reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Co robicie dzis na obiad...

reklama
Poproszę o przepis :blink:

Proszę bardzo:tak:

Składniki na placek:
ziemniaki, mąka, jajko, pół cebuli, ząbek czosnku, sól i pieprz - utrzeć wszystko na tarce.
Składniki na sos:
0,5 kg wieprzowiny (choć w oryginalnym przepisie jest wołowina, ale ja nie przepadam), jedna cebula, por, papryka, marchew, liść laurowy, łyżeczka mąki i 3-4 łyżki śmietany.
Placki smażę na dużej patelni o średnicy ok. 28 cm.
Wieprzowinę smażę w kawałkach, podlewam wodą i duszę do miękkości, dodaję podsmażoną cebulkę, por, paprykę, marchewkę oraz liść laurowy.
Na końcu zgęszczam sos 1 łyżeczką mąki i doprawiam.
Placki rozkładam na talerzu, na jedną połówkę nalewam sos gulaszowy i składam na pół, na wierzchu złożonego placka też polewam sos i smaruję kwaśną śmietaną:tak:

W oryginalnym przepisie dodaje się koncentrat pomidorowy, ale ja nie dodaję:no:

Smacznego:-)
 
matylda ja nie umiem takich wielkich placków wysmażyć żeby się kupy trzymały (moja babcia jest w tym mistrzynią) dlatego robię normalne ale duże i nakładam na wierzch. Ale smakuje tak samo :tak:
Tylko ja nigdy nie dawałam śmietany, nie wiedziałam że wogóle jest taka opcja :sorry2:
 
Ja też się zdziwiłam tą śmietaną:tak:
Ale naprawdę pychotka. Tylko uściślę - śmietana "naciapana" na ten sos (np. trzy duże ciapy) nie rozsmarowana:tak:
 
reklama
Do góry