nim dziś do lekarza ale okazało się że nie ma dziś lekarza i będzie jutro u nas pogotowie jest jakie jest.. ale pojedziemy.. tylko myślę co to może być nie mam pojęcia nie miał skąd się zarazic . Wczoraj młodszy syn miał rano szczepienie na odrę świnkę i różyczkę, ale mały musiał złapać coś wcześniej bo niemożliwe żeby brat go zaraził. Przy okazji boje się o młodszego że się zarazi nie dość że miał szczepienie to nie wyobrażam sobie takiej gorączki u takiego maluszka, na moje nieszczęście w poniedziałek starszy syn bardzo się przytulał do młodszego braciszka dawał mu buziaki itd.. co to może być ...

reklama
Przecież choroba też potrzebuje trochę żeby się rozwinąć .. młodszy miał wczoraj o 8 szczepienie a o 20 złapało starszego

ale czy możliwe że zaraził się od młodszego ? Musiałby złapać wczoraj i na wieczór go wzięło wydaje mi się to niemożliwe ... Od nikogo innego nie mógł nic złapać bo każdy jest zdrowy u nas

Wiesz, ja mówię tylko na co to wygląda, także mogę się mylić, nie pracuję w służbie zdrowia.
Brzmi to na świnkę, świnka nie daje wcześniej za bardzo objawów, rozwija się po cichu.
Opuchnięta szyja i policzek do tego pasuje, bo świnka jednak atakuje śliniankę przyuszną. Temperatura, ból gardła bez objawów typowych dla anginy też się pojawia.
Jeśli synowi spuchnie szyja "na równo" z twarzą, będzie to najbardziej charakterystyczne.

Przecież choroba też potrzebuje trochę żeby się rozwinąć .. młodszy miał wczoraj o 8 szczepienie a o 20 złapało starszego

Przeciez od szczepionki sie nie zarazil...

Jesli to swinka to okres wylegania jest do 21 dni, czyli wystarczy, ze mial kontakt z kims chorym 2-3 tygodnie temu. Zarazanie swinka zaczyna sie juz 2-3 dni przed wystapieniem obrzeku slinianek, wiec nie jestes nawet w stanie wylapac momentu zarazenia.

Przeciez od szczepionki sie nie zarazil...

Jesli to swinka to okres wylegania jest do 21 dni, czyli wystarczy, ze mial kontakt z kims chorym 2-3 tygodnie temu. Zarazanie swinka zaczyna sie juz 2-3 dni przed wystapieniem obrzeku slinianek, wiec nie jestes nawet w stanie wylapac momentu zarazenia.
o kurcze nie wiedziałam o tym .. dziecku też nie spuchło niewiadomo jak ma spuchnięty węzeł na szyi i ten policzek delikatnie

reklama
Do góry