sylwio, nie neguję umiejętności i wiedzy Twojego lekarza, ale wydaje mi się, że z większymi problemami z płodnością, to on sobie nie poradzi. nie wiem dokładnie skąd jestes (puławy??), ale napewno masz gdzies tam specjaliste od leczenia i przede wszystkim diagnozowania niepłodności, czy raczej problemów z płodnościa.
a teraz powiem co mi se nie podoba w twoim ginekologu
- stawia diagnozę beż żadnych badań. Owszem, powiekszony jajnik MOŻE być spowodowany zapaleniem, ale też tysiącem innych czynników. postawowym badaniem przy podejrzeniu zpaalenia jest morfologia i choćby ob. przy stanach zapalnych jajnika podwyższone też jest Ca-125.
- daje ci CLO nie zrobiwszy uprzednio kompletnego profilu hormonalnego!!! te badania co napisałać nie przedstawiają żadnej wartosci diagnostycznej. nie wiem w jakim dniu cyklu były one orbione, a to ma ogromne znaczenie.
- zleca co CLO, które stymuluje jajniki doprodukcji pecherzyków i nie zleca ci monitoringu USG!! CLO wbrew pozorom nie jest obojętnym lekiem i powinno sie go dawac w konkretnym przypadku, kiedy owulacja nie występuje, albo jest słaby wzrost pecherzyków.
poza tym skutkiem ubocznym CLO jest czesto hiperstymulacja jajników, co moze spowodowac powstanie torbieli. a to już przestaje być wesołe. dlatego też przy CLO konieczny jest monitoring, chocby po to, zeby wiedziec cyz warto podawac pregnyl.
co możesz zrobić ty
o ile tego nie robisz)
- mierz temp, rób wykresy, obserwuj sluz, szyjke macicy
- ZNAJDŹ NORMALNEGO LEKARZA, KTÓRY WIE CO ROBI!!
- zrób na własną ręka, ale lepiej na zlecenie lekarza, badania hormonalne w 1-3 dniu cyklu, później 11-13 dzień cyklu i ok 22 dnia cyklu. i w połowie cyklu USG dopochwowe. wtedy będzie jakis obraz twoich ewntualnych problemów z jajeczkowaniem/2 fazą cyklu.
jak będziesz zainteresowana, to mogę dac ci rozpiską badań hormonalnych, którą ja dostałam w klinice leczenia niepłodności.
- niech maz jeszcze raz pójdzie na badanie nasienia. i w zalezności od wyników: sex do upadłego, albo dalsza diagnostyka przeplatana sexem
na początek tyle. w zaleznosci jak wyjdą twoja hormony, dalsze postępowanie i ewentualna diagnostyka
pozdrawiam