Zdrobnienie jest faktycznie problematyczne z Amadeuszem Amadeoś, Deoś... po co komplikować własnym dzieciom życie już na starcie?
reklama
Blubalon_pl
Zaangażowana w BB
Ja tak na dobrą sprawę nie znam żadnego Amadeusza,imie bardzo ładne i rzadko spotykane,mi sie podoba
Strasznie mi sie podoba to imie ale moja druga polowka nie jest przekonana do niego
Imię Amadeusz jest bardzo ładne w swym brzmieniu, eleganckie i nietuzinkowe...a zarazem nie jest pretensjonalne i ordynarne jak "niektóre" obcobrzmiące imiona, przypisywane zwykle rodzinom patologicznym. Myślę, że dla małego chłopca psuje: Amadeusz lub Ami, Amuś, Amek. Dziecko jednak szybko dorasta. Dorosłemu mężczyźnie, do twarzy z pełną wersją imienia Amadeusz. Brzmi sexi i ma w sobie jakiś magnetyzm...Moje skojarzenia, głównie z genialnym artystą Mozartem. Jeśli ktoś jest na tyle zaściankowy i prostacki, że Mozart kojarzy mu się jedynie ze słabą, niskich lotów reklamą (za której poziom autor powinien się wstydzić) - to GRATULUJE BRAKU KLASY, WYOBRAŹNI I EMPATII !!! A to jak wychowujemy własne dzieci - w tolerancji i poszanowaniu mniejszości, odmienności...czy też nietolerancji, wulgaryzmie i szyderstwie, świadczy o nas samych! Ot tyle w temacie.
good forum with great discussions. thanks
reklama
Kateflower
Zaciekawiona BB
Hmm ja nie jestem zwolenniczką ''nietypowych'' imion. Aczkolwiek też borykam się z problemem imienia dla córki i popatrz: miałam podejście ''nie chcę żeby córka miała pospolite imie''. Pewnego dnia moja przyjaciółka powiedziała mi : ''czy nie uważasz, że w dzisiejszych czasach, wśród tych wszystkich dżesik i brajanów takie imie jak twoje(Kasia) czy moje (Iza) byłoby rzadkością i na dodatek ładne ? Dało mi to do myślenia... Pozdrawiam